Eveniment-Social

Din orașul Iași, rectorii marilor universități din România au transmis un important mesaj către Ministerul Educației! Se solicită schimbări esențiale

Publicat: 27 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Din orașul Iași rectorii marilor universități din România au transmis un important mesaj către Ministerul Educației Se solicită schimbări esențiale
Solicitările Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnică, transmise către factorii decizionali la nivel național, după reuniunea ARUST la Iași din intervalul 16 - 18 noiembrie 2023

De la Iași, mare parte dintre rectorii marilor universități tehnice din România au transmis un important mesaj către Ministerul Educației! Se solicită schimbări esențiale. Totul a avut loc în cadrul reuniunii Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnică, derulată în intervalul 16 – 18 noiembrie 2023 la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”

O mare parte dintre rectorii marilor universități tehnice din România au transmis un important mesaj, de la Iași, către Ministerul Educației! Se solicită modificări esențiale. Totul a avut loc în cadrul reuniunii Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnică (ARUT), derulată în intervalul 16 – 18 noiembrie 2023 la Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi”. Cele 9 universităţi membre ale alianței, 8 din România şi una din Republica Moldova, s-au reunit la Iaşi, ocazie cu care au dezbătut principiile generale enunțate de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), în vederea stabilirii standardelor minimale pentru conferirea titlurilor didactice de conferenţiar şi profesor din învăţământul superior, a atestatului de abilitare şi a diplomei de doctor.

Rectorii marilor universități din România au transmis un important mesaj, de la Iași, către Ministerul Educației

În urma discuţiilor avute, au fost formulate următoarele observații de principiu şi propuneri privind atât cele menţionate mai sus, cât şi organizarea şi funcţionarea CNATDCU: conform legislaţiei în vigoare, stabilirea standardelor minimale reprezintă prerogativa legală a comisiilor de specialitate ale CNATDCU și, în concluzie, nu pot fi stabilite printr-o abordare de tip „top-down” (președinte CNATDCU – panel – comisii de specialitate), ci printr-o abordare de tip „bottom-up”, în care comisiile de specialitate au rolul de a stabili criterii, indicatori etc. Principiile generale de stabilire a standardelor minimale nu pot prevedea excepții dedicate anumitor comisii, cum ar fi luarea în considerare a cărților etc.

Împărțirea articolelor publicate în „corespunzătoare” și „necorespunzătoare” în funcție de plata sau nu a unei taxe de publicare nu poate fi acceptată. Orice abordare în acest sens este discriminatorie, singurul criteriu universal valabil fiind calitatea articolului publicat care trebuie evaluat concret, nu în funcție de jurnalul în care a fost publicat. O astfel de categorisire a articolelor în funcție de taxa de publicare contravine flagrant cu principiile din cadrul conceptului de OPEN SCIENCE pe care Comisia Europeană (CE) îl promovează în ultimii ani.

Comisia Europeană a afirmat necesitatea unei reforme a evaluării cercetării științifice

Unul dintre principiile de bază ale evaluării activității de cercetare trebuie să fie cel calitativ, în detrimentul celui cantitativ care a adus multiple prejudicii și distorsionări ale mediului de cercetare în ultimii ani. De altfel, și Comisia Europeană a afirmat necesitatea unei reforme a evaluării cercetării științifice prin trecerea la indicatori calitativi cu utilizarea rațională a celor cantitativi. Astfel, este de neînțeles continuarea abordării cantitative prin indicatori de tipul numărul total de articole publicate, indice Hirsch etc. Structura actuală a CNATDCU este una greoaie, nefuncţională, care restricţionează atât luarea unor decizii în deplină cunoştinţă de cauză, cât şi rapiditatea luării acestor decizii.

De aceea, propunem revenirea la structura anterioară, cu eliminarea panelurilor, astfel încât Consiliul CNATDCU să fie format din Preşedinţii Comisiilor de specialitate. Toate aceste solicitări au fost semnate de rector Mihnea Costoiu, Universitatea Naţională de Stiinţă şi Tehnologie Politehnica din Bucureşti, rector prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, rector prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, președinte ARUST, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, rector conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, Universitatea Politehnica Timişoara, rector prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, rector prof. univ. dr. arh. Marian Moiceanu, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, rector gen. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, rector gen. bg. prof. univ. dr. ing. Iulian-Constantin Vizitiu, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din Bucureşti.

Așadar, de la Iași, rectorii marilor universități din România au transmis un important mesaj către Ministerul Educației.

Adauga un comentariu