BZI LIVE

LIVE VIDEO – Ediție-dialog în Studioul BZI LIVE despre numărul record de studenţi străini atraşi sau vizibilitate pe plan extern, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi alături de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu – prorector Relaţii Internaţionale şi Imagine Universitară – FOTO

Publicat: 23 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Vineri, 24 septembrie 2021, începând cu ora 15.00 în Studioului BZI LIVE este invitat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu – prorector Relaţii Internaţionale şi Imagine Universitară în cadrul Universităţii Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Succes, şansă, reuşită, implicare şi profesionalism! Despre un fenomen special pentru tineri, un record naţional alături de profesorul Lungu care vine cu informaţii şi exemple remarcabile, pentru noua generaţie din România. În prim-planul dialogului se va afla experienta programelor Erasmus pentru studenţi şi profesori, rolul acestora, realităţi academice şi importanta internaţionalizării pentru Politehnica ieşeana.

De asemenea, despre reuşita Admiterii 2021 (sesiunea de vară) când, Politehnica ieşeana a atras 414 candidaţi pentru locurile destinate studenţilor din afara ţării, cei mai mulţi fiind din Măroc – 365, restul fiind din Ucraina, Statele Unite ale Americii (SUA), Nigeria, Italia, Israel, Iordania, Grecia, Canada, Bangladesh, Austria şi Albania. „În acelaşi trend, însă mult mai evident, având în vedere ca dosarele de înscriere trec şi prin filtrul Ministerului Educaţiei Naţionale, se înscrie şi numărul candidaţilor străini, UE şi non-UE, în afara celor din Republica Moldova. În acest an, am înregistrat peste 400 de candidaţi din aceste categorii, majoritatea din zona Magrebului, însă şi din SUA, Canada, Israel sau Ucraina. Am înregistrat şi un flux mult mai ridicat al candidaţilor din Republica Moldova, având 800 de candidaţi pe cele 311 locuri la licenţa”, a precizat, pe această temă, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.

„Promovarea internaţională a Universităţii Tehnice, element strategic al actualei conduceri”

Având în vedere toate acestea, prorectorul Lungu arata ca promovarea internaţională a TUIASI este un element strategic al dezvoltării instituţionale pentru actuala conducere a unităţii de învăţământ superior. „Ceea ce am realizat, de patru ani, este o continuare a ceea ce a demarat vechea conducere. Consider că este esenţial, şi asta este viziunea actualei conduceri manageriale a Universităţii noastre, să ne prezentăm oferta educaţionala în cât mai multe ţări şi la importante târguri de gen.

Dincolo de componenta serviciilor academice oferite viitorilor tineri din străinătate, este esenţial dialogul cu părinţii acestora sau cu diverse instituţii sau companii. Apoi, totul ţine şi de siguranţă pe care o poate avea viitorul student în ţara unde pleacă şi, din acest punct de vedere, Iaşul are un foarte mare atuu. De asemenea, el intră în contact cu o altă cultură, civilizaţie şi trebuie să-i fie respectate toate acestea şi să fie integrat în ritmul şi felul nostru de a fi. Noi am dezvoltat foarte mult programe de studiu în Limba engleză deoarece aceasta este esenţială în transmiterea informaţiilor şcolare. Şi oferirea unor posibilităţi de a învăţa practic anumite lucruri pe specializarea urmată reprezintă un aspect care nu trebuie neglijat”, a reliefat universitarul politehnist, într-o anterioară ediţie BZI LIVE.

Experienţe academice în zeci de tari

Reprezentanţii universităţii, de la Prorectoratul responsabil cu Relaţiile Internaţionale, spun că se remarca şi faptul că TUIASI a devenit o instituţie de învăţământ superior căutată la nivel internaţional pentru a fi încheiate astfel de parteneriate. Dincolo de faptul că grantul obţinut pentru colaborări cu ţări din afară UE a crescut şi reprezintă în momentul de fată al patrulea ca valoare din ţară, din 52 de universităţi implicate în program, s-au intensificat şi solicitările de parteneriate venite din exterior.

„Creşterea mare la nivel non-european arata un apetit de colaborare vizibil. Acum patru ani, când am început pentru prima dată programul, noi căutăm partenerii, dar de cele mai multe ori în ultimii doi ani am început noi să fim căutaţi ca parteneri. A crescut şi numărul celor care vin în Universitate, atât profesori, cât şi studenţi”, declară, într-o ediţie BZI LIVE de la începutul acestui an, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu Relaţiile Internaţionale la TUIASI.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu