Secretele istoriei

Elie Carafoli, unul din pionierii domeniului aerodinamicii

Publicat: 15 sept. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Elie Carafoli unul din pionierii domeniului aerodinamicii
3

Elie Carafoli s-a nascut la Veria (Macedonia, Grecia) intr-o familie de aromani. Studiile le-a inceput la Scoala Comerciala din Salonic si le-a continuat, in Romania, la Liceul „Manastirea Dealu”, apoi in continuare la Scoala Politehnica din Bucuresti.

Plecat la Paris, a audiat cursurile de mecanica fluidelor si cele de aerodinamica la Sorbona, unde si-a luat doctoratul in fizica-matematica.

Intra la Laboratorul Aerotehnic de la Saint-Cyr, unde lucreaza alaturi de Albert Toussaint si Paul Painlevé. Aici realizeaza un tunel aerodinamic destinat vizualizarii miscarii fluidelor, foarte mult apreciat la Congresele Internationale de Aerodinamica, fiind distins in 1928 cu Médaille d’honneur argent.

Reintors in tara, Carafoli a deschis primul curs de Aeronautica la Scoala Politehnica din Bucuresti in anul 1928. A fost primul pas in infiintarea Facultatii de Aeronave din Bucuresti.

Vezi si Viitorul razboiului este unul teribil: Avion militar britanic de top testat in secret

In perioada 1928 – 1933, a functionat ca inginer-sef al Serviciului de studii si constructii si director al Industriei Aeronautice Romane de la Brasov.

Din punct de vedere teoretic, Carafoli a abordat problema miscarii generale in jurul unui contur. A efectuat cercetari asupra aripilor monoplane si asupra miscarilor conice in regim supersonic.

Vezi si Inventarea avionului si oportunitatile oferite de aceasta

Elie Carafoli a realizat conceptia avioanelor de conceptie autohtona, cu nenumarate performante. Astfel, a proiectat modelele IAR CV 11, IAR-12, IAR-13, IAR-14, IAR-15, IAR-16, IAR-21, IAR-22, IAR-23, IAR-24, produse la IAR.

Activitatea lui Elie Carafoli s-a bucurat de o larga pretuire atat in tara, cat si in strainatate.

A fost membru titular al Academiei de Stiinte din Romania incepand cu 21 decembrie 1937.

In 1948 devine membru al Academiei RPR, iar in anul urmator membru al Academiei de Stiinte din New York.

Carafoli a mai fost: membru al Academiei Internationale de Astronautica, al Academiei din Toulouse, presedinte al Federatiei Internationale de Astronautica, din partea careia a primit medalia de argint.

In 1970 a primit medalia „Carl Friedrich Gauss”.

Adauga un comentariu