Medicamente

Este periculos să consumați medicamente expirate?

Publicat: 23 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este periculos să consumați medicamente expirate
Soluțiile lichide, cele la plic, precum și picăturile pentru ochi sunt mai supuse efectelor timpului.

Majoritatea alimentelor expirate pot fi consumate în continuare după data trecuta pe ambalaj. Dar ce se întâmplă cu medicamentele? Într-adevăr, mulți oameni au medicamente în casele lor care au depasit data de expirare. Ce ar trebui făcut? Este periculos să consumați medicamente expirate?

Este periculos să consumați medicamente expirate? O chestiune de responsabilitate

Fiecare medicament trebuie să aibă o dată de expirare. Acest lucru se datorează faptului că toate medicamentele sunt supuse unor teste riguroase de stabilitate. Scopul? Determinarea modului în care un ingredient activ variază în timp. Este vorba, de asemenea, de observarea evoluției sale sub efectul anumitor factori de mediu, cum ar fi temperatura, umiditatea și lumina.

Într-un articol publicat de France Info în 2019, Martial Fraysse de la Academia Națională de Farmacie a reamintit un punct foarte important. El a indicat că duratele legale nu sunt calculate individual pentru fiecare medicament. De obicei, termenul limită este de un an pentru produsele nou aparute și de doi până la trei ani pentru alte medicamente.

Ideea este că, după termen, laboratoarele nu mai au nicio responsabilitate pentru viabilitatea produselor. Aceasta înseamnă că data de expirare nu se reflectă atunci când medicamentul nu mai este eficient. Prin urmare, această dată se referă la momentul în care respectarea eficientei medicamentului nu mai este asigurată.

Este periculos să consumați medicamente expirate? Nu este recomandat

Cu toate acestea, se pare că majoritatea medicamentelor sunt stabile în timp. Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) responsabilă de autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamente din Statele Unite a efectuat mai multe studii în ultimii ani. Această organizație a indicat că 90% din produsele vândute fără prescripție medicală își păstrează în continuare 90% din ingredientul activ la 15 ani de la expirare. Un alt studiu publicat de American Medical Association (AMA) în 2012 a analizat 14 formule medicamentoase. Cu toate acestea, 12 dintre acestea au avut o concentrație de ingrediente active mai mare de 90%, nu mai puțin de 40 de ani după data limită.

Cu toate acestea, deși majoritatea medicamentelor par a fi utilizabile mult timp după data de expirare, consumul lor este descurajat, mult mai mult decât pentru produsele alimentare. Într-adevăr, ingredientele lor active au o stabilitate foarte variabilă. În plus, această stabilitate depinde și de excipienți, substanțele care servesc la încorporarea principiilor active în compoziția medicamentelor. Depinde și de galenic, adică de forma medicamentului (sirop, capsulă etc.). De fapt, cercetătorii subliniază că soluțiile lichide, cele la plic, precum și picăturile pentru ochi sunt mai supuse efectelor timpului.

Adauga un comentariu