Actualitate

Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE: „Asta cu pensiile speciale… E normal ca românii să fie revoltaţi când ei primesc pensii sub 2.000 de lei și văd la televizor pensii de peste 40.000 de lei”

Publicat: 31 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE Asta cu pensiile speciale... E normal ca românii să fie revoltaţi când ei primesc pensii sub 2.000 de lei și văd la televizor pensii de peste 40.000 de lei

Cunoscutul politician şi fostul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici a discutat în emisiunea BZI LIVE de vineri, 31 martie, despre cum a intrat România în cercul vicios al pensiilor speciale.

„În România, peste 90% dintre pensionari au sub 3000 de lei pensie. Şi am spus 3000 de lei cu toate că această prezentare nu este foarte aproape de adevăr. De ce? Pentru că, per ansamblu, e adevărat. Peste 90% sunt sub 3000 de lei, dar marea lor parte sunt sub 2000 de lei ! Adică este o tragedie! Deja pentru România asta este o problemă structurală, pe care cei din afară nu o pot înţelege. Oricât le-ai explica celor de afară, ei nu cred că aşa ceva se poate întâmpla într-o ţară membră UE, în care un subiect precum pensiile în general nu este clarificat. Şi de ani de zile, de zeci de ani de zile, oamenii tot aşteaptă să li se asigure ceea ce este dreptul lor, adică pensia pentru care au muncit o viaţă întreagă, deşi nu înţeleg că nu există o soluţie.

E adevărat, sistemul din România este foarte complicat, pentru că mulţi oameni au lucrat o anumită perioadă de timp, nu au avut contribuţii… Mă refer la cei de dinainte de ’89”, a spus Eugen Teodorovici.

Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE

Fostul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici a discutat în emisiunea BZI LIVE de vineri, 31 martie, despre cum a intrat România în cercul vicios al pensiilor speciale. De altfel, Senatul a adoptat, miercuri, 29 martie, proiectul de reformă a pensiilor speciale. Proiectul inițiat de Guvernul României vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Printre amendamentele adoptate și miercuri, aduse marți în comisii, se regăsesc: impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%, pentru pensiile fără contributivite suportate din bugetul de stat care depășesc un anumit nivel, interdicție la cumulul mai multor pensii speciale și faptul că nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate.

„Undeva trebuie să găsim o soluţie pentru că toţi românii să aibă măcar suma minimă, dar nu cea pe care o spun cei care ne guvernează, care să îi asigure românului nu neapărat un trai decent, dar ceva cu mult peste ce este astăzi. Si atunci, din păcate, Guvernul nu are o abordare de acest fel şi să înţeleagă că aici nu trebuie să se târguiască cu pensionarii. Aici trebuie să o tranşeze, să înţeleagă că trebuie să abordeze această problemă a pensiilor din România că o problemă pe care ei, ca şi responsabili de viaţa noastră, pentru că astăzi ei sunt cei care ne conduc, trebuie să şi-o asume indiferent de cât de mari ar fi costurile de stat. Pentru că, repet, niciodată nu trebuie să pui în balanţă cu partea financiară.

Problema pensiilor în general este o situaţie care trebuie rezolvată, de asta am făcut şi Legea 127, care a fost votată de toţi. Din păcate, ea s-a distrus după plângerile zilnice ale preşedintelui României care spunea că nu sunt bani de pensii, cu toate că eu îi dădeam asigurări zi de zi că sunt bani de pensii şi Legea va fi aplicată exact cum spune Legea pensiilor. Acum încearca să repare ceea ce au stricat atunci. Şi va fi din ce în ce mai complicat.

Asta cu pensiile speciale… E normal că românii să fie revoltaţi când ei primesc pensii de sub 3000 de lei, sau chiar sub 2000 de lei… Şi când văd la televizor pensii de peste 20-40.000 de lei… Mai mult, sunt pensii care nu au avut o parte de contributivitate. Aici iar se amestecă lucrurile în mod voit de către politicieni.

Şi domnul Ciolacu, şi domnul Ciucă ei înţeleg foarte bine şi sigur le-au explicat că este greu să scoţi partea de necontributivitate dintr-o pensie. Mare parte a pensiilor speciale, sunt toate pe necontributivitate. Şi atunci, singura soluţie, o spun încă o dată, este soluţia taxării. Acea impozitare progresivă faţă de un anumit plafon pe care îl stabileşte clasa politică din România. Şi atunci, cu siguranţă, vei mulţumi în special marea parte a pensionarilor.

Noi pentru câteva mii de pensii speciale, pensii din astea nesimţite, noi punem în cealaltă parte a balanţei punem masa mare, milioanele de pensionari din România. Şi nu este corect. Deci soluţii există”, a spus Eugen Teodorovici.

Adauga un comentariu