Actualitate

Examenul de Bacalaureat 2021 a început cu proba la Limba și literatura română. Ce subiecte au primit absolvenţii de liceu

Publicat: 28 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Examenul de Bacalaureat 2021 a început cu proba la Limba și literatura română. Ce subiecte au primit absolvenţii de liceu
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat

Examenul de Bacalaureat 2021 începe luni cu proba de română, subiectele fiind deschise la ora 9:00. Ministerul Educației va publica ulterior, în cursul zilei de luni subiectele și baremul la română. Elevii s-au putut pregăti pentru BAC 2021 rezolvând subiecte la română din testele de antrenament publicate de Ministerul Educației.

​Candidații vor avea acces în sala de examen în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate, urmând ca la ora 9:00 să primească subiectele la română la BAC 2021. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sala în care se desfășoară examenul de bacalaureat.

Elevii vor primi coli tipizate și ciorne marcate cu stampila „Bacalaureat 2021 – C.E.” atâtea câte au nevoie, iar în timpul probelor scrise le este interzis să comunice cu ceilalți candidați sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe cu colegii foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor la română la BAC 2021.

Varianta extrasă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a fost cea cu numărul 4

La subiectul I absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, precum si fieliera vocaționala au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu.

Citește următorul fragment:

Ccopilăria și adolescența lui Caragiale se caracterizează prin zburdalnicie, independență… Luca și Ecaterina au avut de luptat cu temperamentul rebel, greu de stăpânit al lui Iancu. Ei au adoptat în împrejurare cea mai bună metodă a îngăduinței relative, care dă rezultate mai bune decât constrângerea… Dacă este adevărat că absolvit și clasa a V-a secundară, probabil în Capitală lucru arată că școlarul, chiar dacă se lăsa greu, nu erau o fire cu totul neînfrânată. La moartea tatălui, însă, Iancu (…) începe prin a-și impune voința în fața văduvei. Strămutarea familie la București este a doua biruință a tânărului voluntar înlesnită probabil de sfaturile rudelor bucureștene. Din acest moment, un fiu rău s-ar fi emancipat cu totul din obligațiile familiale, părăsindu-și mama și sora. Iancu s-a arătat vrednic de îndatoririle unui pretimpuriu șef de familie. De la vârsta generoasă a celor 18 ani s-a purtat bărbătește, căutând să-și găsească mijloacele de întreținere pentru dânsul și ai lui. Ca sufleur de al doilea și copist în trupa lui Pascaly concesionară ai teatrului Național din București, suficient retribuit a putut face față nevoilor. Pentru Caragiale, datoria, credem noi, nu era atât un comportament etic cât elanul afectiv al inimii. Iancu se simțea legat de ai lui organic, fără să-și bată capul cu principiile morale. La 20 de ani, cum îi încredințează mai târziu lui Vlahuță, este sănătos și robust și duce bine la tăvăleală…

Șerban Cioculescu, Viața lui I.L. Caragiale

Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat:

  1. Indică sensul din text al secvenței în toată vremea.
  2. Menționează două dintre îndeletnicirile care îi asigură venituri tânărului I.L. Caragiale, utilizând informații din textul dat
  3. Precizează principiul pe care părinții îl aplică în educarea lui Iancu, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
  4. Explică motivul pentru care I. L. Caragiale ajunge să comunice prin scrisori cu mama și cu sora sa. Prezintă în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui I.L. Caragiale, așa cum reiese din textul dat.

La subiectul I, punctul B, candidații au avut de redactat un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”.

„Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă greutățile vieții pot determina sau nu neglijarea responsabilităților față de familie, raportându-te atât la informațiile din fragmentul de text extras din volumul “Viața lui I.L Caragiale” de Șerban Cioculescu, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul II a fost un comentariu al unei poezii de Ion Vinea

„Comentează textul de mai jos în minimum 50 de cuvinte evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice:

  • “Limpede vârtej în cerul nostru,
  • anii ca un stol ne însoțesc,
  • fragede au fost potecile.
  • Acum privirea ta luminează înainte.
  • Ascultă cum îngână fântânile
  • cuvintele rămase din trecut.
  • Ce cuminte mâna ta pe umăr
  • în acest țărâm cu singur drum,
  • Unde vremea ne poartă ca un cântec de leagăn!” Ion Vinea, Drum.

La Subiectul III tinerii au avut eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

„Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinți particularități ale unei nuvele studiate. În elaborarea eseului vei avea în vedere următoarele repere:

  1. Evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea nuvelei studiate într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică.
  2. Comentarea a doua episoade/secvențe relevante pentru tematica nuvelei studiate.
  3. Analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj semnificative pentru nuvela studiata”.

Baremul de corectare și notare pentru acest subeict va fi publicat azi la ora 15:00.

Trei ore pentru rezolvarea subiectelor la română la BAC 2021

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise și rezolvarea subiectelor la română la bacalaureat 2021 se va folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastră.

Potrivit ghidului Ministerul Educației pentru examenul de bacalaureat 2021, dacă elevii vor să corecteze o greșeală, trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. La expirarea celor trei ore acordate, se predă lucrarea cu subiectele la română rezolvate până la acel moment, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrari.

Elevii nu pot avea, în sala de examen, asupra lor, în penar sau în bancă, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor la BAC 2021. De asemenea, în sala de examen, este interzis să aibă, în penar sau în bancă, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor primite la bacalaureat.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Câți candidați sunt înscriși la Bacalaureat 2021

Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. În Capitală vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidaţi.

Cât privește tematica din care vor reieși și subiectele la bacalaureat 2021, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că din aceasta s-a scos mult mai puțin față de cât s-a scos anul trecut”, când s-a scos „în bloc un întreg semestru”.

Am adaptat tematica de examen. Practic, anul acesta să știți că, per total, din tematica de examen s-a scos mult mai puțin față de cât s-a scos anul trecut, în bloc, când s-a scos un întreg semestru. Anul ăsta s-a încercat adaptarea tematicii în punctele care nu au fost considerate a fi cu caracter esențial, fără de care nu se poate.

Sorin Cîmpeanu a declarat recent că are emoţii în ce priveşte rezultatele examenelor de evaluare naţională şi bacalaureat 2021, dar că rezultatele bune de la simulări îl fac să fie optimist.

Pentru a fi declarat promovat la examenul de bacalaureat 2021, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Calendar BAC 2021

Sesiunea iunie – iulie 2021
31 mai – 4 iunie 2021 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
4 iunie 2021 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
14-16 iunie 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
16-17 iunie 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
18-23 iunie 2021 – Evaluarea competențelor digitale – proba D
23-25 iunie 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
28 iunie 2021 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
29 iunie 2021 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
30 iunie 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
1 iulie 2021 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
5 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
6 – 9 iulie 2021 – Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale la BAC 2021

Sesiunea august – septembrie 2021
19 – 26 iulie 2021 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
16 august 2021 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
17 august 2021 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
18 august 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
19 august 2021 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
23-24 august 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
25 august 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
26 – 27 august 2021 – Evaluarea competențelor digitale – proba D
30 – 31 august 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
31 august 2021 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00 – 18,00)
1- 3 septembrie 2021 – Rezolvarea contestațiilor
3 septembrie 2021 – Afișarea rezultatelor finale la bacalaureat 2021
HotNews.ro va prezenta în timp real luni toate informațiile despre Bacalaureat 2021, subiecte la română și barem la BAC 2021.

Adauga un comentariu