Actualitate

Exclusiv! Angajații Serviciului de Probațiune au dat în judecată Jandarmeria Română! Sindicaliștii se simt lipsiți de orice urmă de protecție!

Publicat: 11 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exclusiv Angajații Serviciului de Probațiune au dat în judecată Jandarmeria Română Sindicaliștii se simt lipsiți de orice urmă de protecție

@ La Serviciul de Probațiune Iași vin zilnic, în medie, aproximativ 100 de persoane @ Angajații susțin că, fără pază din partea Jandarmeriei, se simt mereu în nesiguranță @ Reclamanții au adăugat că au existat cazuri în care persoanele care le trec pragul sunt puse pe harță

Mai mulți membri ai Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) au decis să acționeze în judecată Jandarmeria Română. Astfel, reclamanții din cadrul mai multor Servicii de Probațiune din țară, printre care și cel din Iași, le-au cerut magistraților Tribunalului București să oblige Inspectoratul General al Jandarmeriei Române la îndeplinirea obligației legale de asigurare, în mod gratuit, a pazei sediilor structurilor teritoriale de probațiune, a bunurilor și a valorilor aparținând acestora, supravegherea accesului și menținerea ordinii interioare necesare desfășurării normale a activității în aceste sedii. De asemenea, reclamanții le-au solicitat judecătorilor bucureșteni să autorizeze Sindicatul de a contracta servicii de pază private, pe cheltuiala Jandarmeriei Române, cu privire la sediile menționate până la data începerii efective a îndeplinirii obligației de către instituție.

Jandarmeria ignoră în mod nejustificat dispozițiile legale?

„Pe data de 1 februarie 2014 a intrat în vigoare Legea nr. 252/2013, privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune, care prevede trecerea patrimoniilor serviciilor de probațiune (care anterior au funcționat pe lângă tribunale și care aveau sediile în aceleași imobile cu instanțele judecătorești) în administrarea și în patrimoniul Direcției Naționale de Probațiune din cadrul Ministerului Justiției. Ca urmare, mai multe servicii de probațiune teritoriale au fost relocate în alte imobile, separat de instanțe, fără a mai beneficia astfel de paza asigurată de Jandarmerie pentru sediile instanțelor. În ciuda faptului că, potrivit dispozițiilor legale, paza sediilor structurilor teritoriale de probațiune, a bunurilor și a valorilor aparținând acestora, supravegherea accesului și menținerea ordinii interioare necesare desfășurării normale a activității în aceste sedii se asigură, în mod gratuit, de către Jandarmeria Română, prin structurile sale specializate, de aproximativ cinci ani, Jandarmeria ignoră în mod nejustificat aceste dispoziții legale, privând serviciile de probațiune menționate și personalul acestora de paza absolut necesară bunei desfășurări a activității”, au subliniat reclamanții.

Beți, drogați și puși pe harță

Reclamanții au mai spus că la serviciile de probațiune se prezintă zilnic un număr însemnat de persoane condamnate cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru toate tipurile de infracțiuni (tâlhării, violuri, trafic de droguri, corupție etc.). De exemplu, la Serviciul de Probațiune Iași se prezintă aproximativ 100 de persoane pe zi, fiind frecvente situațiile în care acestea se află sub influența substanțelor stupefiante, a băuturilor alcoolice și nu de puține ori având un comportament neadecvat, potrivit reclamanților.

Numeroase cazuri de agresiune

„De-a lungul timpului s-au înregistrat numeroase cazuri de agresiuni fizice și verbale la adresa consilierilor de probațiune, situațiile fiind sesizate Poliției. În repetate rânduri, Sindicatul a adresat solicitări Jandarmeriei Române de a-și îndeplini aceste obligații legale. IGJR ne-a transmis că, încă din anul 2014, a desfășurat activități procedurale specifice, a întocmit și înaintat către instituțiile cu competență în promovarea și adoptarea actelor normative documentația ce vine în sprijinul aplicării prevederilor legale. Jandarmeria justifică faptul că, în acest moment, nu este asigurată paza sediilor serviciilor de probațiune prin aceea că, pe parcursul procesului de consultare interinstituțională, Jandarmeriei i s-a solicitat în repetate rânduri punctul de vedere asupra unor obiecții/clarificări formulate de către instituțiile ce avizează documentul, ultima intervenție de acest fel fiind pe data de 16 iunie 2018, iar pe 18 iunie 2018, proiectul a fost retransmis către Direcția Generală Juridică, structura cu competență în promovarea actelor normative, la nivelul MAI”, au mai afirmat reclamanții.
Pe de altă parte, pârâții au cerut instanței respingerea acțiunii, pe motiv că Sindicatul nu are calitate procesuală, iar instituția care ar fi putut da în judecată Jandarmeria ar fi trebuit să fie Direcția Națională de Probațiune, din cadrul Ministerului Justiției.

Citește și: Prostest spontan al angajatilor Serviciului de Probatiune

„Instanța admite excepția lipsei calității procesuale active. Respinge acțiunea formulată de reclamanți, pentru lipsa calității procesuale active”, au spus recent magistrații Tribunalului București. Pe de altă parte, șeful IJJ Iași, colonel dr. Mircea Tulică, a afirmat ieri că au fost făcute demersuri în vederea asigurării serviciului de pază al sediului Serviciului de Probațiune ieșean și că acest lucru se va întâmpla în curând. „Este o situație la nivel național. Noi avem o colaborare foarte bună cu Serviciul de Probațiune, nu există o situație conflictuală. Din discuțiile purtate până acum rezultă că Serviciul de Probațiune așteaptă aprobarea și fondurile de la nivel central pentru asigurarea tuturor condițiilor necesare”, a declarat ieri șeful Jandarmeriei ieșene.

 

Adauga un comentariu