Eveniment-Social

EXCLUSIV. Apariție spectaculoasă pe holurile unei mari universități din Iași. Așa ceva nu s-a mai experimentat până acum – FOTO

Publicat: 31 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Apariție spectaculoasă pe holurile unei mari universități din Iași! Așa ceva nu s-a mai experimentat până acum. Totul a plecat de la faptul că, în urmă cu patru ani, în cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași au fost puse bazele unui „Atelier de studii transdisciplinare și interdisciplinare”. Scopul acestui experiment viza realizarea unor proiecte comune care să îmbine creativitatea artistică și spiritul ingineresc. La confluența dintre 2019 și 2020, doi profesori aparte au pus la punct un moment spectaculos. În prim-plan sunt prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, fost ministru al Cercetării, respectiv conf. univ. dr. Cristian Ungureanu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.

Așa ceva nu s-a mai experimentat până acum. Totul a plecat de la faptul că, în urmă cu patru ani, în cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași au fost puse bazele unui „Atelier de studii transdisciplinare și interdisciplinare”. Scopul acestui experiment viza realizarea unor proiecte comune care să îmbine creativitatea artistică și spiritul ingineresc. La confluența dintre 2019 și 2020, doi profesori aparte au pus la punct un moment spectaculos.

Provocările noului Mileniu dominat de Revoluția Tehnologică și Inteligența Artificială

În prim-plan sunt prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, fost ministru al Cercetării și decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului Cristofor Simionescu. Alături de acesta este conf. univ. dr. Cristian Ungureanu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. „În urmă cu patru ani, în cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului «Cristofor Simionescu» din Iași au fost puse bazele unui «Atelier de studii transdisciplinare și interdisciplinare», care încercau să aducă împreună cadre didactice și studenți de la universitățile: «Gheorghe Asachi» și cea Națională de Arte. Scopul acestui Atelier experimental viza realizarea unor proiecte comune care să îmbine creativitatea artistică și spiritul ingineresc, pentru a realiza o pregătire complexă a studenților din ambele universități, astfel încât aceștia să fie capabili să răspundă provocărilor noului Mileniu dominat de Revoluția Tehnologică și Inteligența Artificială. Primul proiect concret al Atelierului experimental a fost cursul de «Stimulare a Creativității», derulat la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, curs coordonat de prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc și conf. univ. dr. Cristian Ungureanu de la Arte”, arată fostul ministrul al Cercetării.

„Muzica Sferelor”, la Universitatea Tehnică din Iași

De arătat că acest curs a presupus o multitudine de prelegeri susținute de personalități din domenii foarte diverse, cum ar fi: filosofie, chimie, pictură, teatru, sculptură, inventică, poezie, mecanică etc. „Cel mai nou proiect presupune deschiderea, în holul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, a unei expoziții transdisciplinare aparținând artistului vizual Cristian Ungureanu. Această expoziție este intitulată «Muzica Sferelor, respectiv Geometria secretă a picturii europene» și revizitează cele mai cunoscute capodopere ale istoriei artei europene pentru a le dezvălui profilul ascuns, geometria lor secretă și simbolică. Lucrările lui Cristian Ungureanu sunt o reconstrucție virtuală a schițelor compoziționale, în «metru antic», ale unor picturi celebre, cum ar fi icoana «Sfânta Treime» a lui Rubliov, plafonul «Capelei Sixtine» a lui Michelangelo sau modulul coloanei lui Brâncuși. Intitulate «Pagini de jurnal», «pânzele sale evocă desenele în sepia și atmosfera laviurilor pe care vechii maeștri le făceau pentru a crea «anatomiile» compoziționale și simbolice ale viitoarelor tablouri”, mai arată profesorul Hurduc.

Sculpturi și instalații tridimensionale, proiecții ale „motoarelor vizuale”

„Sculpturile și instalațiile tridimensionale, care vor fi prezentate în acest proiect multi-media, sunt proiecții ale «motoarelor vizuale», ale principiilor metafizice și simbolice care se ascund în spatele alcătuirii capodoperelor artei europene, din Sumer și Egipt până la Salvador Dali. Legat de ceea ce facem noi, de arătat că filosoful Basarab Nicolescu rezuma abordarea transdisciplinară a artistului: «În România, un important continuator al operei lui Matila Ghyka este artistul transdisciplinar Cristian Ungureanu, care revizitează cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui nedezvăluitul, geometria secretă și simbolică»”, a conchis decanul.

Adauga un comentariu