Local

Experiment unic, la Iași! Nicole, o iapă de rasă Frizian, a fost însămânțată artificial: „Mânzul va fi un campion” – GALERIE FOTO/VIDEO

Publicat: 16 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Experiment unic la Iași Nicole o iapă de rasă Frizian a fost însămânțată artificial Mânzul va fi un campion  GALERIE FOTOVIDEO
Studenții de la Medicină Veterinară au deprins abilitățile de diagnostic al estrului, controlul ovulației și însămânțarea artificială la caii de sport și agrement

Un alt obiectiv îndeplinit pentru studenții de la Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV) Iași. Aceștia au deprins abilități de diagnostic al estrului, control al ovulației și însămânțare artificială la caii de sport și agrement. Nicole, o iapă Friziană, în vârstă de 6 ani, a fost examinată, monitorizată pe parcursul a doi ani, pentru ca miercuri, 14 iunie 2023, să primească materialul seminal provenit de la un armăsar Frizian, campion din Olanda

La Clinica de Reproducere din cadrul Facultății de Medicină Veterinară a USV s-a desfășurat un program privind Reproducția Asistată (ART) la cabaline. Protocolul face parte dintru-un proiect mai amplu al Embriotehnologiilor by USV și a fost derulat pe parcursul a mai multor săptămâni.

„Nicole, un cal Friesian de sex femel, în vârstă de 6 ani, a fost examinată ginecologic de către studenți pe parcursul a doi ani. După ultima parturiție au fost monitorizate perioada puerperală și două cicluri sexuale pentru a identifica tiparul activității ovariene și a dezvoltării foliculare până la ovulație”, a declarat conf. univ. dr. Ștefan Ciornei.

Cum a fost însămânțată artificial iapa din Iași

Studenții au folosit unul dintre cele mai didactice ecografe pentru scanarea genitală și diagnosticul momentului ovulației. În urma unui tratament hormonal strict au fost induse căldurile și stimularea ovulației. Materialul seminal a fost achiziționat din Olanda și aparține unui campion de talie mondială. De asemenea, cheltuielile în ceea ce privește experimentul, aproximativ 2.500 de euro, au fost suportate, în mare parte, de proprietarul iepei, un ieșean. După perioada de gestație, care durează 11 luni, mânzul fătat va fi unul de rasă superioară.

„Însămânțarea artificială la caii de sport este o biotehnică a reproducției foarte delicată, deoarece activitatea ovariană variază foarte mult și procesul ovulator poate fi anticipat doar prin scanare ecografică repetată la 6 ore, dublată de tratament hormonal. Doar când iapa se află în condiții optime de fertilitate se recurge la însămânțarea artificială (IA).

În cele din urmă, după 3 zile și 2 nopți a fost diagnosticat momentul optim și s-au făcut însămânțările. Practic, acum, mânzul are o zi. Gestația va fi monitorizată în continuare, astfel încât să ne asigurăm că totul funcționează așa cum trebuie. Aproximativ 1.500 de euro a costat doar materialul seminal, adus de la un armăsar din Olanda, per total, suma se apropie 2.500 de euro. Armăsarul este tot un sportiv, un campion, mânzul lui Nicole va fi un campion și mai mare”, a menționat conf. univ. dr. Ștefan Ciornei.

Studenții, captivați de experiment

Ionela-Clara Maciuc, studentă în anul II, deține împreună cu familia sa o herghelie. Ca și în cazul celorlalți tineri prezenți la experiment, aceasta s-a implicat foarte mult în ceea ce privește programul de reproducție.

„Dețin 6 cai din rasă de sport. Procedura pe care noi am urmat-o este costisitoare, dar ne ajută să valorificăm mai mult rasa și să obținem produși mult mai buni, cu o genetică pe care ne-o dorim… Campioni mondiali. Putem merge la competiții cu acești cai”, a precizat Ionela-Clara Maciuc.

Tags:
Adauga un comentariu