Economic Local

Fermierii din Iași primesc banii pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul IV. Agricultorii au încasat 160.000 de lei de la APIA pentru combustibil

Publicat: 09 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași primesc banii pentru motorina utilizată în agricultură trimestrul IV. Agricultorii au încasat 160.000 de lei de la APIA pentru combustibil
Una dintre cele mai importante scheme derulate de APIA pentru fermierii din Iași este cea privind motorina utilizată în agricultură. Agricultorii din Iași primesc subvențiile în cadrul acestei scheme de plată începând cu luna aprilie 2021, după ce au încasat deja 160.000 de lei pentru combustibilul utilizat la lucrările agricole

Agricultorii din județ care au solicitat subvenția de la stat pentru trimestrul IV din anul precedent, respectiv octombrie-decembrie 2020, primesc banii de la APIA începând cu luna aprilie 2021. Fermierii din Iași care vor să obțină și în acest an banii pentru motorina utilizată în agricultură trebuie să depună mai multe documente până la data de 15 mai 2021

Fermierii din Iași vor încasa aproximativ 80.000 de lei, subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru motorina utilizată în agricultură. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1.000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărei valoare este 1,5258 lei/litru. Subvenția acordată de APIA este mai mică în anul 2020, comparativ cu anul 2019, când decontul pentru un litru de motorină a fost de 1,8959 lei.

În anul 2020, cuantumul sprijinului este de 1,5258 de lei per litru. Pentru trimestrul IV din 2020 se va calcula aceeași valoare ca și cea acordată în celelalte 3 trimestre. Fermierii au încasat în anul 2020 subvenții în valoare de 160.000 de euro. Cei care vor să primească și anul acesta subvenția la motorină trebuie să depună mai multe documente la APIA.

Fermierii din Iași primesc de la APIA subvenția la motorină, trimestrul IV

Cererile pentru obținerea subvenției pentru motorina utilizată în agricultură se depun de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia în caz că împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal și este însoțită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite. Documentele trebuie depuse online la APIA Iași. În fiecare trimestru din anul 2020, când fermierii au depus cereri la APIA, s-au acordat ajutoarele financiare pentru aproximativ 800 de fermieri din județ, numărul beneficiarilor fiind tot mai mare în ultimii 2 ani. Astfel, dacă în anul 2017 erau doar aproximativ 500 de beneficiari, numărul lor s-a dublat în cel de-al doilea trimestru, când au fost acordate subvenții în valoare de 80.000 de lei. Agricultorii din Iași depun în această perioadă cererile unice de plată pentru anul de cerere 2021.

Fermierii din Iași se pot înscrie în aplicația IPA online pentru a obține subvențiile aferente anului 2021

Începând cu data de 1 martie 2021, APIA a demarat campania de depunere a cererilor unice de plată. Fermierii pot accesa ajutoarele financiare doar dacă se înscriu în aplicația IPA online până la data de 15 mai 2021, fără a fi penalizați. IPA online este un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA.

IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii APIA, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată.

APIA a plătit subvenții în valoare de 62 de milioane de euro, iar plățile continuă până în luna iunie 2021

Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 62 de milioane de euro, pentru anul de cerere 2020. Cei mai mulți bani i-au încasat ieșenii care exploatează terenuri agricole, în cadrul schemei unice de plată pe suprafață (SAPS). De asemenea, crescătorii din Iași au încasat subvenții pentru animalele din gospodării. APIA a plătit către 37 de beneficiari sprijinul cuplat zootehnic în valoare de 242.625 de euro. Ieșenii cu ferme zootehnice cu vaci de lapte au primit subvențiile de la APIA în valoare de 874.056 de euro, fiind eligibili 62 de fermieri. De asemenea, 219 crescători de ovine din județ au primit sprijinul cuplat zootehnic în valoare de 888.305 euro. Alți 20 de crescători de caprine din județul Iași au încasat de la APIA sprijinul cuplat zootehnic în valoare de 44.757 de euro. Un crescător de bivolițe de lapte a obținut subvenții în valoare de 481 de euro.

Adauga un comentariu