National

Firmele care-şi trimit angajaţii la sală vor beneficia de scutiri de taxe

Publicat: 16 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Firmele care-şi trimit angajaţii la sală vor beneficia de scutiri de taxe
Inițiativa legislativă ce presupune noi scutiri de taxe pentru firme, a fost semnată de 13 parlamentari USR și unul de la PSD

Un proiect de lege va putea aduce odată cu aprobarea lui noi scutiri de taxe pentru firme. Astfel, companiile care vor plăti angajaților abonamente la sălile de fitness ar putea fi scutite de plata taxelor salariale la stat. Aşadar, acest proiect de lege menit „să încurajeze un stil de viață activ și sănătos”, având în vedere că activitatea sportivă prelungeşte speranţa de viaţă, spun inițiatorii, are și un impact economic pozitiv asupra sistemului de sănătate, costul prevenţiei fiind mult mai redus decât cel al tratamentului.

scutiri de taxe, barbat fi femeie ce ridica greutati intr-o sala de fitness
Proiectul de lege a fost înregistrat recent la Senat și propune, practic, deducerea cheltuielilor aferente abonamentelor la sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, în limita a 400 de euro anual

Firmele vor beneficia de scutiri de taxe

Inițiativa legislativă ce presupune noi scutiri de taxe pentru firme, a fost semnată de 13 parlamentari USR și unul de la PSD. Proiectul de lege a fost înregistrat recent la Senat și propune, practic, deducerea cheltuielilor aferente abonamentelor la sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, în limita a 400 de euro anual, la fel ca facilitățile acordate pentru oferirea serviciilor medicale.

Conform ultimului raport al Comisiei Europene (2021) privind profilul de ţară, în România, speranţa de viaţă rămâne printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, cu aproape 6 ani sub media UE. Totodată, pandemia COVID-19 a dus la o scădere a speranţei de viaţă cu 1,4 ani, în comparaţie cu scăderea medie la nivelul UE de 0,7 ani.

Într-o altă ordine de idei, amintim că la începutul acestui an s-a anunțat faptul că de la 1 februarie 2022, tichetele de masă, voucherele de vacanţă, tichetele cadou, culturale şi cele de creşă, care sunt acordate salariaţilor de către angajatori, vor fi emise doar în format electronic.

Citește și: De ce să mergi la o sală de fitness din Iași?

scutiri de taxe, instructor de fitness ce ajuta o femeie sa ridice greutati
Totodată, pandemia COVID-19 a dus la o scădere a speranţei de viaţă cu 1,4 ani, în comparaţie cu scăderea medie la nivelul UE de 0,7 ani

Sportul prelungeşte speranţa de viaţă

După ce în ultimii doi ani de pandemie practicarea sportului a fost extrem de limitată din pricina restricțiilor impuse și a măsurilor luate de autorități, acum sunt din nou readuse în discuţie beneficiile activităţii fizice asupra organismului. Aşadar, practicarea sportului nu crește doar speranţa de viaţă a populaţiei, ci are un impact pe termen lung și asupra sistemului de sănătate al statelor ce au ales să implementeze măsuri de relaxare fiscală de încurajare a practicării sportului.

Inițiatorii legii arată că practicarea sportului reprezintă una dintre cele mai sigure şi eficiente metode de prevenire a îmbolnăvirilor, iar „costurile prevenirii bolilor cronice sunt mult reduse costurilor de tratare a acestora”. În pofida beneficiilor evidente pentru sănătate a activității fizice, în prezent, în România cheltuielile cu achiziționarea abonamentelor la sala de sport nu sunt deductibile fiscal.

„Abonamentele de sport oferite ca beneficii în natură şi incluse în pachete salariale, acordate de către angajatori, sunt impozitate cu 2,25% la angajator şi 41,5% la angajat. Nu există tichete de sport/fitness/wellness ce pot fi acordate de către angajatori ca beneficii extrabugetare neimpozabile”, se arată în nota de fundamentare, unde sunt date și câteva exemple de țări ce oferă facilități fiscale pentru angajatorii care își încurajează salariații să facă sport.

Dacă proiectul va fi adoptat, inițiatorii prevăd o creștere a numărului de abonați la sălile de sport în medie cu 11% pe an, de la 950.000 de abonați în anul 2022 la peste 2.400.000 de abonați în anul 2031.

Precizăm că aproximativ jumătate din totalul deceselor din România în anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, care includ de asemenea activitatea fizică scăzută, alături de alți factori precum: consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, consumul de alcool și poluarea atmosferică, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative ce va aduce odată cu ea și noi scutiri de taxe pentru firme.

Adauga un comentariu