Sanatate

În cât timp se eliberează rezultatul Papanicolau? Este dureroasă efectuarea acestui test?

Publicat: 05 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În cât timp se eliberează rezultatul Papanicolau Este dureroasă efectuarea acestui test
Din materialul obținut, se prepară un frotiu subțire și uniform pe o lamă curată și uscată

Multe femei se întreabă în cât timp se eliberează rezultatul Papanicolau. Acest test este o metodă modernă de examinare care detectează modificările precanceroase și canceroase din colul uterin într-un stadiu incipient.

Testul se bazează pe examinarea și evaluarea materialului celular dintr-un frotiu prelevat din colul uterin pentru a identifica structura celulară care caracterizează modificările patologice. Indicația citologiei este depistarea cancerului de col uterin. Metoda citologică are un grad ridicat de fiabilitate – rata de diagnosticare precoce a modificărilor precanceroase și a stadiilor incipiente ale cancerului de col uterin este de 80%, astfel încât această analiză permite un tratament precoce și, prin urmare – salvarea sănătății și a vieții pacientei.

În cât timp se eliberează rezultatul Papanicolau? Cum are loc efectuarea testului?

Testul citologic de frotiu cervical se efectuează într-un laborator special, sub microscop, iar ginecologul decodifică apoi rezultatele – citograma – și dă o concluzie. Rezultatele citologiei sunt gata, de obicei, în 1 sau 2 săptămâni.

Un test citologic de frotiu cervical are ca scop depistarea așa-numitei atipii celulare – prezența unor celule cu nuclei și citoplasmă anormale. Faptul că este atipii celulare este un semnal de alarmă pentru posibila apariție a cancerului – cancerul de col uterin. Pe gravitatea semnelor de atipie celulară și pe baza criteriilor citologice.

Pentru obținerea materialului se folosesc următoarele instrumente: spatula Eyre, lingura lui Volkmann, scrinet și endobrush. Medicul examinează colul uterin cu ajutorul oglinzilor, fără tratament prealabil, răzuind ușor suprafața zonei anormale sau suprafața vaginală a colului uterin din jurul faringelui extern.

Cum să vă pregătiți pentru un preluarea unui frotiu?

Din materialul obținut, se prepară un frotiu subțire și uniform pe o lamă curată și uscată și se fixează prin uscare la aer. Tamponul marcat se trimite la laborator. Femeia nu simte nicio durere sau disconfort în timpul tamponării, iar procedura este nedureroasă.

Înainte de efectuarea frotiului, trebuie să vă abțineți de la relații sexuale, să nu faceți spinking, să nu folosiți tampoane și să nu introduceți în vagin pilule vaginale sau supozitoare.

Femeile ar trebui să își monitorizeze întotdeauna cu atenție sănătatea reproductivă, și să facă controale periodice la ginecolog, chiar dacă nu o deranjează nimic. Multe boli ale colului uterin, inclusiv cancerul în stadii incipiente sunt asimptomatice, iar tratarea bolii în stadii incipiente este mult mai ușoară. O citologie cervicală este o componentă esențială în evaluarea stării de sănătate a femeii.

Când trebuie să faci primul screening?

Trebuie să știi că în medie, rezultatele testelor sunt gata în 1-3 zile, dar în unele cazuri urgente acestea pot fi eliberate chiar și într-o oră. Papanicolau oncologic este recomandat ca test de screening pentru toate fetele și femeile.

Primul screening ar trebui să aibă loc la 3 ani de la primul raport sexual sau cel târziu la vârsta de 21 de ani. Femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani fac testul Papanicolau o dată la 2-3 ani. Frotiurile Papanicolau se fac anual dacă pacienta face parte dintr-o grupă de risc crescut pentru cancer.

Multe femei se întreabă în cât timp se eliberează rezultatul Papanicolau. Ei bine, trebuie să știți și cum arată un rezultat negativ al acestui test. Atunci când un test Papanicolau este negativ celulele epiteliale sunt în limite normale, citograma este adecvată vârstei.

Adauga un comentariu