Local

În câțiva ani, tot mai multe persoane vor fi diagnosticate cu acest tip de cancer. Medicii spun că este o situație îngrijorătoare: „Trebuie să fie un mare semnal de alarmă” – FOTO

Publicat: 14 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În câțiva ani tot mai multe persoane vor fi diagnosticate cu acest tip de cancer. Medicii spun că este o situație îngrijorătoare Trebuie să fie un mare semnal de alarmă - FOTO
Atât tinerii, cât și copii le folosesc fără a ține cont de consecințe și de pericolele la care își expun organismul

Atât tinerii, cât și copiii le folosesc fără a ține seamă de consecințe și pericolele la care își expun organismul. Aceștia consideră că țigările electronice nu te îmbolnăvesc, dar medicii spun că, în câțiva ani, tot mai mulți tineri vor fi diagnosticați cu cancer de laringe

Țigara electronică este un dispozitiv cu baterie care funcționează prin încălzirea unui lichid ce se transformă în aerosol, prin intermediul căruia utilizatorul trage nicotină în piept. Medicii ieșeni afirmă faptul că nu se știe cu exactitate câte substanțe toxice se află în aceste dispozitive, din acest motiv, pericolul este unul foarte mare, în special când vine vorba despre adolescenți.

Țigările electronice fac ravagii în rândul copiilor

 tânăr care fumează
Aceștia consideră țigările electronice ca fiind o modalitate prin care pot fuma într-un mod mai sănătos

Medicii ieșeni afirmă faptul că fumatul este cauza principală în cazul a 95 la sută dintre pacienții diagnosticați cu cancer la nivelul laringelui. Situația este și mai îngrijorătoare atunci când vine vorba de vapat, pentru că substanțele toxice din țigările electronice produc modificări la nivelul laringelui, iar expunerea în mod repetat poate cauza cancer, după cum susțin mai mulți medici de specialitate.

„Fumatul, indiferent de forma în care se face, fie țigară normală, fie narghilea, fie țigări electronice, nu este bun, este nociv pentru laringe și pulmon. În momentul în care vine un pacient care are cancer de laringe, în 95 la sută din cazuri, el este fumător, deci se poate deduce. Partea proastă este că, acum 50 de ani, cancerul de laringe era foarte puțin frecvent la femei, însă, de când femeile au început să fumeze, cancerul a devenit foarte frecvent. Îmi aduc aminte că în Occident, unde femeile au început să fumeze mai devreme decât la noi, în anii 1991, în Spania, m-am mirat de cât de multe femei aveau cancer de laringe.

Cu atât mai mult dacă se ia acest obicei sau se fumează de la o vârstă fragedă, pentru că una este ca o persoană să fie în fum de țigară 20 de ani, și alta să fie în fum de țigară de 50 de ani, cu cât crește riscul de a face cancer de laringe. Cu toate acestea, ține și de genă, pentru că există persoane care au fumat toată viața și au murit de AVC (accidentul vascular cerebral) sau într-un accident, nu este o legătură directă. În momentul de față, nu am întâlnit cazuri de cancer laringian la tineri, dar trebuie să fie un mare semnal de alarmă”, a subliniat prof. dr. Dan Mârțu, medic primar ORL.

Medicii din Iași spun că este o situație îngrijorătoare

 prof. dr. Dan Mârțu, medic primar ORL.
Medicii ieșeni afirmă faptul că 95 la sută din cazurile de cancer la nivelul laringelui sunt cauzate de fumat

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă, în special atunci când vine vorba despre părinți, pentru că au observat o creștere alarmantă a numărului de copii și adolescenți care fumează.

„Exisă riscul de apariție a cancerului de laringe, în special din cauza nicotinei și a substanțelor pe care le conțin țigările electronice, deoarece pentru cancerul de laringe, prima cauză este fumatul. Țigările electronice sunt tot țigări, chiar dacă cei care le consumă spun faptul că reprezintă un fumat mai sănătos, este total greșit. Nu există fumat sănătos, acesta nu are niciodată efecte pozitive.

Este fumat indiferent de tipul de țigări, iar problema principală și cea mai gravă este că nu se știe câte substanțe toxice conțin aceste țigări electronice, prin definiție, fumatul nu este toxic, este nociv. Este un risc extraordinar de mare ca fumătorii să dezvolte cancer laringian și am observat mulți tineri, chiar și copii, care încep să fumeze încă de când sunt foarte mici”, declară dr. Raluca Neagu-Movilă, de la Clinica ORL din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, în legătură cu tinerii care vapează țigări electronice.

Adauga un comentariu