Actualitate

Indicele ROBOR, un nou record. Lovitură puternică pentru ratele românilor

Publicat: 27 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Indicele ROBOR un nou record. Lovitură puternică pentru ratele românilor
Indicele ROBOR crește în continuare, iar ratele românilor cresc și ele

Indicele ROBOR ajunge la un nou record şi reprezintă o lovitură mare pentru românii care au rate la bănci. Asta în timp ce şi produsele alimentare au înregistrat scumpiri mari. În urmă cu câțiva ani, indicele ROBOR era sub 1%. La un calcul simplu se poate observa o creștere de până la 40% a ratelor românilor.

Vă aducem aminte faptul că BNR a majorat rata dobânzii cheie în contextul dificil din punct de vedere econimic pe care România, dar și întreaga Uniune Europeană îl traversează.

Indicele ROBOR a stabilit un nou record, iar românii cu rate la bănci sunt în disperare

Indicele ROBOR a ajuns vineri la 5,95%, în creștere cu 0,02% comparativ cu ziua precedentă. Același indice calculat la 6 luni a crescut până la 6,11%. Între timp, ROBOR la 12 luni a ajuns să se situeze la valoarea de 6,30%. ROBOR este indicele care se foloseşte în momentul în care sunt calculate dobânzile variabile la creditele ipotecare în lei contractate de cetățenii români.

Perioada economică dificilă traversată de România a adus la scumpiri la mai toate produsele. BNR a decis să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75% dar și rata dobânzii care asigură facilitatea de creditare la 4,75% pe an. Un raport arată faptul că sunt peste 490.000 de persoane care au cumulat credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima Casă sau credite de consum legate de indicele ROBOR. Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 1,86% pentru T4 2021.

Românii care au credite bancare simt din plin diferența de bani pe care aceștia trebuie să o achite. Concret, un român obișnuit ajunge să scoată chiar și câteva sute de lei în plus în fiecare lună comparativ cu anul 2021. Specialiștii din Iași menţionau faptul că românii trebuie să fie pregătiți și pentru vremuri mai grele. Ratele românilor au crescut chiar și cu 40%.

ROBOR a crescut în ultimii ani aproape în fiecare zi. Va mai crește până va ajunge la un nivel de echilibru cu inflația. Astăzi, la un credit de 100.000 de euro, cu o rată de 1.900 de lei pe 30 de ani, plătești 2.900 de lei rata. Deci, a crescut cu 30-40 la sută. ROBOR era sub 1 la sută acum doi ani, iar acum e de 5 la sută. susține Dan Chirleșan, conf. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC Iași.

Inflația din România a ajuns şi ea la un nivel record

Factorul ROBOR nu este singurul lucru care îi sperie pe români. Inflația din România a ajuns la un nivel record. Menționăm faptul că inflația era în luna aprilie de 14%. Acest lucru înseamnă automat creșteri de prețuri la toate produsele, alimentare și nonalimentare. În tot acest context, guvernatorul BNR a avut o intervenţie publică ce a fost criticată de români. Mugur Isărescu i-a sfătuit pe românii care sunt tensionați să consume un ceai de tei și să privească altfel lucrurile.

”Vă prezint raportul asupra inflaţiei pe trimestrul 1. Începând cu iulie 2021 avem o creștere extrem de rapidă a prețurilor, ceea ce reflectă un şoc și un fenomen de criză. Reflectă un eveniment advers deosebit. La o analiză, în spatele acestor creșteri a prețurilor de consum din România şi din lume se află o creștere a prețurilor de producție. La o analiză, în spatele acestor creșteri a prețurilor de consum din România şi din lume se află o creștere a prețurilor de producție, a costurilor cu energie. La toate formele de energie. Se mai adaugă pe partea de costuri adâncirea de sincopuri din lanţurile internaționale cauzate de sancţiuni, reticienta companiilor vis-a-vis de relația cu Rusia (…)” explica Mugur Isărescu.

În tot acest context, în care indicele ROBOR a ajuns la un nou record, inflația este și ea la cote alarmante, este greu de crezut cum românii, pensionarii, care au aceleași venituri, pot face față cheltuielilor de zi cu zi.

Comentarii
Adauga un comentariu