Boli si tratamente

Infectia cu virus gripal. Ce se intampla in organism cand ai gripa?

Publicat: 14 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Infectia cu virus gripal. Ce se intampla in organism cand ai gripa
infectia cu virus gripal

Virusurile gripale sunt germeni cu care nu va doriti sa va intalniti. Si asta pentru ca desi infectia cu virus gripal nu se numara printre cele grave, poate fi mortala. Totul depinde de cat de rezistent este organismul, dar mai ales de ce alte afectiuni mai duci. Ce se intampla in organism cand ai gripa vei descoperi in randurile de mai jos.

Febra, frisoane, dureri in gat. Corpul te doare, nasul curge si nu te poti ridica din pat. Pe scurt, asa se vede din exterior gripa. Exista un semn distinctiv al gripei, asa ca veti sti ca ati luat-o, spune dr. Gerald Evans, seful sectiei de boli infectioase de la Kingston General Hospital. „Este ceva clasic. Pacientii spun mereu: simteam bine, dar apoi, brusc, m-am simtit bolnav>>. Este un debut rapid, cu simptome subite”, a explicat dr. Evans.

Cum se manifesta in organism infectia cu virus gripal

Virusurile gripei infecteaza de obicei caile respiratorii (adica nas, faringe, laringe, bronhii, plamani). Pe masura ce infectia progreseaza, sistemul imunitar al organismului raspunde pentru a lupta impotriva virusului. Aceasta duce la o inflamatie care poate declansa simptome respiratorii, cum ar fi tuse si dureri in gat. De asemenea, raspunsul sistemul imunitar poate declansa febra si poate provoca dureri musculare sau de oase.

Cand persoanele infectate tusesc, stranuta sau vorbesc, acestea sunt contagioase. Riscul de a-i contamina pe ceilalti este cel mai mare in primele 2-3 zile de la declansarea simptomelor. Dar ramanem contagiosi toata perioada in care acestea se manifesta. Oamenii pot raspandi virusul prin picaturi de saliva. Ne putem contamina, de asemenea, si prin atingerea unei suprafete sau a unui obiect care are virusul gripal si apoi atingem cu mana gura sau nasul.

Cat rezista virusul gripal in aer

In functie de suprafete, virusurile gripale rezista de la cateva ore, pana la zile intregi. In general, virusurile raman active mai mult timp pe otel inoxidabil, plastic si suprafete dure similare decat pe tesaturi si alte uprafete moi. In mediul inconjurator virusurile sezoniere si pandemice rezista la temperatura de 55°C timp de 15 minute. Pe suprafete poroase, la 22°C, rezista timp de 2-8 ore. La o temperatura de 4°C aceste virusuri pot supravietui o saptaman. La temperaturi mai mici de -20-20°C mor in cateva ore. Virusurile gripale aviare pot rezista si 30 de zile pe sol si in apa la 0°C. Este important de stiut ca toate virusurile gripale (sezoniere umane, aviare, pandemic) sunt sensibile la alcool 70°, produse cu iod si clor, dar si la detergenti.

Adauga un comentariu