Local

Investiție de 40 de milioane de euro la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. În curtea unității medicale se va ridica o clădire nouă, destinată în special îngrijirii bolnavilor cu HIV/SIDA. Proiectul a primit ultimele avize – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Publicat: 30 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Investiție de 40 de milioane de euro la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. În curtea unității medicale se va ridica o clădire nouă destinată în special îngrijirii bolnavilor cu HIVSIDA. Proiectul a primit ultimele avize - GALERIE FOTO EXCLUSIV
Spitalul de Boli Infecțioase va derula un proiect de 40 de milioane de euro în construcția unui nou pavilion în zona centrală a municipiului Iași, fondurile urmând a fi alocate de către Guvernul României

O nouă investiție de câteva zeci de milioane de euro va apărea în centrul orașului Iași. Proiectul ține de Spitalul de Boli Infecțioase și ar urma să fie finanțat de Guvernul României. Executivul va prinde și alte finanțări din Iași solicitate de primărie și de Consiliul Județean. Din bugetul pe 2022 vor fi finanțate și noua sală polivalentă din Moara de Vânt, dar și finalizarea proiectului de la parcul industrial de la Lețcani

Un nou pavilion va apărea în curtea Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din municipiul Iași. Consiliul Județean (CJ) Iași va demara un proiect legat de construirea celui de-al optulea pavilion de la unitatea medicală din zona centrală a orașului. Proiectul conturat de autoritatea județeană a fost luat în calcul de Guvernul României pentru bugetul pe anul 2022, urmând a intra la finanțare prin Compania Națională de Investiții (CNI).

De altfel, premierul Nicolae Ciucă a primit de la autoritățile ieșene un top trei al investițiilor necesare din județ, investiții ce pot beneficia de sume prin bugetul 2022 sau prin CNI. Printre aceste investiții se află Pavilionul de la Spitalul de Boli Infecțioase, finalizarea lucrărilor de la parcul industrial de la Lețcani, dar și Sala Polivalentă „Regina Maria” din zona Moara de Vânt.

Nou proiect de zeci de milioane de euro în centrul orașului Iași

Pavilionul nou de la unitatea medicală va fi împărțit în două tronsoane. Ambele vor fi concepute pentru o separare clară a zonei HIV/SIDA în cadrul tronsonului B de restul spațiilor aferente tratării bolilor infecțioase în cadrul tronsonului A. Numărul total maxim de locuri este de 132 de paturi, din care 20 de paturi vor fi destinate secției de terapie intensivă. Alte 10 paturi sunt rezervate spitalizării de zi HIV/SIDA, iar 24 de paturi vor fi pentru staționarul compartimentului HIV/SIDA. De asemenea, 78 de paturi vor fi destinate pentru staționarul general de boli infecțioase.

„În urma stabilirii temei-program, beneficiarul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din municipiul Iași dorește construirea unui pavilion nou cu funcțiunea de spital, modern care să fie în conformitate atât cu normele europene de exploatare, cât și din perspectiva persoanelor care sunt tratate în spital și a personalului calificat care asigură furnizarea serviciilor medicale. Terenul pe care se propune realizarea pavilionului 8 în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din orașul Iași, strada Octav Botez, nr. 2, Iași are o suprafață de 13.736 de mp”, se arată în nota de fundamentare a investiției.

CJ a mai alocat fonduri pentru refacerea altor pavilioane de la unitatea medicală din zona centrală în ultimii ani.

Cum va arăta noua unitate de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași?

Clădirea va fi ridicată pe două etaje, conform investiției derulate de CJ Iași.

„Obiectivul de investiție legat de construirea Pavilionul 8, prin desființare cabină poartă, seră, beci, gard din cărămidă, garaj și grajd-magazie, urmărește extinderea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase prin construirea unui nou corp. Proiectul tehnic urmărește să asigure spațiul pentru secția de terapie intensivă, cu 20 de paturi, ocupând un etaj. Noua secție ATI va fi echipată cu aparatură modernă. Echiparea tehnologică a secției ține cont de cerințele actuale cauzate de COVID-19, oferind un spațiu modern de lucru și tratament la cele mai înalte standarde”, se mai arată în documentația înaintată de unitatea medicală.

Primele detalii despre noua investiție au fost luate în calcul încă de acum câteva luni.

Investiție majoră în sănătate în municipiul Iași

Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din municipiul Iași a arătat și de ce s-a ajuns la o asemenea investiție de 40 de milioane de euro.

„Prin realizarea investiției se face un pas important pentru infrastructura sanitară din județul Iași. Apariția de noi boli infecțioase transmisibile nu este dincolo de domeniul posibilităților. Transmisia pe scară largă a acestora este influențată de factorii menționați mai sus. Fiind unul dintre cele mai populate județe, respectiv orașe din țară, în Iași se pot declanșa focare de infecție. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase reprezintă zidul care, în funcție de nivelul de pregătire și dotare, poate ține sub control transmisiile bolilor infecțioase la nivelul județului Iași. Construcția noului pavilion va crește gradul de pregătire, astfel încât să se reușească o preîntâmpinare a noilor forme de boală ce se pot dezvolta”, se mai arată în proiectul ajuns la CJ Iași.

Adauga un comentariu