Actualitate

Liderii UE vor discuta despre creșterea aprovizionării cu vaccinuri împotriva COVID-19

Publicat: 25 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Liderii UE vor discuta despre creșterea aprovizionării cu vaccinuri împotriva COVID-19
Discuții despre campania de vaccinare din Uniunea Europene

Liderii UE vor purta discuții virtuale pentru a discuta despre modalitățile de creștere a aprovizionării cu vaccin Covid și de îmbunătățire a introducerii dozelor în blocul celor 27 de națiuni.

Comisia Europeană va cere joi liderilor să sprijine planurile pentru controale suplimentare asupra exporturilor de vaccinuri, care ar putea afecta aprovizionarea către Marea Britanie.

Joe Biden, președintele SUA va participa la întâlnirea cu liderii UE

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a avertizat mai devreme împotriva impunerii „blocadelor”. Summitul virtual vine pe măsură ce un al treilea val de infecții cu coronavirus străbate o mare parte din Europa continentală. Președintele SUA, Joe Biden, va participa, de asemenea, la discuțiile de joi pentru a discuta despre relațiile UE-SUA.

Asta după ce Uniunea Europeană a avertizat că va activa un protocol care permite sistarea exporturilor de vaccinuri în afara Uniunii Europene, conform bbc.com

Uniunea Europeană dă vina pe Marea Britanie din cauza livrării mici de vaccinuri AstraZeneca

Campania Uniunii Europene de lansare a vaccinurilor a fost mai lentă decât cea a Regatului Unit. Comisia Europeană a dat vina pe companiile farmaceutice – în primul rând pe AstraZeneca – pentru faptul că nu livrează dozele promise UE. Cu toate acestea, liderii sunt împărțiți cu privire la propunerile de noi restricții la exportul de vaccinuri din afara blocului, care ar avea ca scop creșterea aprovizionării în UE. O firmă din Belgia produce vaccinul Oxford-AstraZeneca, iar o alta din Olanda este de așteptat să mărească aprovizionarea cu vaccin în UE.

Bruxelles-ul a declarat că din cele peste 40 de milioane de doze exportate din UE în ultimele două luni, un sfert au fost trimise în Marea Britanie. Într-o declarație comună, miercuri, Marea Britanie și UE au spus că vor să „creeze o situație de câștig-câștig și să extindă oferta de vaccinuri pentru toți”.

„Cu toții ne confruntăm cu aceeași pandemie, iar al treilea val face cooperarea dintre UE și Marea Britanie și mai importantă”, a adăugat declarația.

Comisia Europeană a avizat folosirea a 4 vaccinuri împotriva COVID-19

Până la ora transmiterii știrii, Comisia Europeană a avizat folosirea, pe teritoriul ei a unui total de 4 vaccinuri împotriva COVID-19. Vorbim despre vaccinul Pfizer, Moderna, AstraZeneca dar si Johnson&Johnson.

Ultimul vaccin avizat este cel produs de compania Johnson&Johnson care vine și cu un criteriu unic. Conform cercetărilor oferite până la această dată publicării, vaccinul oferă imunitate împotriva virusului în proporție de 76% iar această imunitate este obținută după administrarea unei singure doze, nefiind necesară administrarea celei de-a doua doză. De altfel, vaccinul poate fi transportat la temperaturi normale, apropriate de cele dintr-un frigider standard.

În altă ordine de idei, de curând, oficialii UE au recunoscut că au făcut greșeli legate de campania de vaccinare la nivel de Uniune Europeană. Cea mai vocală voce a fost a lui Frank Timmermans care a declarat că s-a greșit în comandarea vaccinurilor:

„Este adevărat că s-au făcut greşeli în comandarea vaccinurilor la Bruxelles şi în statele membre”, a spus Timmermans într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel publicat duminică. „Sunt gata să fac un bilanţ la sfârşitul pandemiei, când vom putea vedea ce am făcut greşit şi ce am făcut corect”, a spus el. Oricum, primul lucru care trebuie făcut este să asigurăm ca „toţi din UE să primească vaccin”, a adăugat Timmermans.

Adauga un comentariu