Sanatate

Linte, beneficii și contraindicații. Cum să o obții un preparat de succes?

Publicat: 12 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Linte beneficii și contraindicații. Cum să o obții un preparat de succes
Pe lângă numeroasele beneficii pe care le au lintele, legumele au și contraindicații

Lintele au numeroase beneficii pentru organism, dar și contraindicații. Aceasta este preferată de persoanele vegetariene, cât și vegane deoarece este un bun înlocuitor al cărnii. Mai mult de atât, leguma este bogată în vitamine, minerale și nutrienți. 

Pentru a obține un preparat delicios, trebuie să urmați câteva sfaturi pentru gătirea sa corectă. De asemenea, trebuie să luați în calcul faptul că atunci când o fierbeți își va dubla volumul, iar în funcție de soiul ales se va fierbe mai mult sau mai puțin. 

Linte, beneficii și contraindicații pentru un organism plin de energie

Lintea este o legumă ce se prepară de cele mai multe ori sub formă de supă cremă. Aceasta contribuie la menținerea sănătății organismului și este recomandată pentru personale vegetariene sau vegane deoarece are un conținut ridicat de proteine și fibre. Mai mult de atât, este bogată în multiple vitamine, minerale și nutrienți. Lintea este și o sursă importantă de fier. De asemenea, este bogată în acid folic și ajută procesul de digestie, având numeroase fibre solubile. Printre substanțele minerale pe care le conține se numără fosfor, calciu, sodiu, zinc, iod, crom, titan și crom. 

Persoanele ce nu doresc să mai consume carne pot opta pentru linte, fiind un înlocuitor indicat datorită proteinelor din compoziția sa. Printre beneficiile sale se mai numără faptul că consolidează sistemul cardiovascular, normalizează procesele metabolice, asigură buna funcționare a sistemului genito-urinar și susține sistemul imunitar. Totodată, s-a demostrat faptul că leguma poate reduce riscul apariției cancerului de sân și tumorii în uter. În cazul femeilor, lintea este recomandată deoarece reduce intensitatea simptomelor din timpul menopauzei. Aceasta este indicată și persoanelor ce doresc să piardă în greutate deoarece oferă sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Pe lângă beneficiile sale, lintea are și contraindicații. Dacă vă confruntați cu boli cronice ale articulațiilor, disbioză, obstrucția canalului biliar sau funcționarea necorespunzătoare a rinichilor, nu trebuie să mai consumați linte. De asemenea, nu trebuie mâncată dacă suferiți de ulcer deoarece poate agrava boala. Din cauza faptului că conduce la producerea de sucuri suplimentare, membrana mucoasă este distrusă mult mai repede. 

Cum să prepari corect lintea pentru a obține o mâncare delicioasă

În funcție de tipul și culoarea bobului de linte, timpul de pregătire poate fi mai mic sau mai mare. De regulă, aceasta este gata în circa jumătate de oră. Dacă doriți să fie preparată cât mai rapid, va trebui să optați pentru cea portocalie. Mai întâi de toate se va spăla foarte bine leguma, apoi se va pune la fiert. Pentru o cană de linte se va turna trei căni de apă. Trebuie să aveți grijă ca oala în care o fierbeți să fie suficient de largă deoarece aceasta își va dubla volumul. 

Se va lăsa la foc mic timp de 15-20 minute, iar în timpul fierberii se va adăuga și o jumătate de ceapă tocată și usturoi după gust. La final, se poate servi cu ulei de măsline, zeamă de lămâie și puțin pătrunjel proaspăt. De asemenea, se poate mixa la blender și se poate pregăti o supă cremă  absolut delicioasă și savuroasă. 

Pe lângă numeroasele beneficii pe care le au lintele, legumele au și contraindicații. Aceasta nu este indicată persoanele ce suferă de ulcer sau au boli de natură cronică. 

Comentarii
  • 1. Ceapa, usturoiul, morcovul dat pe razatoarea mica si un ardei rosu/ gogosar se scad in apa cu o lingura de ulei.
    2. Se taie un cartof in cubulete mici so se adauga.
    3. Lintea, bine clatita se adauga impreuna cu apa suficienta si la foc mic (!!!!)se lasa la fiert cu capacul pe o parte pana fierbe (se deschid semintele).
    4. Se adauga 2-3 lingurite de sos de rosii/ rosii proaspete decojite, se mai lasa 5-7 minute la fiert, se poate adauga putin piper.
    Se poate servi calda sau se poate da pein blender si trasforma in supa crema.

Adauga un comentariu