Actualitate

Medicul Andrei Tudor Rogoz, reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID-19: „Nu ar trebui să persiste nimic în genomul nostru“

Publicat: 16 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Andrei Tudor Rogoz reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID-19 Nu ar trebui să persiste nimic în genomul nostru
Andrei Tudor Rogoz, specialist în boli infecțioase

Medicul Andrei Tudor Rogoz, specialist în boli infecţioase, a vorbit despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID-19.

Andrei Tudor Rogoz consideră că reacţii există întotdeauna după administrarea de substanţe injectabile, dar acestea sunt aproape întotdeauna minore.

„Reacţii vor exista întotdeauna, după administrarea de substanţe injectabile, dar sunt aproape întotdeauna minore, adică disconfort de ordin local, poate o febră mică, o zi sau două după vaccin, mai ales după rapel. Reacţii severe nu au fost nici în studiile făcute până acum. Câteva zeci de mii de persoane sunt suficiente pentru a surprinde şi reactii mai rare. Sunt toate datele care să ne dea speranţa că nu ar trebui să apară“, a delcarat Andrei Tudor Rogoz.

Andrei Tudor Rogoz: „Nu ar trebui să persiste nimic în genomul nostrum“

Medicul specialist în boli infecțioase susține că ARN, după ce efectuează mai multe cicluri de transcrieri, dispare.

„Risc pe termen mediu de la un astfel de vaccin, teoretic, nu ar trebui să existe. Acel ARN, după ce efectuează mai multe cicluri de transcrieri, dispare, nu ar trebui să persiste nimic în genomul nostru, nici pe suprafaţa celulei care să ne stimuleze la nesfârşit sistemul imun”, a mai spus Andrei Tudor Rogoz.

Raed Arafat: „Nu trebuie pierdute dozele care ar rămâne, din lipsa prezentării unor pesoane”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, vineri, că nicio doză de vaccin nu va fi aruncată. Dacă vor rămâne doze de ser acestea vor fi utilizate şi pentru vaccinarea persoanelor care nu fac parte neapărat din cele incluse în etapa a doua, dar într-un mod organizat.

Etapa a doua din campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19, a început oficial astăzi, 15 ianuarie. În această etapă sunt incluşi peste 5,5 milioane de români, mai exact persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din domenii cheie

Raed Arafat: „Nicio doză de vaccin nu va fi aruncată”

Astfel, de astăzi începănd cu ora 15:00, persoanele care corespund etapei a doua de imunizare se pot înscrie pe platforma oficială de programări, iar vaccinarea efectivă va începe de luni, 18 ianuarie.

În cazul în care cei înscrişi nu se prezintă la vaccinare, dozele rămase pot fi utilizate şi pentru vaccinarea persoanelor care nu fac parte neapărat din cele incluse în etapa a doua, dar într-un mod organizat, spun reprezentanţii campaniei de vaccinare.

„Răspunsul logic şi normal este că nu. Nu trebuie să rămână (nr. doze vaccin). În primul rând cei care se înscriu, trebuie să meargă.

Dacă s-au înscris şi nu au mers şi au rămas câteva doze, trebuie să existe o soluţie identificată sau aşteptată în care să se spună că aceste doze nu se aruncă şi se dau unor oameni, chiar dacă apar pentru a doua zi sau dacă nu sunt chiar pe listă şi pot fi vaccinaţi şi intră în sensul de a fi vaccinaţi atunci să se vaccineze.

Nu trebuie pierdute dozele care ar rămâne, din lipsa prezentării unor pesoane care uniţial s-au înscris pe listă”, a explicat şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Persoanele vizate de a doua etapă se vaccinează doar la cerere, nu sunt obligate și nu există sancțiuni pentru cei care se răzgândesc și renunță la vaccin între momentul înscrierii și ziua când le vine rândul la vaccinare.

Adauga un comentariu