Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a făcut un anunț către toate spitalele, prin care aceștia au la dispoziție 10 zile ca să decidă dacă în spitalul lor vor trata exclusiv pacienți COVID-19 sau nu.
Conform ministrului, aceasta este una dintre măsurile luate în pregătirea valului cinci al pandemiei, care se preconizează ca ar putea fi în luna ianuarie.
Cseke Attila cere spitalelor să pregătească valul cinci
Cu toate că situația cazurilor este în scădere, având în vedere întreaga situație pandemică din Europa, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății decis pregătirea României pentru valul cinci, având în vedere că și țara noastră este vulnerabilă din punct de vedere al pandemiei de coronavirus. Din acest motiv, acesta a facut o solicitare către toate spitalele din țară, pentru ca aceștia să ia niște decizii privind valul cinci.
”Din ziua de vineri, săptămâna trecută, au obligația, dar și libertatea de a analiza situația punctual, pe fiecare unitate sanitară, și în cazul în care consideră că este nevoie de prioritizarea internărilor și a intervențiilor chirurgicale, atunci pot să păstreze spitalul respectiv numai pe internări COVID.
În cazul în care consideră că nu mai sunt atâția pacienți, situațiile diferă totuși de la un spital la altul, atunci pot să înceapă să primească și pacienți non-COVID. Această decizie a fost comunicată spitalelor de la sfârșitul săptămânii trecute. Fiecare spital va face această proprie analiză.
Știți că am avut solicitări de la spitale care doreau să prelungească acel termen care expira vineri, pentru a fi numai exclusiv COVID. În situații diferite, este dreptul lor astăzi și am prevăzut și un termen de maxim 10 zile până când, cel puțin în această faxă, spitalele pot să păstreze, dacă decid așa, să fie exclusiv COVID. Ceea ce este astăzi pentru noi important este de a ne pregăti chiar din ziua de astăzi pentru următorul val, care va veni în mod cert”, a afirmat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.
Ministrul interimar al Sănătății, despre alte măsuri luate privind valul cinci
De asemenea, pe lângă deciziile ce vor fi luate de spitale din țară, acesta a mai declarat fapul că în ceea ce privește campania de vaccinare anti-COVID-19, aceasta trebuie să continue.
Mai mult, a tot Cseke Attila a mai declarat faptul că va discuta cu DSP pentru a se rezolva probleme privind timpul de așteptare. Iar o altă problemă specificată este cea a medicamentelor, acesta declarând faptul că există un stoc suficient.
”Toate celelalte lucruri pe care le face Ministerul Sănătății sunt deja pe partea de tratament medical. Voi spune foarte clar și DSP-urilor că trebuie să avem termene mult mai scurte pentru a ajunge la acest plan de reziliență de paturi, adică să avem posibilitatea în sistem să ajungem la numărul maxim de paturi mult mai rapid decât am ajuns în valul 4.
De asemenea, în ceea ce privește asigurarea de medicamente trebuie să vă spun că, astăzi, pe medicamentele pe care le achiziționează Ministerul Sănătății, există stoc suficient”, a mai declaratCseke Attila.
Vicepreședintele PNL, Nelu Tătaru, despre valul cinci al pandemiei în România
De asemenea și vicepreședintele PNL, Nelu Tătaru a făcut afirmații privind valul cinci al pandemiei, spunând că România ar putea să se confrunte cu acesta prin Ianuarie-februarie, având în vedere că rata de vaccinare este încă destul de mică.
„Deocamdată suntem pe un trend descendent, dar trebuie să ne gândim că, atât timp cât avem o populație receptivă de aproape 50%, avem și o predispoziție de un val cinci destul de agresiv. Experiența noastră ne arată că un val în România este cam la o lună, o lună și jumătate după valurile din Occident”, a declarat fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.
În Europa, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat valul cinci al Europei prin luarea unor măsuri mai drastice privind vaccinarea persoanelor din categoriile vulnerabile.