Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Miopia, legată de somnul slab și de timpul petrecut în fața ecranului
Miopia, legată de somnul slab și de timpul petrecut în fața ecranului

Miopia, legată de somnul slab și de timpul petrecut în fața ecranului

02 iun. 2021, 20:21,
în Sanatate

Cercetătorii au descoperit că miopia este asociată cu un dezechilibru în ritmul circadian, ceasul nostru biologic intern, care determină o producție mai mică de melatonina la adulții tineri. Acestia evidențiază impactul supra-consumului de lumina albastra asupra vederii.

Miopia, una dintre cele mai frecvente tulburări de vedere, este o anomalie în refracția ochiului care provoacă o vedere slabă a obiectelor îndepărtate, fără a afecta vederea de aproape. Astfel, persoanele cu miopie pot vedea în mod clar obiecte în apropierea lor, dar obiectele îndepărtate, cum ar fi indicatoarele rutiere, sunt neclare. Miopia apare de obicei la copii în jurul stadiului pubertății, dar poate apărea la orice vârstă în copilărie. Cazurile globale de miopie sunt în creștere, iar unele cercetări științifice indică o legătură între utilizarea excesivă a ecranelor și debutul bolii.

Într-un studiu publicat în Sleep, cercetătorii de la Universitatea Flinders confirmă această asociere și explică mecanismul. Acestia indică faptul că persoanele mioape au mai multe șanse de a dormi mai prost decât persoanele cu vedere normală. Și asta pentru că ar avea un ritm circadian (ciclu biologic de 24 de ore) mai întârziat și o producție mai mică de melatonină, hormon secretat în creier care permite reglarea ciclului somn-veghe al ceasului intern. O ipoteză deja afirmată, deoarece studiul se adaugă la dovezile crescânde ale asocierii dintre tulburările ritmului circadian și dezvoltarea miopiei.

Ritmul circadian este esențial pentru o vedere bună

„Tulburările în ritmul circadian și somn datorate apariției luminii artificiale și utilizării ecranelor pentru citit și divertisment au devenit o problemă de sănătate recunoscută în mai multe zone, dar impactul său asupra sănătății ochilor nu a fost studiat pe larg”, explică optometristul Dr. Chakraborty.

„Aceste rezultate oferă dovezi importante că somnul optim și ritmul circadian sunt esențiale pentru sănătatea generală, dar și pentru o bună viziune. Cercetătorii au măsurat ritmul circadian și producția de melatonină la 18 studenți miopi și 14 studenți cu vedere normală.

Secretată de glanda pineală a creierului, melatonina este produsă la scurt timp după apariția întunericului, atingând un vârf între 2 și 4 a.m. Nivelurile de melatonină au fost măsurate la participanți folosind probe de salivă și urină, iar rezultatele au arătat că adulții tineri miopi au întârziat semnificativ ritmurile circadiene, o întârziere de fază de 1:12 și niveluri mai mici de melatonină comparativ cu participanții cu vedere normală. Oamenii miopi au avut, de asemenea, o întârziere semnificativă în adormirea lor, o latență mai mare la debutul somnului, o durată mai scurtă de somn și au fost mai predispuși să stea trezi până noaptea.

Somn mai tulburat la persoanele mioape

Aceste rezultate sunt importante, deoarece confirmă cât de importante sunt obiceiurile bune de somn și utilizarea ecranului pe timp de noapte în reducerea riscului de miopie la tineri. Mai ales că, pe lângă prevenirea miopiei, somnul bun este esențial pentru învățare, memorie, atenție și bunăstarea generală a copiilor.

„Multe dispozitive emit lumină albastră, care poate suprima producția de melatonină și întârzia ritmurile circadiene pe timp de noapte, ducând la un somn întârziat și slab. Este important să se limiteze expunerea la copii, mai ales noaptea, pentru a asigura un somn bun și o vedere sănătoasă”, notează cercetătorii.

În ceea ce privește pașii următori ai acestui studiu, echipa științifică intenționează să examineze ritmul circadian, producția de melatonină în timpul somnului și expunerea la lumină, noaptea, la copiii mici, „populația țintă efectivă pentru prevenirea miopiei”.

„Un astfel de studiu va oferi informații cu privire la factorii biologici și de mediu care stau la baza miopiei, ceea ce va facilita diagnosticul precoce și tratamentul la copii”, conchide ea. Dincolo de factorul genetic al miopiei, mediul înconjurător și mai precis omniprezența ecranelor de zi cu zi (TV, computer, smartphone etc.) este, prin urmare, o cale din ce în ce mai serioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`