Eveniment-Social

Nepotism la Primaria Dagata

Publicat: 05 apr. 2002
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nepotism la Primaria Dagata
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:32126;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In aparatul de functionare al Primariei din comuna Dagata sunt incadrate numai rudele primarului, viceprimarului si secretarului •Banii obtinuti din taxele pentru intrarea in piata agroalimentara ajung doar injumatatiti in bugetul Primariei •De doi ani, un circular pentru taiat lemne consuma curentul electric al Primariei, fara a plati nici un leu catre institutia statului

La Primaria din comuna Dagata exista o adevarata carte a rudelor primarului, viceprimarului si secretarului. Astfel, toti functionarii Primariei sunt rude cu primarul, viceprimarul sau cu secretarul. De exemplu, postul de asistent social este ocupat de Vasile Mardare, nasul primarului, cel de statistician este ocupat de Viorel Iurascu, cuscrul primarului, iar agentul agricol, Vasile Andries, este varul celui care se afla in fruntea comunei. Nu a fost uitat nici unul dintre cumatrii lui Stefan Ursanu, primarul comunei, adica directorul coordonator al scolii, Gheorghe Stancu, care detine si functia de consilier. Nici viceprimarul, Vasile Olaru, nu s-a lasat mai prejos. Marinela Cotan, fiica acestuia, detine functia de casier, iar nasul viceprimarului este cantonier. Fiind o persoana cu influenta in comuna, cantonierul a tinut ca nepotul sau, Ioan Dascalu, sa fie contabilul Primariei. Pentru a fi in rand cu cei din conducerea Primariei, secretarul Nicolae Lupulescu si-a adus si el cateva rude in aparatul de functionare al institutiei. De exemplu, Stefan Plugaru este cumnatul secretarului, recent incadrat pe post de casier, totodata si consilier. Sotia acestuia este bibliotecar, iar fiul casierului, Eduard Plugaru, indeplineste functia de director al caminului cultural, fiind si nepotul secretarului. Banuim ca acestia au fost singurii oameni din comuna pe care primarul, viceprimarul si sceretarul i-a considerat apti pentru functiile pe care le detin.

Primarul refuza sa dea explicatii consilierilor in legatura cu banii care intra in bugetul primariei

Dupa declaratiile unor consilieri, piata agroalimentara din comuna este o adevarata sursa de venit pentru buzunarele unor inalte fete din conducerea Primariei. Banii obtinuti din taxele care se percep in piata agroalimentara ar trebui sa intre in bugetul Primariei comunei Dagata. Aceasta functioneaza fara autorizatie sanitar veterinara, lucru care nu-i deranjeaza pe cei din Primarie. Acum un an, la Directia Sanitar Veterinara s-a prezentat un tehnician veterinar pentru a se interesa de actele necesare obtinerii autorizatiei de functionare. Nici in ziua de astazi nu a mai venit nimeni pentru a aduce documentele necesare obtinerii avizului de functionare din partea Directiei. „De un an de zile nu a mai venit nimeni cu documentele pentru autorizatie. Primarul este cel care ar trebui sa se ocupe de amenajarea spatiului pentru piata si de buna functionare a acesteia. La ora actuala, piata functioneaza fara autorizatie sanitar veterinara”, ne-a declarat dr. Constantin Platon, epizootolog sef al Directiei Sanitar Veterinare.
Dupa parerea multora, piata agroalimentara din comuna este un fel de bazar. „Piata functioneaza numai duminica. De exemplu, in anul 2001, la bugetul Primariei au intrat 35,5 milioane de lei, bani obtinuti din taxa de intrare in piata. Aici au fost investiti 67,1 milioane de lei numai pentru modernizarea pietei, dar nu am vazut nici o modernizare. Fiind consilier, am mers intr-o duminica in piata pentru a face un control. In acea zi se incasasera doua milioane de lei, dar la Primarie au ajuns numai 300-400 de mii de lei, ceea ce ne-a determinat sa credem ca se fura ca in condru. In buzunarele cui ajung ceilalti bani? De multe ori am cerut si noi, consilierii, sa cunoastem situatia banilor care se obtin din taxe, dar casierul din piata, Vasile Tanase, a refuzat sa colaboreze. Cei care incaseaza taxele sunt tot angajatii Primariei, oameni de incredere ai primarului. Facand un simplu calcul, in cele 50 de duminici din an, la bugetul Primariei ar trebui sa intre suma de 100 de milioane de lei adunati din taxe, dar nu se regasesc decat 35 de milioane de lei. Pentru anul 2000, am planificat ca din taxe sa obtinem 20 de milioane de lei. Numai in patru duminici, cei de la Primarie au declarat ca s-au strans 17 milioane de lei. Nu stim in buzunarele cui intra banii, deeoarece nu ni se permite sa avem un control al acestor bani, care ar trebui sa fie folositi in interesul comunitatii si nu in interes personal”, ne-a declarat Costica Iurascu.

Curentul electric de la Primarie, folosit dupa cum „vrea muschii” primarului

Tot la Primarie, functioneaza non-stop un circular care taie lemne, proprietate a lui Cristi Andronic. Normal, banii incasati din taierea lemnelor ar trebui sa intre in bugetul Primariei. „Circularul foloseste curentul electric de la Primarie, dar nu obtinem din un ban din asta. Firul care alimenteaza masinaria cu energie electrica este tras de pe cladirea Primariei. Nici nu stim cati bani plateste Primaria pentru curent electric, deoarece primarul nu a vrut sa ne puna la dispozitie nici un act. Mai mult, curentul consumat este trecut la un loc cu cel al iluminatului public. Am propus sa notam indexul de la contor separat si atunci vedem cat consuma circularul si cat iluminatul public. Bineinteles ca primarul nu a fost de acord. Daca tot consuma curentul de la Primarie, ar trebui sa obtinem macar niste bani. Acolo taie lemne cine vrea, dar nici un ban nu intra in bugettul Primariei. Pentru a pune niste scanduri la unele podete din comuna, am propus primarului sa le taiem la circularul respectiv, fiind scutiti astfel de a mai plati niste bani din bugetul local. Nici acum nu a fost de acord. A trebuit sa mergem in alta parte pentru a taia lemnele si am platit 328. 000 de lei metru cub. Circularul functioneaza de doi ani, consumand energia electrica de la Primarie, dar nu a intrat nici un ban in bugetul local”, ne-a declarat consilierul Ovidiu Matros. (Va urma) (M.O.)

Adauga un comentariu