Stiri si curiozitati

A crea sau a creea? Cum se scrie corect în limba română

Publicat: 08 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A crea sau a creea Cum se scrie corect în limba română
Verbul „a crea” dă mari bătăi de cap

De cele mai multe ori mulți dintre noi ne confruntăm cu o confuzie între ”a crea sau a creea”. Astăzi a venit timpul să aflăm când și cum se scrie corect verbul.

A crea sau a creea? Cum se scrie corect

Verbul „a crea” dă mari bătăi de cap, însă soluția pentru a nu mai stâlci acest cuvânt este extrem de simplă. Iată cum este prezentat acest verb în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române: ”crea (a ~) vb., ind. prez. 3 creează, 1 pl. creăm; conj. prez. 3 să creeze; ger. creând; part. creat”.

Prin urmare, răspunsul la întrebarea „Cum e corect –  a crea sau a creea?” este: „a crea”, NU „a creea” sau, mai rău, „a creia”.

Rețineți că verbul „a crea” este un verb de conjugarea I, care are terminația în –a, nu în –ea. Vă puteți da seama de acest lucru foarte simplu, respectiv despărțindu-l în silabe: cre-a.

Pentru a evita erorile de conjugare, comparați verbul „a crea” cu „a lucra”. Tăiați „a”-ul din coadă și rămâneți astfel cu rădăcina: „cre-”, respectiv „lucr-”. Apoi adăugați pur și simplu terminațiile prezentului corespunzătoare verbului „a lucra”.

Cum se conjugă verbul a crea la diferite moduri și timpuri

Verbul a crea, la modul imperativ, îl vom scrie „tu creează” sau „voi creați”. Imperativul îl vom utiliza atunci când dăm o poruncă sau transmitem o interdicție. Iată și alte câteva exemple: Creează-ți un cont de Facebook. Eu creez un precedent prin această acțiune.  Tu creezi o operă de artă. N-aș fi creat o astfel de polemică. Voi creați multe probleme. Noi creăm articole originale.

De asemenea, a crea sau a creea la indicativ prezent îl vom scrie ”eu creez”, ”el creează”. Indicativul prezent arată acțiunea pe care o facem acum, în prezent. Spre exemplu: Eu creez o sculptură, El creează o poezie.

Adauga un comentariu