Local

Noi doze de vaccinuri ROR au ajuns în această săptămână la Iași

Publicat: 24 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noi doze de vaccinuri ROR au ajuns în această săptămână la Iași
Noi doze de vaccinuri ROR (rujeolic-rubeolic-oreion) au ajuns la începutul săptămânii acesteia la Iași. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași au fost repartizate 2680 de doze de vaccin, în vederea continuării acțiunii de vaccinare

Noi doze de vaccinuri ROR (rujeolic – rubeolic – oreion) au ajuns la începutul săptămânii acesteia la Iași. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a repartizat 2.680 de doze de vaccin, în vederea continuării acțiunii de vaccinare. De asemenea, până la finalul acestei săptămâni, Direcția de Sănătate Publică Iași va primi și o nouă tranșă de vaccin Tetraxim, județului Iași fiindu-i repartizate 4.150 de doze

La nivelul județului Iași, ultimele vaccinuri ROR au fost administrate la finalul lunii octombrie 2022. Lipsa acestora a fost sesizată de către DSP Iași în aceeași lună. La Iași nu mai existau nici vaccinuri Tetraxim. Nici până acum nu se cunosc cu exactitate motivele lipsei celor două tipuri de vaccin.

Noi doze de vaccinuri ROR au ajuns în această săptămână la Iași

Un medic vaccineaza un copil
La fel ca și ROR, vaccinul Tetraxim va ajunge până la finalul acestei săptămâni la Iași, unde 4150 de doze vor urma a fi repartizate de către DSP județului

Către cabinetele medicilor de familie din Iași au fost repartizate 2.680 de doze de  vaccin ROR. Medicii vor continua acțiunea de vaccinare a nou-născuților. Vaccinul ROR determină organismul să producă propria linie de protecție (anticorpi) împotriva virusurilor.

„ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, cele trei boli ale copilăriei. Conform calendarului național de vaccinare, copiii trebuie să primească două doze de vaccin ROR – prima, la 12 luni, iar a doua, la 5 ani, acestea fiind administrate prin medicul de familie”, au declarat reprezentanții DSP Iași.

Majoritatea copiilor din țările civilizate sunt imunizați încă din perioada în care sunt sugari. Cu toate acestea, în unele cazuri, vaccinul ROR nu garantează protecție pe viață. În România, în prezent, în situații speciale, ROR poate fi administrat la sugari, începând de la 9 luni. De exemplu, în cazul în care sugarii intră în contact cu femei gravide susceptibile, aceștia trebuie imunizați.

La Iași vor ajunge 4.150 de doze de vaccin Tetraxim

Un medic administreaza un vaccin unui copil
Lipsa de vaccinuri ROR a fost sesizată de către DSP Iași încă din luna octombrie 2022, atunci când acestea au fost pentru ultima dată în stoc

La fel ca ROR, vaccinul Tetraxim va ajunge până la finalul acestei săptămâni la Iași, unde 4.150 de doze vor urma a fi repartizate de către DSP Iași cabinetelor medicale.

„Vaccinul este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielită, se administrează la cabinetele medicilor de familie și este inclus în schema obligatorie de vaccinare stabilită de Ministerul Sănătății”, au mai adăugat reprezentanții DSP Iași.

Acest vaccin este indicat pentru imunizare primară la sugari, începând cu vârsta de 2 luni, imunizare prin rapel, la un an după prima vaccinare, în timpul celui de-al doilea an de viaţă, dar și pentru imunizare prin rapel la copii şi adolescenţi cu vârsta între 5 şi 13 ani, conform cu recomandările oficiale.

În cadrul studiilor clinice, reacţiile adverse raportate cel mai frecvent la copiii la care s-a administrat Tetraxim ca imunizare primară, individual sau combinat cu vaccinul Act-HIB, includ durere la nivelul locului de injectare, plâns anormal, pierderea apetitului alimentar şi iritabilitate.

Aceste noi doze de vaccinuri ROR, care au fost aduse în această săptămână la Iași, dar și cele de Tetraxim, vor fi administrate în continuare gratuit.

Adauga un comentariu