Actualitate

Noul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că românii vor beneficia de testare gratuită: „Există două modalități”

Publicat: 25 nov. 2021
Dr. Alexandru Rafila, într-o intervenție publică la sediul PSD
Alexandru Rafila preconizează o creştere a numărului cazurilor Covid-19 în ianuarie

Medicul Alexandru Rafila, care a fost votat noul ministru al Sănătății, a transmis astăzi, 25 noiembrie 2021, faptul că pregătirile pentru valul al cincilea al pandemiei și creșterea numărului de teste pentru depistarea virusului COVID-19 reprezintă prioritățile mandatului său.

Alexandru Rafilla că România trebuie să găsească bani pentru testarea gratuită a românilor şi astfel efectele cauzate de pandemie să fie diminuate.

„Capacitatea de testare se poate crește în două moduri, să găsim cabinetele de vaccinare care pot face și teste și a doua soluție sunt medicii de familie. Vorbim de testare gratuită, gândiți-vă și la mediul rural. Unde te duci? Trebuie să fie bani”, a declarat Alexandru Rafila.

Ce le transmite Alexandru Rafila românilor înainte de sărbători

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le cere cetăţenilor români să fie extrem de atenți în perioada sărbătorilor de iarnă și să respecte măsurile generale implementate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus deja cunoscute.

În altă ordine de idei, fostul reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila preconizează o creştere a numărului cazurilor Covid-19 în ianuarie.

„O să apară o creștere a cazurilor la jumătatea lui ianuarie. Eu nu am o imagine clară, dar dacă o să fie cazul să limităm cred că putem să ajungem să avem un comportament responsabil și să trecem peste valul cinci. Trebuie luate măsuri cu autoritățile locale. Trebuie să ne protejăm persoanele vulnerabile. Să vedem care este mecanismul pentru eventuale măsuri. Ministerul Sănătății a fost, după cum știți, mai mult spectator. Trebuie să ascultăm de specialiși, nu de politicieni. În momentul de față se impune starea de alertă! De ce am așteptat să avem 500 de morți pe zi ca să luăm măsuri?”, a spus Alexandru Rafila, la Antena3.

Ministrul Sănătăţii, despre testarea elevilor

Dr. Alexandru Rafila susţine că veridicitatea testelor făcute acasă pentru elevi nu poate fi verificată.

„E un test rapid. Sunt multe care se vând în farmacie. Nu înțeleg care e problema să o faci pentru propriul copil său elev. Filmele educative sunt extrem de ușor de făcut și de răspândit (n.r.: vorbind despre o posibilă campanie în acest sens). Veridicitatea testelor făcute acasă nu poate fi verificată. Cei care sunt simptomatici nu trebuie trimiși la școală de către părinți”, a mai precizat Alexandru Rafila.

De asemenea, Rafila a fost întrebat de salariile din sănătate, iar acesta a spus că vor fi plătite la timp.

„Am discutat cu domnul ministru că sunt bani pentru plata salariilor din sănătate. O să fie plătite la timp”, a conchis Rafila.

Adauga un comentariu