Actualitate

O nouă tranșă de vaccin anti-Covid-19 produs de compania AstraZeneca ajunge în România

Publicat: 17 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă tranșă de vaccin anti-Covid-19 produs de compania AstraZeneca ajunge în România
Vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca

O nouă tranșă de vaccin anti-Covid-19 ajunge la Iași. De această dată, nu mai puțin de 163.200 doze de vaccin împotriva noul coronavirus produse de compania AstraZeneca vor ajunge mâine, 18 februarie 2021, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București.

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de imunizare vor fi aduse în București pe cale terestră.

Unde vor fi depozitate cele 163.200 doze de vaccin anti-Covid-19 de la AstraZeneca

Dozele pentru imunizare vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada imediat următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva virusului SARS – COV – 2 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

„Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, potrivit CNCAV.

Vaccinul anti-Covid-19 produs de marea companie farmaceutică britanică AstraZeneca

Vaccinul AZD1222 (AstraZeneca) a fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford și de o companie de farmaceutice AstraZeneca. Pe 30 decembrie 2020 a vaccinul a fost aprobat de Marea Britanie. Ulterior, India, Austria, Germania, Franța se numără printre țările unde se administrează acest ser. Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul AstraZeneca în luna ianuarie 2021. Studiile pe scară largă au aratăt că acest vaccin este eficient în proporție de 62 la sută, în timp ce serul Pfizer este eficient în proporție de 95 la sută.

La momentul de față, în Uniunea Europeană, vaccinul britanicilor, AtraZeneca, este cel de-al treilea aprobat, după vaccinul produs de Pfizer-BioNTech (Comirnaty) și vaccinul Moderna, produs de compania americană cu același nume. Serul Pfizer și Moderna au fost produce după aceeași tehnologie, ARN messager, pe când vaccinul AstraZeneca folosește tehnologia clasica de dezvoltare a unui vaccin. Compania britanică a produs noul ser prin intermediul unui virus care nu se poate multiplica, dar transmite sistemului imunitar informațiile necesare pentru a se putea apară în cazul infectării cu coronavirus.

Lista centrelor unde ieșenii se pot imuniza cu cel de-al treilea vaccin distribuit în țară

În centrele de vaccinare anti-COVID-19 din județul Iași, pe 14 februarie 2021 s-au distribuit 1.490 doze de vaccin AstraZeneca. De la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au fost direcționate flacoanele de AstraZeneca către cele 7 centre noi de vaccinare astfel: Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad Iași – 600 doze, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași– 480 doze, Casa de Cultură Tg. Frumos (Centrul 2) – 60 doze, Centrul cultural „Cella Neamțu”, com. Ciurea – 100 doze, clădire cabinete medicale, sat Țibănești, com. Țibănești – 50 doze, clădire cabinete medicale, sat Vlădeni, com. Vlădeni- 50 doze, Clinica Almedra, șos. Valea Rediului, nr. 54, bloc C3, sat Rediu – 150 doze.

 

Adauga un comentariu