Magazin

Originile fotbalului feminin

Publicat: 21 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Originile fotbalului feminin

În lumea de astăzi, femeile pot face absolut tot ceea ce își doresc, dar nu a fost întotdeauna așa. Istoria disciplinei fotbalului feminin este un prim exemplu al modului în care femeile au trebuit uneori să lupte pentru a-și câștiga locul în lumea sportului.

Originile fotbalului feminin

Fotbalul feminin este recunoscut în întreaga lume, fiind o disciplină oficială separată. Dar nu a fost întotdeauna așa, iar acest sport a fost recunoscut doar recent. Femeile au avut ocazia de a se exprima pe terenul de fotbal în anii 1970, în Anglia. Până atunci, se credea că fotbalul era un sport doar pentru bărbați. Atunci s-au format primele echipe feminine. Meciurile acestor echipe aveau mai mult un statut caritabil.

Primul meci internațional de fotbal feminin a fost jucat la Edinburgh în 1881. Meciul s-a disputat între Marea Britanie și Scoția. Societatea acelor ani a reacționat violent și extrem de negativ la faptul că femeile jucau mingea. Sexul frumos pe teren a atras multe critici pentru anii următori. Se părea că acest sport era sortit dispariției, în ciuda spectaculozității sale. Cu toate acestea, femeile cu un spirit puternic nu au acceptat această evoluție.

Astăzi, ne mulțumim cu o abundență de discipline sportive în care sexul frumos poate fi văzut jucând. Femeile știu cum să facă orice sport spectaculos. Dar dacă doriți să faceți ca vizionarea unui eveniment sportiv să fie mai interesantă, puteți adăuga un strop de emoție. O puteți face cu ajutorul unei case de pariuri. Pentru a nu face o greșeală în alegerea unei case de pariuri, ar trebui să fiți atenți la lista celor mai bune case de pariuri, compilată cu amabilitate de cazinouri.

Un nou început

Un eveniment important în ascensiunea fotbalului feminin a fost sosirea unei doamne încântătoare, Florence Caroline Dixie. Aceasta a decis să înființeze și, ulterior, să conducă un club de fotbal englez numit British Ladies’ Football Club. Acest lucru a avut loc în 1895. Componența clubului a fost recrutată grație unui anunț făcut de o fată cu numele deloc real Nettie Honeyball. În total, 30 de tinere femei au făcut parte din club. Primul meci dintre englezoaice a avut loc pe 23 martie 1895, la Crouch End. Rivalitatea a fost pe linia femeilor din nord împotriva femeilor din sud. Acest lucru a servit pentru a se asigura că noul sport a câștigat tot mai multe inimi. Până în 1921, Anglia avea aproximativ 30 de cluburi.

Fotbalul feminin a fost interzis

Totul mergea de minune, dar Asociația de Fotbal a semnat un decret care interzicea fotbalul feminin și interzicea femeilor să pună piciorul pe teren. Acest lucru s-a întâmplat la 5 decembrie 1921. Motivul invocat a fost reputația pătată a asociației însăși din cauza noii discipline.

Englezoaicele nu s-au dat bătute și au organizat un protest, în urma căruia a fost înființată Asociația Engleză de Fotbal Feminin. Mai mult, noua asociație a organizat propria competiție, numind-o „Challenge Cup from the Women’s English Football Association”. Un total de 24 de echipe de fotbal feminin au participat la noul turneu. Finala a avut loc la 24 iunie 1922. Victoria a revenit echipei Stoke Ladies cu scorul de 3-1. Echipa Doncaster and Bentley Ladies s-a clasat pe locul al doilea.

Nu doar Anglia.

Cu toate că femeile engleze erau ținute pe loc și nu erau susținute de fotbaliști, în același timp, cluburi de fotbal feminin au început să apară în SUA, Canada și în țări europene precum Italia și Franța. Au trecut mai bine de 20 de ani și ligile feminine au început să se deschidă în țări precum Norvegia, Suedia și Germania. În ciuda faptului că aceste țări au fost lente în a recunoaște această disciplină, femeile din aceste țări sunt acum lideri în clasamentele europene.

 Campionatele Mondiale

Debutul Campionatului Mondial de fotbal feminin a fost inițiat de președintele FIFA, João Havelange. Echipa Statelor Unite a fost încoronată, pe bună dreptate, prima campioană a Cupei Mondiale feminine în 1991. Acestea au întâlnit Norvegia în finală, iar scorul a fost 2-1.

Tot sub patronajul FIFA a avut loc o Cupă Mondială Under-19 deja în 2002. Primul astfel de campionat a avut loc în Canada. Tinerii jucători au fost găzduiți de trei orașe: Vancouver, Victoria și Edmond. S-au întâlnit reprezentantele feminine din 12 țări. Limita de vârstă a fost modificată pentru Cupa Mondială din 2006, prin ridicarea acesteia la 20 de ani.

Jocurile Olimpice

La cea de-a 26-a ediție a Jocurilor Olimpice, care a avut loc în micul oraș Atlanta la acea vreme, a avut loc un eveniment extraordinar. A fost pentru prima dată în istoria sportului când echipele feminine de fotbal au avut șansa de a obține o medalie la Jocuri. Au concurat echipe din 12 țări. Favoritele de la început au fost SUA, care au luat aurul, China a luat argintul, iar medalia de bronz a revenit echipei Norvegiei.

Fotbalul feminin nu este încă acceptat de toată lumea și este dificil de pus la același nivel cu cel masculin, dar, așa cum a spus Josef Blatter, fost președinte al FIFA: „Viitorul aparține femeilor!

Adauga un comentariu