De ce osteoporoza este o boală care afectează în special femeile? Când apare această această afecțiune? Care sunt cauzele? Care sunt explicațiile, ni le expune dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog, în rândurile care urmează.
Osteoporoza reprezintă o afecțiune cronică, ce generează scăderea rezistenței osoase și determină oase fragile cu risc crescut de fracturi. Majoritatea persoanelor nu știu că suferă de osteoporoză, până când o mișcare obișnuită, cum este statul în picioare sau mersul cauzează o fractură osoasă. Fiind o boală care se menține pe durata întregii vieți, osteoporoza nu poate fi vindecată, însă poate fi gestionată.
Un risc crescut de a dezvolta osteoporoză îl prezintă femeile care au trecut prin menopauză, iar riscul de a suferi o fractură osoasă asociată crește pe măsura înaintării în vârstă.
De ce osteoporoza afectează femeile? Dr. Simona Mogoș: „Între formare de os și pierdere va avea de câștigat pierderea osoasă după menopauză”
Potrivit medicului endocrinolog Simona Mogoș, osteoporoza este des întâlnită la femei, deoarece ele sunt nevoite să treacă prin menopauză. În această perioadă, cantitatea de estrogeni produsă zilnic nu mai ajunge la organele țintă și se pierde sub influența unor factori hormonali, principalii fiind estrogenii. Cu alte cuvinte, între formare de os și pierdere va avea de câștigat pierderea osoasă după menopauză, deoarece formarea este susținută de estrogenii proveniți din ovar.
„Osteoporoza este cea mai frecventă boală osoasă, cu care se confruntă doamnele și apare după menopauză. De ce atunci? Întrucât osul este menținut într-o formare continuă, datorită hormonilor estrogeni proveniți de la nivelul ovarelor. Și atunci este de înțeles de ce această boală apare după menopauză. Pentru că ovarele își iau un repaus binemeritat. Deci cantitatea de estrogeni produsă zilnic nu mai ajunge la organele țintă și atunci osul, care este considerat un organ viu, în care se formează în permanență, dar se și pierde sub influența unor factori hormonali, principali fiind estrogenii, nu mai au acest suport. Și atunci, între formare de os și pierdere, va avea de câștigat pierderea osoasă după menopauză, întrucât formarea este susținută de estrogenii proveniți din ovar. De asta majoritatea femeilor, care vin să își facă testul de osteoporoză sunt femei aflate în postmenopauză.”, a declarat medicul Simona Mogoș pentru BZI LIVE.
Dr. Simona Mogoș: „Instalarea menopauzei este diferită de la o femeie la alta”
Medicul endocrinolog a precizat că instalarea menopauzei diferă de la o femeie la alta, însă este puternic influențată și de factorii genetici.
„Instalarea menopauzei este diferită de la o femeie la alta și ea este influențată și de factorii genetici. Dacă mama a intrat la menopauză la 40 de ani, s-ar putea ca și fiica să intre tot în jurul vârstei de 40 de ani. Dacă menopauza mamei s-a instalat pe la 55-58 de ani, destul de târziu, atunci și fiica, dacă nu are comorbidități, s-ar putea să intre la menopauză cam la aceeași vârstă.”, a mai spus medicul.
Dr. Simona Mogoș a explicat că formarea osului are loc din momentul în care ne naștem și atinge un punct maxim în jurul vârstei de 25 de ani. Această formare osoasă se află în strânsă legătură cu genetica, stilul de viață și alimentația.
„Cum am spus, nu toate femeile fac în același timp osteoporoză. De ce? Formarea osului are loc din momentul în care ne naștem și este maximă undeva în jurul vârstei de 25 de ani. Și la formarea osoasă contribuie mai mulți factori. Genetica este ocupată într-un mod majoritar, dar și factorii care țin de stil de viață și alimentație. Și nu în ultimul rând factorii hormonali. Stilul de viață sănătos înseamnă, încă din copilărie, mișcare suficientă, sub care formarea de os va fi activă. Mișcarea trebuie susținută de o alimentație cu proteine de valoare biologică înaltă, bogată, de asemenea, în lactate, pentru că laptele este, deocamdată, cel mai bogat aliment pe care îl știm în calciu. Și nu în ultimul rând să nu uităm de aportul de vitamine și minerale, care trebuie adus zilnic în corp prin consumul de fructe și legume proaspete.”, a explicat dr. Simona Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.