Sanatate

Papiloame pe gât: De ce apar și cum scapi de ele?

Publicat: 20 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Papiloame pe gât De ce apar și cum scapi de ele
Papiloamele pe gât pot fi destul de inestetice, motiv pentru care majoritatea oamenilor doresc să scape de ele

Papiloamele pe gât apar din cauza virusului HPV, însă persoanele ce se confruntă cu anumite afecțiuni pot fi mai predispuse la producerea lor. De asemenea, pot fi întâlnite cu precădere la oamenii peste 50 ani. Acestea pot fi tratate cu ajutorul unor creme sau prin intermediul unor metode precum crioterapia sau electrocauterizarea.

De cele mai multe ori, papiloamele sunt confundate cu cancerul. Însă acestea nu prezintă motiv de îngrijorare.

Papiloame pe gât: ce sunt și de ce apar?

Papiloamele sunt tumori cutanate benigne ce apar în zona gâtului, axilelor, în jurului ochilor, dar și pe torace sau abdomen. Acestea sunt de culoarea pielii de la brun deschis până la  închis și pot fi confundate cu alunițele. De obicei dimensiunea lor sunt sub un milimetru, dar pot ajunge până la cinci milimetri. Nu prezintă simptome, dar pot fi dureroase și se pot infecta dacă sunt supuse traumatismelor. Cu toate că papiloamele nu sunt dureroase pot fi destul de inestetice dacă apar pe gât sau în jurul ochilor. Cauza afecțiunii este de origine virală, iar apariția lor poate fi pusă pe baza unor subtipuri de HPV. 

Totodată, papiloamele pot fi și din cauza obezității, sarcinii, a diabetului zaharat sau a afecțiunilor tiroidiene. Persoanele ce se confruntă cu aceste afecțiuni sunt mai predispuse la papiloamelor. În cazul în care vă confruntați cu nodulii tiroidieni, puteți verifica și care sunt alimentele pe care trebuie să le evitați. De asemenea și iritarea tegumentelor pot declanșa apariția acestora. Aproximativ 50 la sută din populație se confruntă cu papiloamele, fiind întâlnite la ambele sexe și  apar frecvent la persoanele de peste 50 ani. Există și o serie de mituri cu privire la această afecțiune, unul din ele fiind acela că se pot transforma în cancer. Această informație nu este adevărată deoarece papiloamele nu au potențial oncogen. Cu toate acestea, cancerul de piele poate fi confundat adesea cu papiloamele din cauza faptului că acesta poate lua diverse forma. Motiv pentru care trebuie să consultați medicul specialist pentru a exclude orice problemă. Un alt mit este faptul că igiena precară poate duce la apariția lor. 

Cum să scapi de papiloame

Tratamentele naturiste pot fi de ajutor atunci când doriți să scăpați de papiloame. Însă, medicul dermatolog vă poate prescrie cea mai bună soluție. Acesta vă poate recomanda creme, iar în funcție de gravitatea afecțiuni poate interveni local. De obicei, papiloamele pot dispărea spontan deoarece celulele organismului luptă împotriva virusului și îl ucid. Dacă persoana în cauză se confruntă și cu alte afecțiuni ce slăbesc sistemul imunitar, acestea vor trebui tratate separat. 

Printre tratamente se mai numără și terapia cu gheață, electrocauterizarea, terapia cu laser sau excizia. Crioterapia sau înghețarea papilomului presupune înghețarea acestuia prin aplicarea azotului lichid. Tratamentul cu laser este indicat doar pentru papiloamele de dimensiuni mai mari ce nu pot fi eliminate prin alte modalități. Acesta presupune utilizarea unei lumini de înaltă energie ce afectează vasele de sânge din papiloame. Pentru evitarea apariției acestora este indicat să nu folosiți aceleași obiecte de igienă personală cu o altă persoană, nu le atingeți și nu le zgâriați.

Papiloamele pe gât pot fi destul de inestetice, motiv pentru care majoritatea oamenilor doresc să scape de ele. În cele mai multe cazuri acestea pot dispărea de la sine, însă pentru eliminarea cât mai rapidă va trebui să consultați medicul dermatolog.

Adauga un comentariu