Plante medicinale

Patlagina ingusta are grija de plamani si piele. Descopera cum prepari siropul de patlagina, dar si alte remedii cu aceasta planta

Publicat: 17 mart. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Patlagina ingusta are grija de plamani si piele. Descopera cum prepari siropul de patlagina dar si alte remedii cu aceasta planta
7

Patlagina ingusta (Plantago Lanceolota) este o planta erbacee, perena, spontana si cultivata, comuna in toata tara, prin pajisti aride, pasuni, fanete, marginea drumurilor, de la campie pana in zona montana.
Popular mai este cunoscuta si sub numele de : carutele, coada soricelului, iarba taieturii, limba oii, limba baltilor, limba broastei, limba sarpelui, limbarita, minciuna, protagina.

Indicatii terapeutice
Patlagina si bolile aparatului respirator
Tratamentele cu patlagina ingusta sunt recomandate in primul rand impotriva bolilor aparatului respirator, mai ales in cazul unor secretii abundente ale mucoasei, in tuse convulsiva, astm pulmonar, ba chiar in tuberculoza pulmonara.

Maria Treben recomanda, in cartea sa, bolnavilor cu afectiuni respiratorii sa consume o infuzie dintr-un amestec de patlagina ingusta si cimbru in parti egale. Se pune la fiert o cana cu apa si o felie de lamaie. Se da in 4-5 clocote apoi se toarna peste o lingurita de amestec de plante si se lasa la infuzat un minut.

Se consuma cald, in cazuri grave si de 4-5 ori pe zi, inghitituri mici. Este un ceai deosebit de eficient in tratamentul astmului pulmonar si bronsic.

Preparat din patlagina contra hepatitei si a bolilor de stomac

Combate formarea calculilor
Dupa cum se poate citi si in vechile carti despre plante medicinale, samanta de patlagina ingusta combate formarea calculului, daca se iau 8 grame de seminte, zilnic.

Curata sangele
Siropul din patlagina ingusta detoxifica sangele. Se recomanda cate o lingura pe zi, in cazul adultilor, si cate o lingurita in cazul copiilor.

Patlagina ingusta vindeca ranile
Frunzele si in general toate partile aeriene ale plantei sunt recomandate si in tratarea ulcerului varicos, ulceratiilor cutanate, iritatiilor pielii, ranilor, conjunctivitei, blefaritei(infectii la radacina genelor). Se folosesc frunze proaspete spalate si zdrobite pe un fund de lemn cu un sucitor pana se formeaza un terci care se aplica local.

Tot in afectiuni ale pielii se recomanda baile cu patlagina. Se fierb 100 g de planta in trei litri de apa, se lasa in repaus o jumatate de ora apoi se toarna in cada cu apa calda. Baile dureaza 15-20 de minute.

Frunzele de patlagina reduc nodulii mamari

Siropul de patlagina ingusta
Frunzele spalate se pun in straturi cu zahar nerafinat intr-un borcan de muraturi si se apasa ca sa se indese. In zilele urmatoare punerea in straturi se repeta, pana nu mai incape nimic in borcan. Intr-un loc ferit in gradina se sapa o gaura in care se introduce borcanul bine astupat cu 3-4 straturi de celofan.

Se aseaza deasupra o scandura si se pune o piatra pe ea. Totul se acopera cu pamant. Scandura si piatra trebuie sa ramana vizibile. Datorita caldurii constante, zaharul si frunzele fermenteaza, formand un sirop.

Afectiuni pe care le tratam cu sirop de patlagina

Dupa aproximativ 3 luni, borcanul se scoate, sucul se stoarce printr-un sorcator de fructe, se pune sa dea cateva clocote si se pune in borcane bine astupate.

Cine nu poate face acest tip de fermentatie sa lase borcanul in soare sau lanag o sursa de caldura constanta, pana ce siropul se aseaza la fund. Si acest sirop se pune sa dea cateva clocote.

Adauga un comentariu