Local

Patronul de la casa de amanet „Piciu Gold” ajunge la cea mai tare competiție de ciclism din lume: „Suntem motivați, suntem cu banii în buzunar” – FOTO

Publicat: 18 aug. 2023
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Patronul de la casa de amanet Piciu Gold ajunge la cea mai tare competiție de ciclism din lume Suntem motivați suntem cu banii în buzunar - FOTO
Eugen Vlad, Ciprian Onifrei, Bogdan Graur și Sergiu Iacob s-au pregătit intens pentru a parcurge o lungime de peste 1200 de kilometri

Pe data de 20 august are loc cea mai mare competiție de ciclism de anduranță din lume, Paris-Brent-Paris. Eugen Vlad, zis „Piciu”, cunoscutul patron al caselor de amanet din cartierul Alexandru cel Bun, Ciprian Onofrei, Bogdan Graur și Sergiu Iacob au cheltuieli de peste 1.000 de euro doar pentru această deplasare

Aceștia s-au pregătit intens pentru a parcurge peste 1.200 de kilometri, aproximativ 10.000 de metri de pantă, care trebuie finalizați în mai puțin de 90 de ore din momentul startului.

Prețul echipamentului și al bicicletelor este pe măsura competiției. Astfel, concurenții vor defila pe biciclete la prețul de 8.000 de euro, 2.500 de euro, 2.000 de euro și 1.500 de euro. Participarea celor patru cicliști ieșeni a fost posibilă doar după obținerea unor brevete de calificare la cursele de 200, 300, 400 și 600 de kilometri, făcute sub timpul-limită al fiecărui brevet în parte.

„Deplasarea și costurile de hotel ajung la o mie de euro de persoană. Echipamentul, care este format din pantaloni și din bluză, costă 100 de euro, iar papucii, ciorapii, șapca și casca sunt costuri suplimentare și ajung la aproximativ 2.300 de lei. Prețul bicicletelor cu care vom participa la cursă diferă.

A mea a costat 2.000 de euro, dar ale colegilor au prețuri precum 8.000 de euro, 2.500 de euro și 1.500 de euro. Am început acest sport la vârsta de 40 de ani, după niște probleme de sănătate, acum este a doua oară când particip, după patru ani în care am așteptat. Suntem motivați, suntem cu banii în buzunar și ne ducem la treabă”, transmite Eugen Vlad Piciu, în vârstă de 48 de ani.

Patru cicliști, printre care cunoscutul patron al caselor de amanet din cartierul Alexandru cel Bun, participă la cea mai veche cursă din lume

poză cu doi dintre cicliști ieșeni
Patru cicliști ieșeni vor participa la cea mai veche cursă de ciclism de anduranță din lume, anume Paris-Brest-Paris

Pe lângă distanța impresionantă, cicliștii trebuie să își dozeze energia și timpul limitat de somn într-un mod foarte eficient, pentru a putea ajunge la fiecare punct de control intermediar, fiecare având propriul timp-limită. Pe lângă distanța impresionantă ce trebuie parcursă pe bicicletă, provocarea cursei este augmentată de factorii meteorologici incontrolabili, de oboseală musculară, somn limitat, alimente ce trebuie raționate eficient și diversele complicații mecanice care apar.

Bogdan Graur participă pentru prima dată la o cursă atât de lungă. Emoțiile sunt mari, însă sutele de ore de antrenament, motivația și dorința de a-și depăși limitele le depășesc. Tânărul s-a pregătit intens timp de trei ani, însă a făcut-o fără să simtă presiuni, pentru că acest sport este, de fapt, o pasiune care s-a născut încă din copilărie.

„Acesta nu este un simplu sport, pentru mine înseamnă pasiune. O pasiune mai veche, pe care o am încă din copilărie. Nu doar sportul, ci și mecanica ciclismului, pentru că sunt și mecanic de biciclete. În urmă cu trei ani am aflat că se va organiza din nou acest brevet, lucru care m-a motivat să mă antrenez zilnic. Am parcurs sute, dacă nu chiar mii de kilometri, pentru a ajunge la acest obiectiv.

Este prima dată când particip la o astfel de cursă, care este lungă. Intensiv, m-am antrenat timp de doi ani, antrenamente reprezentate de distanțe lungi, parcurse cu o viteză constantă. Obiectivul nostru este să terminăm cursa într-un timp cât mai scurt, cel mult 80 și un pic de ore. Îmi amintesc cu drag prima cursă pe care am avut-o, anume o plimbare cu bicicletele împreună cu prietenii mei. De atunci am vrut să fac performanță”, mărturisește Bogdan Graur.

1.200 de kilometri pe bicicletă

poză cu Eugen Vlad Piciu și ceilalți trei cicliști ieșeni
: Pe parcursul cursei, cicliștii trebuie să își dozeze energia și timpul limitat de somn într-un mod foarte eficient, pentru a putea ajunge la fiecare punct de control intermediar, fiecare având propriul timp limită

Anul acesta, cursa Paris-Brent-Paris va începe pe 20 august și vor participa aproximativ 8.000 de cicliști de anduranță, veniți din peste 60 de țări pentru acest eveniment ce are loc doar o dată la 4 ani. În total, aproximativ 60 de români vor da startul în Franța. Cei patru cicliști ieșeni s-au antrenat intens pentru a-și îndeplini visul. Întrebat și despre afacerea cu casele de amanet, Eugen Vlad a explicat că lucrurile nu merg ca pe vremuri.

„Comparativ cu ceea ce a fost, nu mai este același apogeu. Instituțiile bancare au pachetele care sunt cu descoperire de card, deci își vând produsele la oamenii care au salarii și le retrage banii de pe card. Omul, dacă dorește niște bani să aibă în plus, li se retrag de pe card. Împrumută de la bancă și când aceștia intră în cont sunt retrași. La noi merge la relativ”, mărturisește Eugen Vlad.

Comentarii
  • Aceasta cursa e bună pentru amatori, vrem sa- l vedem pe ciclistul nostru la cea mai tare cursa din lume: Paris – Dakkar !

    Daca ai reusit sa parcurgi acel traseu pe bicicletă, chiar esti bun !

  • Felicitări participanților!!!
    1200 de km in 90 de ore e o distanță enormă, eu am aproape 3000 pedalați în acest an.
    Cu mult entuziasm îi așteptăm acasă cu „brevetele în buzunar”.
    Un mare BRAVO !!!

  • Paris-Brent-Paris? Ala e traseu de copii, maxim adolescenti sau femei la vârsta menopauzei.
    Cum spunea cineva mai sus, frate decât trasee mici si multe…mai bine incearcă Paris Dakar !
    ..ăla e pentru bărbați.

  • Felicitari anticipate participantilor. La editia de acum 4 ani, din Arad au fost 16 randoneuri la Paris Brest Paris. Am si eu brevet de 200km si 300km.Mai mult nu pot la 60 ani. Cine nu stie despre ce e vorba, sa citeasca sau sa taca din gura.

  • Asta poate si o femeie gravida, de fapt acest traseu a fost inventat de femei pentru femeile bicicliste care ies la pensie.
    Trebuie mers cu bicicleta in desert sau pe Everest…aia performanță.

Adauga un comentariu