Titlurile zilei

Patru dintr-o lovitură! O tânără intră în istorie la Iași pe timp de pandemie. Credea că are tripleți, dar surpriza a venit în sala de naștere!

Publicat: 11 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Patru dintr-o lovitură O tânără intră în istorie la Iași pe timp de pandemie. Credea că are tripleți dar surpriza a venit în sala de naștere
Liliana, mama infectată cu coronavirus, care a născut cvadrupleți la Maternitatea "Elena Doamna" din Iași

O tânără de 37 de ani a devenit mama a patru băieți sănătoși. A aflat la maternitate că este infectată cu coronavirus, dar surpriza cea mai mare a fost când a aflat că are patru copii, și nu trei, așa cum se aștepta. Medicii ieșeni au declarat că este un caz medical rar, iar suceveanca este o mamă eroină

Surprizele s-au ținut lanț pentru Liliana, proaspăta mămică de cvadrupleți confirmată pozitiv cu coronavirus. A născut pe 9 martie 2021 la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași și deși știa că va trebui să nască mai devreme, nu s-a așteptat nicio clipă la veștile primite. Testul antigen rapid a arătat că este infectată cu coronavirus, rezultatul fiind confirmat ulterior și de testul PCR. Cu stres și emoții a intrat în sala de operație la doar 34 de săptămâni de sarcină și acolo s-a petrecut minunea. Femeia de 37 de ani, din județul Suceava, a rămas surprinsă când a observat că a apărut și cel de-al patrulea băiețel, după ce în tot acest timp s-a așteptat la tripleți. Bebelușii născuți prematur vor mai petrece cel puțin o lună și jumătate în cadrul Secției Clinice de Neonatologie din cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Alexandru, Robert, Lucian și „surpriza” Luca. Liliana, mama de 37 de ani din Suceava, a devenit mămica a patru băieți

Tânăra s-a așteptat că va naște trei copii, însă a avut parte de surpriza vieții când, aflată la prima naștere, a devenit mamă de cvadrupleți. În prezent, bebelușii sunt internați la Secția Clinică de Neonatologie din cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași. Timp de opt săptămâni, cei patru băieți vor fi menținuți până când ajung la greutatea de 2 kilograme și jumătate, au declarat reprezentanții maternității.

„Intervenția chirurgicală a fost plină de emoție, dar s-a desfășurat foarte bine.

„Mă simt bine, pot să merg, nu am dureri. Am fost surprinsă, ultimul, Luca, a fost o surpriză, o minune, de fapt toți au fost. A fost prima sarcină, dar nu una foarte grea, nu am stat mult la pat. Simptomele infecției cu coronavirus au fost pierderea gustului și mirosului, ieri sau alaltăieri (n.r.- 9 martie, respectiv 8 martie 2021) am avut o ușoară stare febrilă. Numele lor sunt: Alexandru, Robert, Lucian și Luca”, a povestit Liliana, mama cvadrupleților.

Bebelușii au primit notele 7 și 9 la naștere

Din peste 100 de cazuri de nașteri din mame confirmate pozitiv cu coronavirus de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, doar doi sau trei bebeluși au fost la rândul lor infectați cu acest virus. Medicii ieșeni au petrecut mai multe ore în timpul intervenției chirurgicale.

„Ieri (n.r. – 9 martie 2021), la noi la maternitate am avut un caz mai deosebit, în sensul unei sarcini multiple, mai precis cu patru feți și gravida respectivă era infectată cu virusul SARS-CoV-2. Pacienta având 34 de săptămâni și o serie de probleme anterioare, respeciv cardiace, s-a efectuat și cezariana pentru acest caz. S-au extras patru băieței, cu greutăți între 1.400-1.800 de grame, nota între 7-9. Fiind copii mai mici, se găsesc la secția de prematuri a Maternității «Cuza Vodă», dar cu o evoluție bună, ca orice prematur, fară elemente speciale.

Cazul este mai deosebit pentru că este și patologie a sarcinii și, pe de altă parte, este și această infecție cu virusul SARS-CoV-2, care a ridicat probleme, tușea și avea anumite simptome post operator. În prezent este bine, stabilizată, a ieșit de pe Terapie Intensivă, evoluția este favorabilă”, spune dr. Răzvan Socolov, medic primar la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași.

A devenit mamă a patru băieți sănătoși după ce a rămas însărcinată prin inseminare

Inseminarea artificială este una dintre cele mai simple metode de fertilizare. În funcție de problemele de infertilitate ale bărbatului sau femeii, medicul ginecolog alege împreună cu pacientul tipul de inseminare adecvat; intratubară (în trompele uterine), intrauterină, intracervicală, intravaginală. Această tehnică este preferată la femeile care nu sunt sterile, dar nici nu reușesc în mod natural să rămână însărcinate. Prin urmare, procedura este de mare ajutor cuplurilor care au probleme inexplicabile de infertilitate. Medicul ginecolog introduce un cateter foarte subțire, flexibil, prin vagin și apoi prin colul uterin. Prin acesta sunt injectați spermatozoizii pregătiți, fie cei ai partenerului, fie ai unui donator. Procesul nu este dureros, ci mai mult neplăcut. Inseminarea intrauterină este o procedură care se poate repeta de mai multe ori, în funcție de caracteristicile anatomice și biologice ale fiecărui cuplu.

„A fost stresată de situația ei, ea știa că trebuie să nască, în general la sarcini multiple, de tripleți, cvadrupleți, copiii se scot pe la 34-36 de săptămâni, pentru că altfel pot avea dificultăți mamele să ducă sarcina până la capăt și, pe altă parte, nici mai devreme, pentru că și copii trebuie să se adapteze bine. A fost o sarcină obținută după o procedură de reproducere umană asistată, după inseminare. A fost monitorizată, pacienta fiind din Suceava”, adaugă medicul ieșean.

Adauga un comentariu