Local

Peste o sută de reclamații la Agenția pentru Protecția Mediului în anul 2023. Cele mai mari probleme sunt cu gunoaiele aruncate necorespunzător

Publicat: 08 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste o sută de reclamații la Agenția pentru Protecția Mediului în anul 2023. Cele mai mari probleme sunt cu gunoaiele aruncate necorespunzător
Reclamațiile de la Agenția Protecția Mediului Iași sunt în cea mai mare parte legate de calitatea aerului și de poluarea cu deșeuri

Ieșenii au depus 119 reclamații la Agenția pentru Protecția Mediului Iași în 2023. Specialiștii de mediu susțin că, anul acesta, numărul petițiilor a crescut cu 10 la sută, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Cele mai multe plângeri se referă la poluarea aerului și depozitarea deșeurilor în locuri nepermise

A crescut numărul reclamațiilor înregistrate la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași în 2023, comparativ cu anul precedent. Specialiștii din domeniu susțin că până la finalul lunii noiembrie 2023, la APM Iași s-au înregistrat şi soluţionat un număr de 119 petiții.

Întrucât instituția nu are atribuții de control, o parte din acestea au fost redirecționate. Instituţiile abilitate către care au fost redirecționate petițiile, după cum urmează: Poliția Locală Iași, Serviciul Comisariatului Judeţean Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Primăria Orașului Tg. Frumos, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, Garda Forestieră Suceava, Primăria Orașului Tg. Frumos și Podu Iloaiei, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – ST Iași, Salubris SA, primării rurale (Mogoșești-Siret, Țibana, Lețcani, Miroslava, Rediu, Tomești, Bârnova, Deleni, Miroslovești, Lespezi, Todirești, Grajduri, Țuțora).

Peste 100 de reclamații de la ieșeni la Agenția pentru Protecția Mediului în 2023

Potrivit specialiștilor, petiţiile ieșenilor s-au referit la depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor sau incendierea lor. De asemenea, activitățile care au avut impact asupra mediului și sunt producătoare de disconfort (zgomot, deșeuri, mirosuri, praf etc.) au fost reclamate în proporție de 20 la sută din numărul total de reclamații. Alte nemulțumiri ale ieșenilor se referă la biodiversitate, fiind vorba defrișări de arbori, disconfort provenit de la buruiana ambrozia. Cetățenii au sesizat la APM și faptul că sunt poluate apele din județ dar și că Iașul este poluat.

„Am avut multe reclamații privind calitatea aerului, zgomotele puternice, tăieri de arbori, reclamații legate de ambrozii, acestea fiind cele mai comune. Însă uneori le redirecționăm fie la Garda de Mediu, fie la Direcția Publică, deoarece nu depind de noi pentru că nu avem atribuții”, spune Galea Temneanu, director APM Iași.

Cele mai multe reclamații înregistrate la Agenția pentru Protecția Mediului au fost depuse online

Cele mai multe petiții provin de la persoanele fizice, astfel că au predominat petițiile din partea ieșenilor (89 la sută), iar aceștia le-au preferat pe cele online (93 la sută). Sesizările transmise de cetățeni se înregistrează cu respectarea prevederilor OG nr. 27/2002, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, aprobată prin Legea nr. 233/2002. Petițiile formulate de persoanele fizice trebuie să cuprindă cel puțin numele și prenumele petiționarului, precum și domiciliul acestuia.

În caz contrar, se clasează, nefiind luate în considerare. De asemenea se clasează o nouă petiţie de la acelaşi petiţionar având acelaşi conţinut, (cf. art. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, respectiv Codului Civil – Cartea I, Titlul II, Capitolul III). Acestea se pot transmite prin e-mail sau depune personal la sediul instituției.

Reclamațiile înregistrate la Agenția pentru Protecția Mediului Iași sunt legate, în cea mai mare parte, de calitatea aerului și de poluarea cu deșeuri.

Adauga un comentariu