Titlurile zilei

Povestea șomerului modern de Iași, o realitate dureroasă pentru întreg sistemul din România. „Nu muncesc de 20 de ani. M-am rablagit, dar am avut patru neveste”

Publicat: 07 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea șomerului modern de Iași o realitate dureroasă pentru întreg sistemul din România. Nu muncesc de 20 de ani. M-am rablagit dar am avut patru neveste
Ioan Iurea (foto stânga), în vârstă de 62 de ani, este unul dintre șomerii din Iași care au urmat cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași în mediul rural. Chiar dacă are o diplomă de specialist în cultura plantelor și creșterea animalelor, spune că nu are șanse mari să se angajeze. Neculai Ungureanu cursant (foto dreapta)

Ioan Iurea, în vârstă de 62 de ani, din Iași, este unul dintre ieșenii care fac parte din categoria șomerilor care își găsesc cu greu un loc de muncă. Ieșeanul povestește că nu mai muncește de 20 de ani și că acum nu îl mai angajează nimeni din cauza vârstei. A finalizat cursurile organizate de AJOFM Iași pentru șomerii din mediul rural care vor să devină specialiști în cultura plantelor și creșterea animalelor

Ioan Iurea locuiește în satul Perieni, din comuna Probota, din Iași, și este unul dintre miile de șomeri care cu greu își găsesc de muncă din cauza vârstei. Pentru a veni în sprijinul acestor persoane, din categorii vulnerabile, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă a organizat timp de 3 luni cursuri de reconversie profesională pentru lucrător în culturi vegetale și creșterea animalelor. Ioan Iurea, în vârstă de 62 de ani, este unul dintre ieșenii care s-au înscris la aceste cursuri. Ieri (n.r.- 6 iulie 2021) a dat examenul și a obținut diploma. Ce face mai departe cu această diplomă?

„Chiar și cu diploma asta, mă angajează cineva? Nu mă mai angajează nimeni. Ce mai pot face eu la vârsta mea, la 62 de ani? Unde să mă duc? Am 28 de ani cu tot cu spor de vechime. Dacă o să ne scoată la 70 de ani la pensie, nu cred că o să mai prind vreo pensie. Am muncit și eu cât am mai putut. După aceea m-am rablagit, m-am îmbolnăvit de hernie de disc, tensiune, diabet”, spune Ioan Iurea, în vârstă de 62 de ani.

Ioan Iurea, șomer din mediul rural, în vârstă de 62 de ani, nu vrea să muncească în orașul Iași

Ieșeanul povestește că nu a mai muncit din anul 2000 cu contract de muncă. Nu îl mai caută nimeni, pentru că e aproape de pensionare, și ca să muncească în oraș, în Iași, nu îi convine, pentru că plătește mult pe navetă.

„Costă mult naveta, vreo 300 de lei, în fiecare lună. Dacă îmi iau mâncare, o pâine, ceva, nu rămân cu nimic. Din salariul minim pe economie nu rămân cu nimic. Muncesc degeaba. Am 11 clase. Am făcut școală profesională, am făcut 2 ani la Holboca, am ieșit mecanic agricol. Am muncit un an la Roman, apoi la Siret, ca șofer. M-am retras aici și am muncit ca mecanic agricol pe la ferme.

Am fost pe tractor vreo 10 ani, apoi șef de secție, vreo 6 ani. Am lucrat și ca mecanic de întreținere, vreo 4 ani. Am adunat ceva ani de muncă. Dar nu mai lucrez din anul 2000. Am mai fost așa, o lună-două, când fermierul avea nevoie. Ce mai e la particulari, care au ferme, au 2-3 angajați și nu mai au nevoie de oameni”, mai spune Ioan Iurea, din comuna Probota, situată la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Iași.

Ioan Iurie, șomer din Iași: „Mă mai ajută copiii, care-s plecați în străinătate, și îmi mai trimit bani”

Ieșeanul spune că nu pleacă mult timp de acasă pentru că are în gospodărie câteva animale de care trebuie să aibă grijă. Iar în străinătate nu a vrut să plece să muncească și nici să-și viziteze copiii.

„Eu sunt la a patra nevastă. Primele două au murit din cauza cirozei. M-am descurcat cum am putut cu banii. Am muncit cu ziua, pe la ferme, pe unde s-a putut. Mă mai ajută copiii, care-s plecați în străinătate, și îmi mai trimit bani. Am doi copii. Fata are 38 de ani și e plecată de 16 ani în Spania, iar băiatul muncește în construcții, în Franța. E plecat de 7 ani. Eu nu am vrut să plec să muncesc în străinătate. Am câteva animale acasă, trebuie să am grijă de ele. Cine stă cu ele cât sunt plecat?”, mai spune Ioan Iurea, ieșeanul din comuna Probota.

Un alt cursant care a dat examenul ieri este Neculai Ungureanu. Acesta spune că își caută un loc de muncă și speră să îl ajute diploma de la AJOFM.

„Îmi caut un loc de muncă și de asta am vrut să am și diplomă. Am mai lucrat cu ziua, în construcții. Mergeam o săptămână, două, veneam acasă. Iar mă duceam la muncă. Nu aveau tot timpul treabă și mă luau la treabă. Dacă mi se oferă un salariu bun, la o fermă, mă angajez. La noi, la țară, stăm prost cu banii, și e mai greu cu naveta”, spune Neculai Ungureanu, în vârstă de 51 de ani.

Ieșenii se pot înscrie la cursurile de reconversie profesională, organizate de AJOFM Iași

Un număr de 13 persoane au finalizat cursurile organizate de AJOFM Iași, iar cu diplomele primite se pot angaja în ferme sau pot deveni fermieri. Diplomele sunt recunoscute și în Uniunea Europeană. Cursurile au fost organizate după ce specialiștii din cadrul AJOFM Iași au demarat o campanie, în mediul rural, unde au discutat cu câteva sute de persoane care sunt șomere și își găsesc greu un loc de muncă. În urma acestor discuții au ajuns la concluzia că sunt și persoane apte de muncă, dar care nu vor să muncească. În prezent sunt organizate cursuri pentru mai multe meserii, precum coafeză, specialist în resurse umane, electrician. Acestea sunt gratuite și se pot înscrie doar șomerii înregistrați la AJOFM.

Antreprenorii din Iași mai pot depune cereri la AJOFM pentru a obține sprijin pentru programul flexibil de muncă

Datele statistice arată că în județul Iași sunt aproximativ 9.000 de șomeri, cei mai mulți fiind înregistrați în mediul rural. Aceștia se pot angaja în această perioadă, fiind disponibile peste 500 de locuri de muncă vacante, în domenii precum construcții, confecții sau industrie. De asemenea, una dintre măsurile derulate de AJOFM Iași, care a avut succes în ultimul an și mai este valabilă pentru antreprenori, este „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”, care înseamnă reducerea timpului de muncă a salariaților. Angajatorii din Iași au primit 1 milion de euro, ajutoare financiare acordate pentru perioada septembrie 2020-mai 2021.

Adauga un comentariu