Cancan ultimă oră

Prazul vindecă leziunile colonului și ajută la vindecarea polipilor

Publicat: 14 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prazul vindecă leziunile colonului și ajută la vindecarea polipilor

Prazul are mai multe proprietăţi curative. Este, printre altele, o sursă excelentă de antioxidanţi şi un remediu naturist extrem de eficace pentru bolile cardiovasculare. De asemenea, scade colesterolul prin antioxidanţi prin sulful şi alicina pe care le conţine, este antiparazitar şi are şi un efect antimicrobian similar cu cel al usturoiului şi cepei . Ajută la scăderea tensiunii arteriale prin stimularea sintezei de oxid ventric, o substanţă vaso-dilatatoare. asemenea usturoiului și cepei, prazul conține compuși sulfurici care combat radicalii liberi din corp și implicit daunele cauzate de aceștia.

Prazul mai este şi un diuretic puternic, antiedematos şi reglator al tensiunii arteriale, fiind, totodată, şi un remediu redutabil în combaterea insuficienţei renale cronice. Prazul conţine, între altele, vitaminele A, B, C, E, K, minerale – potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, kamferol, fibre alimentare, polifenoli ş.a. Antioxidanţii şi compuşii cu sulf din praz au efect antiinflamator, aducând un beneficiu în cazul bolilor precum: ateroscleroza, diabet zaharat, poliartrită, alergii, obezitate, cancer de colon.

Desi pentru mâncare și tratamente naturiste se folosea până acum ceva timp doar partea alba a prazului, specialiștii au dovedit și că frunzele conțin multe dintre substanțele active.

De exemplu, frunzele conțin o substanță monozaharidica cu efecte benefice asupra producției de insulina. Tot aceasta substanță acționează cu efect afrodiziac, determinând la nivelul organismului o serie de reacții chimice care provoacă o stare de bine, de euforie. Un alt exemplu este o substanță care aparent susține absorbția în organism a aminoacizilor din proteinele animale. În acest mod, consumul de praz alaturi de o friptura poate fi benefic pentru digestie, pe care o facilitează.

Consumul de legume allium în cantități mari, inclusiv praz, a fost asociat cu un risc mai mic de cancer stomacal și colorectal. Efectele lor protectoare se datorează conținutului de compuși organosulfurici (în special derivați de alil). Potrivit unui studiu realizat pe animale, apărut în Environmental Health Perspectives, acești compuși inhibă carcinogeneza la nivelul stomacului, colonului, glandelor mamare și plămânilor.

Trebuie menționat și faptul că sucul de praz are un efect detoxifiant asupra organismului, ajutând la curățarea colonului și la eliminarea toxinelor din corp. Puteți obține suc din aceasta minunata leguma. Sucul de praz se combina foarte bine cu sucul de morcov și țelină.

Mod de preparare și administrare

Se trec 10 tulpini de praz (de 25 cm fiecare) prin mașina de suc. Lichidul obținut se filtrează printr-o pânză groasă de tifon, iar sucul limpede se amestecă apoi cu 200 ml de lapte dulce gras (de țară).

Licoarea obținută se păstrează la frigider, într-un borcan de sticlă cu capac. Toată cantitatea se bea pe parcursul unei zile, cu înghițituri mici.

Se face o cură de 14 zile, iar după o pauză de 5 zile, se poate relua. Acest tratament se face 1 dată la 2 luni.

Adauga un comentariu