Actualitate

Președintele din Iran consideră că moartea femeii omorâtă de polițiști trebuie anchetată, după valul de proteste din țară

Publicat: 23 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele din Iran consideră că moartea femeii omorâtă de polițiști trebuie anchetată după valul de proteste din țară
Președintele din Iran consideră că moartea femeii trebuie anchetată dar că Occidentul are o dublă măsură

Președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că moartea unei femei aflate în custodia poliției trebuie investigată după ce a stârnit proteste ample. Vorbind într-o vizită la Adunarea Generală a ONU de la New York, Raisi a acuzat Occidentul de ipocrizie pentru că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la moartea lui Mahsa Amâni.

Sunt proteste în Iran după ce o femeie a murit după ce a fost bătută cu bestialitate de către poliţiştii care au prins-o că îi ieșea părul din val. Regulile islamice sunt foarte stricte în ceea ce privește comportamentul persoanelor de sex feminin în societate.

Președintele din Iran, despre moartea femeii omorâtă de poliţişti

Ebrahim Raisi, președintele din Iran a explicat faptul că moartea femeii omorâtă de polițiști trebuie anchetată în mod serios. Femeia a murit la câteva ore după ce poliția de moralitate a arestat-o ​​pentru că ar fi încălcat regulile baticului.

Cel puțin 17 persoane au murit în cele mai grave tulburări din Iran de ani de zile. Amâni, o femeie kurdă din orașul Saqez, din nord-vestul orașului, a murit vineri la spitalul din Teheran, după trei zile în comă. Raisi a repetat concluzia unui medic legist că tânăra nu a fost bătută. Poliția iraniană a spus că a suferit „insuficiență cardiacă bruscă”.

Protestatarii resping concluziile statului, arătând că ofițerii au lovit-o în cap pe Amâni cu o bâtă și au lovit-o cu capul de unul dintre vehiculele lor. Președintele i-a avertizat pe protestatari că „actele de haos” nu sunt acceptabile. El a acuzat națiunile occidentale de „standarde duble”, subliniind uciderile comise de poliție în Regatul Unit și SUA.

„În fiecare zi, în diferite țări, inclusiv în Statele Unite, vedem bărbați și femei murind în întâlniri cu poliția, dar nu există nicio sensibilitate cu privire la cauză și la abordarea acestei violențe”, a adăugat el.

SUA au anunțat sancțiuni împotriva poliției morale iraniene. Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că sancțiunile sunt pentru abuzul asupra femeilor iraniene și încălcarea drepturilor protestatarilor.

Se protestează în zeci de orașe din Iran

Faptul că femeia a fost omorâtă în Iran a declanșat un val de reacții în societate. Se protestează în zeci de orașe din țară, iar în Turcia au fost organizate proteste de susținere.

Puternica Garda Revoluționară a Iranului , care are legături strânse cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut justiției să îi judece pe „cei care răspândesc știri și zvonuri false”, ca parte a eforturilor aparente de a opri impulsul protestelor. Gardienii și-au exprimat, de asemenea, simpatie pentru familia doamnei Amini. Protestele au ajuns în aproximativ 80 de orașe. O persoană a spus că cartierul ei seamănă cu un câmp de luptă.  Într-un interviu acordat BBC , tatăl lui Amini, Amjad, a spus că autoritățile nu i-au permis să vadă tot corpul ei după ce a fost învelit pentru înmormântare, când doar fața și picioarele ei erau vizibile.

„Au fost vânătăi pe picioarele ei”, a spus el, adăugând că le-a cerut medicilor să le examineze, dar nu a primit niciodată răspuns.

Amini a respins, de asemenea, afirmațiile ministrului de interne și ale directorului de medicină legală din Teheran conform cărora fiica sa ar fi avut probleme de sănătate preexistente.

Nu a fost deloc la niciun spital în ultimii 22 de ani, în afară de câteva boli legate de răceală

Primele proteste au avut loc după înmormântare, când femeile au fost filmate fluturând basma în aer și strigând „moarte dictatorului” – o incantare îndreptată adesea către Liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Așadar, președintele din Iran susține că moartea femeii ar trebui anchetată, dar oarecum a dat deja verdictul. Acesta consideră că femeia a murit din alte cauze și că nu a fost bătută cu bestialitate de polițiști.

Adauga un comentariu