Sanatate

Procedura de embolizare a fibromului uterin. Cum se desfășoară intervenția și cât de dureroasă este aceasta?

Publicat: 26 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Procedura de embolizare a fibromului uterin. Cum se desfășoară intervenția și cât de dureroasă este aceasta
Senzația dureroasă durează câteva ore și este controlată în mod adecvat cu analgezice

Embolizarea fibromului uterin este o procedură minim invazivă prin care particule dintr-un plastic medical special, alcool polivinilic, sunt injectate prin puncția unei artere din coapsă în vasele care alimentează miomul, oprind complet fluxul sanguin în acestea. Agentul de embolizare utilizat este complet sigur, biologic inert și nu poate provoca reacții alergice.

Vasele din miometrul sănătos nu sunt practic afectate de embolizare, ceea ce se datorează particularităților structurii lor și tehnicii intervenției în sine. Odată ce alimentarea cu sânge este întreruptă, celulele musculare care formează miomul mor. În câteva săptămâni, acestea sunt înlocuite de țesut conjunctiv. Acest lucru duce la o reducere semnificativă sau la dispariția miomului și a manifestărilor sale. Astfel, la scurt timp după procedură, nu mai există miom ca atare, ci doar țesut conjunctiv în locul acestuia. Procesul de „resorbție” a acestui țesut duce apoi la o reducere semnificativă și/sau la dispariția completă a nodulilor, iar simptomele miomului dispar.

Embolizare de fibromului uterin. Avantajele și dezavantajele procedurii

Această procedură este un tratament minim invaziv și destul de sigur, care nu necesită anestezie. Intervenția este foarte eficientă, iar probabilitatea de reapariție a miomului este minimă. Există o ameliorare imediată a simptomelor.

Nu este necesară o ședere prelungită în spital. Probabilitate scăzută de complicații. Uterul nu este îndepărtat și, de asemenea, se menține capacitatea de procreare. De regulă, embolizarea se efectuează prima zi de plasare a pacientului în spital. Este recomandabil să vă abțineți de la micul dejun în acea zi, ca înainte de orice procedură chirurgicală.

În timpul procedurii, o arteră este punctată în partea superioară a coapsei drepte. Înainte de procedură se administrează o injecție cu un sedativ. Medicul va pune bandaje elastice pe ambele picioare. După procedură, bandajele elastice vor trebui purtate timp de 5-7 zile. Pacienta va fi apoi însoțită de ginecolog la unitatea de radiochirurgie.

Cum decurge recuperarea după această intervenție? Perioada post-embolizare

După embolizare, veți fi dusă pe o targă înapoi în camera dumneavoastră. Se va aplica gheață pe locul puncției timp de o oră. Este posibil să fie plasată o perfuzie timp de câteva ore. La una sau două ore după procedură, veți simți dureri de tragere destul de puternice în partea inferioară a abdomenului.

Aceasta este cauzată de ischemia celulelor miomului. Senzația dureroasă durează câteva ore și este controlată în mod adecvat cu analgezice. În plus, în primele zile după intervenție, temperatura dumneavoastră poate crește până la 37-37,5 subfebrilă. De asemenea, sunt posibile slăbiciune, stare de rău și greață. Cu toate acestea, aceste simptome, cunoscute sub numele de sindrom post-embolizare, dispar rapid, nu reprezintă un risc pentru sănătate și nu sunt o complicație a procedurii.

De cele mai multe ori, după procedură încep să apară hematoame pe coapsă în punctul de puncție al arterei. Această complicație nu necesită, de obicei, tratament suplimentar și dispare în 1-2 săptămâni.La cel mult 3% dintre paciente, pot apărea neregularități menstruale sau amenoree tranzitorie în primele 3-6 luni după embolizarea miomului uterin.

Aceste simptome neplăcute dispar de obicei chiar în a doua zi de la embolizarea fibromului uterin. De obicei, pacienții sunt externați acasă la 1 până la 3 zile după intervenția chirurgicală. Se recomandă evitarea activității fizice timp de încă 7-10 zile după aceea. Puteți fi externat a doua zi după procedură.

Adauga un comentariu