Actualitate

Prof.univ.dr.ing. Anton Hadăr, liderul Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” din România, despre autonomia universitară, la BZI LIVE – VIDEO

Publicat: 26 sept. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Prof.univ.dr.ing. Anton Hadăr liderul Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater din România despre autonomia universitară la BZI LIVE - VIDEO
Prof.univ.dr.ing. Anton Hadăr este de acord în mare măsură cu autonomia universitară

Prof.univ.dr.ing. Anton Hadăr, liderul Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” din România a fost invitat astăzi, 26 septembrie 2022, în cadrul unei noi ediţii BZI LIVE de mare succes. Acesta a discutat despre autonomia universitară.

Vă aducem aminte că autonomia universitară constă în dreptul comunităţii universitare de a se conduce, de a-şi exercita libertăţile academice fără nici un fel de ingerinţe ideologice, politice sau religioase, de a-şi asuma un ansamblu de competenţe şi obligaţii în concordanţă cu opţiunile şi orientările strategice naţionale ale dezvoltării învăţământului superior, stabilite prin lege.

Ce spune prof.univ.dr.ing. Anton Hadăr despre autonomia universitară

Liderul Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” din România a transmis în exclusivitate pentru BZI LIVE faptul că este important ca o instituţie de învăţământ superior să îşi exercite libertăţile academice, însă trebuie controlată şi din afară într-o anumită măsură.

Prof.univ.dr.ing. Anton Hadăr afirmă că învăţământul românesc s-a dezvoltat, iar toate cadrele didactice trebuie fie mereu în pas cu inovaţiile, modernismul şi să nu ţină de anumite materii doar pentru ca ei le ştiu. Întotdeauna este necesar un update.

„Vine învăţământul dual. Lucrurile s-au dezvoltat, dar învăţământul românesc nu înseamnă nu doar un domeniu. Hai să avem încredere şi să inovăm. Trebuie să ne spună că de ce mai faci disciplina asta, puneţi profesorii să înveţe altceva, la modă, înrudit cu ce e vechi, dar ce e nou şi e nevoie. Nu avem nevoie de materii îngheţate, doar ţinute acolo şi învăţate de degeaba. Trebuie să avem o gândire sănătoasă. Ingineria salvează România. Îi respectăm pe toţi, dar de nu ai economie, ce faci? Trebuie să dezvoltăm ingineria. Matematica, fizică, ce bătaie erau pe ele. Avem nevoie de profesori. Fiecare domeniu are importanţă sa, dar am pierdut 200.000 de absolvenţi până acum. Inginerii s-au dus în afară”, a transmis prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, la BZI LIVE.

De asemenea, cunoscutul lider a ținut să precizeze că este de acord cu creșterea numărului de mandate al rectorilor atunci când acel manager al instituției și-a dovedit performanța și este dorit de întregul corp didactic.

„Mărirea numărului de mandate al rectorilor. Dar acest lucru se va face tot într-un număr democratic. Tot cei care îl vor vota pe rector din corpul didactic pot vota creşterea numărului. Astfel, ei îl pot da afară, deşi el este un rector, un manager iscusit şi să nu ştii cu cine te trezeşti acolo. Am zis că putem accepta, deşi pixul nu e la noi. Măcar ne-am spus oful”, a mai adăugat profesorul.

Ce spune liderul Federaţiei Naţionale Sindicale despre universitatea antreprenorială

În continuarea dialogului sau, invitatul a abordat şi tema universităţii antreprenoriale. Prof.univ.dr.ing. Anton Hadăr este de acord cu posibilitatea înfiinţării unor firme în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, însă totul trebuie după anumite reguli.

„S-a dat o lege acum, posibilitatea înfiinţării unor firme în cadrul instituţiilor de învăţământ superior. Aşa creşti autonomia, dar trebuie să vedem ce face. Dacă dăm doctorate girate de instituţie, nu mai semnează ministerul. Nu sunt de acord să nu vină cineva din când în când şi să vadă ce s-a făcut acolo. Nu trebuie să stai cu mâinile în sân şi să spui că vor fi toţi corecţi, sunt şi universităţi care se chinuie rău. Viitorul va fi cam negru pentru unele universităţi mici, dezvoltate necontrolat”, a mai adăugat invitatul.

Astfel, prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr a discutat la BZI LIVE despre autonomia universitară, dar și despre limita de vârstă a unui profesor pentru a putea rămâne în sistem.

Comentarii
  • Universitatea nu este o firma. Misiunea unei universitati este invatamantul superior si cercetarea, nu activitatile economice. Activitatile economice sunt misiunea agentilor economici. Sa nu le amestecam, ca nu iese nimic bun.

Adauga un comentariu