Actualitate

PSD va avea trei vicepreşedinţi din patru la Senat

Publicat: 22 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
PSD va avea trei vicepreşedinţi din patru la Senat
Dezbaterea solicitării DNA adresată Senatului pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog a început, miercuri, în plenul Camerei superioare a Parlamentului

PSD va avea trei vicepreşedinţi din patru la Senat. Așa s-a decis în urma votulu idin plenu lSenatului ce a avut loc marți, 22 decembrie.

Deşi coaliţia de centru-dreapta controlează şefia Senatului, preşedinte fiind Anca Dragu, în Biroul Permanent (BP), PSD deţine trei dintre cele patru funcţii de vicepreşedinte.

Plenul Senatului a aprobat lista candidaţilor propuşi pentru celelalte funcţii din Biroul permanent – patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori. Asta după ce luni, 21 decembrie, Anca Dragu, fosta ministră de finanţe în Guvernul Cioloş, a fost aleasă preşedintă a Senatului. Votul a fost secret, cu bile.

PSD va avea trei vicepreşedinţi la Senat

Noii vicepreşedinţi ai Senatului au fost aleşi Leonard Azamfirei (PSD), Robert Cazanciuc (PSD), Radu Oprea (PSD) și Alina Ştefania Gorghiu (PNL).

Pentru funcţia de secretar, au primit votul Ion Mocioalcă (PSD), Eugen Pârvulescu (PNL), Dan Ivan (USR PLUS) și Sorin Lavric (AUR).

Pentru funcţia de chestor au fost votați Mircea Siminică (PSD), Sorin-Ioan Bumb (PNL), Sergiu Vlad (USR PLUS) și Laszlo Attila (UDMR).

Vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii se aleg la începutul fiecărei sesiuni ordinare a Senatului

Potrivit regulamentului Senatului, vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii se aleg la începutul fiecărei sesiuni ordinare a Senatului. În conformitate cu prevederile art. 27 din Regulamentul Senatului, repartizarea celorlalte funcţii din Biroul permanent se stabileşte la începutul fiecărei sesiuni ordinare prin negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare, respectând ponderea numărului de senatori ai fiecărui grup, faţă de numărul total de senatori.

Conform algoritmului, configuraţia Biroului permanent este următoarea: vicepreşedinţi – PNL – 1, PSD – 3 ; secretari – câte unul PNL, USR PLUS, PSD, AUR; chestori – câte unul UDMR, USR PLUS, PNL, PSD.

Anca Dragu, aleasă preşedinte al Senatului

Senatorul USR PLUS, Anca Dragu, susținută de coaliția PNL, USR PLUS și UDMR, a fost aleasă, luni, 21 decembrie, preşedinte al Senatului, cu 75 de voturi „pentru”. Este prima femeie care ocupă o asemenea funcţie în România.

Anca Dragu a obţinut 75 de voturi „pentru” şi 51 „împotrivă”. Alte șapte voturi au fost nule. În total au fost exprimate 133 de voturi. Ea a candidat pentru funcția de președinte al Senatului alături de senatorul PSD Lucian Romaşcanu, social democratul obținând doar 51 de voturi „pentru”, în vreme ce alți 75 de senatori au votat „împotrivă”.

Cine este noul șef al Senatului

Anca Dragu este economist și a fost ministru al Finanţelor Publice în Guvernul Dacian Cioloş. Între anii 1996-2001, Anca Paliu Dragu a fost economist în cadrul Băncii Naționale. Apoi, timp de 12 ani, a lucrat în cadrul biroului de la București al FMI și ulterior a fost analist economic în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene. Între 2013 și 2015, a ocupat postul de analist economic în cadrul Comisiei Europene, post la care renunță pentru a ocupa fotoliul de Ministru al finanțelor publice în Guvernul Dacian Cioloș.

A fost în funcție între 17 noiembrie 2015, când l-a înlocuit pe Eugen Teodorovici, odată cu instalarea Guvernului Dacian Cioloș, până la 4 ianuarie 2017, când a predat portofoliul lui Viorel Ștefan. Coaliția îl susține în funcția de președinte al Camerei Deputaților pe Ludovic Orban.

Soțuil Ancăi Dragu, Marius Dragu, este politician parte din partidul PLUS, care a candidat la Alegerile Locale 2020 pentru un post de Consilier Municipal în Constanța.

Este în fruntea Brioului de Biroului pentru Turism pentru Tineret, în funcția de Director General și Președinte al Consiliului de Administrație, potrivit CV-ului său depus la SC BTT SA.

Anca și Marius Dragu au adunat o avere frumoasă, atât împreună, dar și din moșteniri. 14 proprietăți sunt deținute de Anca Dragu și Marius Dragu în București, pentru unele încasează și venituri din chirii.

În contul soției sale, Marius Dragu poate găși 1.1 milioane de lei.

Adauga un comentariu