Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Fregata Rusiei a fost avariată în atacurile cu dronă din Marea Neagră

Publicat: 31 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina. Fregata Rusiei a fost avariată în atacurile cu dronă din Marea Neagră
Război în Ucraina, ziua 250

Război în Ucraina, ziua 250. Apar noi informaţii după atacurile cu drone din Marea Neagră. Una dintre ţintele lovite ar fi cea mai mare navă de război a Rusiei, fregata Makarov.

UPDATE 23.35: Putin: Atacurile asupra infrastructurii Ucrainei „nu este tot ce am fi putut face”

Atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene de luni au fost în parte un răspuns la atacurile cu drone asupra flotei din Marea Neagră din weekend, a declarat președintele Vladimir Putin, indicând că ar putea urma și alte acțiuni.

UPDATE 23.00: SUA dezvăluie când va începe plafonarea prețului la petrolul rusesc

Departamentul american al Trezoreriei a declarat luni că navele cu petrol rusesc care sunt încărcate înainte de 5 decembrie și descărcate la destinație înainte de 19 ianuarie nu vor fi supuse plafonării prețurilor planificate de guvernele occidentale, potrivit Reuters.

UPDATE 22.45: Șeful Revolut, Nik Storonsky, a renunțat la cetățenia rusă. Tatăl lui, director în Gazprom, e sancționat de Ucraina

Principalul fondator și CEO-ul aplicației financiare Revolut, Nikolai Storonsky, „a renunțat la cetățenia rusă de ceva vreme”, a precizat compania fintech, după ce presa britanică a relatat despre faptul că tatăl lui, director al institutului de cercetări al companiei ruse Gazprom, a fost pus de autoritățile de la Kiev sub sancțiuni, ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

UPDATE 22.00: Republica Moldova expulzează un membru al ambasadei ruse la Chișinău

Republica Moldova a declarat persona non grata un reprezentant al ambasadei Rusiei la Chișinău, a anunțat luni Ministerul moldovean de Externe într-o declarație, potrivit CNN.

UPDATE 21.40: Pentagonul urmărește „exploziile” din Sevastopol, afirmă un înalt oficial militar american

SUA „urmărește rapoartele privind un presupus atac împotriva navelor marinei rusești din Sevastopol” și a confirmat că „au avut loc explozii acolo”, a declarat luni un oficial militar american de rang înalt pentru reporteri. Sevastopol este un oraș din Crimeea, la Marea Neagră.

„Evaluăm că au existat explozii acolo, dar nu voi avea o evaluare a pagubelor pe care să o împărtășesc și nici nu voi avea alte informații de furnizat în ceea ce privește ceea ce ar fi putut cauza aceste explozii”, a declarat înaltul oficial militar american, potrivit CNN.

UPDATE 21.00: Ucraina: Washingtonul califică drept „șantaj” cererea Moscovei de demilitarizare a coridorului de cereale

Armata rusă a declarat luni că dorește „angajamente” din partea Ucrainei de a nu utiliza coridorul de export de cereale în scopuri militare, după un atac asupra flotei sale din Crimeea și suspendarea acordului pentru livrarea acestora, potrivit AFP.

UPDATE 20.31: Un necrolog publicat de presa locală rusă a relatat cazul unui marinar ce a fost ucis în Ucraina după ce cu ani în urmă a luptat împotriva piraților din Somalia

Un necrolog publicat de presa locală rusă a relatat cazul unui marinar ce a fost ucis în Ucraina după ce cu ani în urmă a luptat împotriva piraților din Somalia, oferind o perspectivă interesantă asupra zonei din care vin unii dintre soldații trimiși la moarte de președintele Vladimir Putin.

UPDATE 20.00: ONU afirmă că nu există nave în coridorul de cereale, când Rusia spune că acesta a fost atacat

Luni, Națiunile Unite au declarat că nicio navă implicată într-un acord de export de cereale din Marea Neagră, negociat de ONU cu Ucraina, nu a tranzitat un coridor umanitar maritim în noaptea de 29 octombrie, când Rusia susține că navele sale din Crimeea au fost atacate.

Rusia a acuzat Ucraina că a folosit drone aeriene și maritime pentru a ținti navele din Golful Sevastopol sâmbătă dimineața devreme.

UPDATE 19.30: Presa de stat rusă scrie că unul dintre aliații tradiționali „a tras frâna” în relațiile cu Moscova: „Foarte alarmant”.

Agenția de presă RIA Novosti a statului rus a scris luni că Kazahstanul, unul dintre aliații tradiționali ai Moscovei, și-a pierdut entuziasmul față de proiectele Rusiei pentru o uniune economică post-sovietică și parteneriatul mai amplu din zona Eurasiei, relatează Reuters.

UPDATE 19.00: Marea Britanie l-a avertizat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin că vor exista consecinţe grave dacă Moscova va utiliza arme nucleare

Marea Britanie l-a avertizat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin că vor exista consecinţe grave dacă Moscova va utiliza arme nucleare în Ucraina şi a atenţionat că un astfel de pas va schimba natura conflictului.

UPDATE 18.00: „E un tocător de carne”: Cum își trimite Vladimir Putin soldații să moară în atacuri disperate spre Bahmut

Bătălia pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei s-a intensificat în contextul în care forțele rusești conduse de mercenarii Wagner încearcă cu disperare să captureze orașul de o importanță strategică pentru ca Kremlinul să poată raporta publicului rus o nouă victorie pe front, relatează The Moscow Times.

UPDATE 17.30 :Vladimir Putin vrea să ‘stingă’ un conflict vechi din ‘coasta’ sa: Trebuie să-i punem capăt războiului din Nagorno-Karabah

Conflictul din Nagorno-Karabah durează de mulți ani, trebuie încheiat, a declarat președintele rus Vladimir Putin, deschizând luni o întâlnire cu premierul armean Nikol Pashinyan.

„Acest conflict are loc de zeci de ani, deci mai trebuie să-l punem capăt cândva. Suntem de acord cu acest lucru”, a declarat liderul statului rus, informează TASS.

Putin speră că summitul trilateral cu liderii Armeniei și Azerbaidjanului va face posibilă găsirea unor măsuri pentru o înțelegere în Nagorno-Karabah.

„Știu că aveți voința politică de a face acest lucru și îl susținem în toate modurile posibile. Trebuie să fim alături de dumneavoastră acum, și apoi într-un format trilateral, pentru a găsi puncte cheie care să ne permită să mergem mai departe”, a declarat președintele rus.

UPDATE 15.40: Armele de înaltă precizie fac prăpăd în Ucraina: Rusia a lovit cu 50 de rachete de croazieră sute de localități din zece regiuni

Peste 50 de rachete de croazieră au fost lansate de către armata rusă împotriva Ucrainei, într-un ”atac masiv”, a anunţat armata ucraineană luni, la două zile după un atac cu drone împotriva Flotei ruse la Marea Neagră, atribuit de Moscova Kievului şi Londrei, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Teroriştii ruşi au lansat din nou un atac masiv împotriva instalaţiilor sistemului energetic într-un număr de regiuni”, a anunţat un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko. ”Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, iar altele şi-au atins ţinta”, a anunţat el.

”Sute de localităţi din şapte regiuni din Ucraina” au rămas fără electricitate, a anunţat într-o postare pe Telegram premierul ucrainean Denis Şmîhal. ”Rachete şi drone au atins zece regiuni, avariind 18 instalaţii, majoritatea din sistemul energetic”, a precizat el.

Mai multe explozii au avut loc luni dimineaţa la Kiev. Atacurile ruseşti au lăsat fără apă 80% dintre consumatorii din Kiev şi au întrerupt alimentarea cu energie a 350.000 de gospodării. Cel puţin cinci explozii au fost auzite de către jurnalişti AFP în capitala ucraineană între orele locale 8.00 (şi ora României) şi 8.20 (şi ora României).

UPDATE 13.20: O insulă cu doar 47 de locuitori este noul mare inamic al Rusiei: au fost trecuți pe ‘lista neagră’

Rusia și-a extins duminică lista de sancțiuni pentru a include toate teritoriile britanice de peste mări, acuzându-le de „acțiuni neprietenoase” împotriva Moscovei. Printre teritoriile sancționate de Rusia se află și Insulele Pitcairn, o zonă cu o populație de doar 47 de persoane.

„Alte 11 teritorii britanice de peste mări au fost adăugate pe listă”, se arată într-un comunicat al guvernului rus, adăugând că acestea susțin sancțiunile impuse de Marea Britanie împotriva Moscovei.

Potrivit declarației, lista a fost extinsă pentru a include Bermuda, Teritoriul Antarctic Britanic, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, Insulele Cayman, Insulele Falkland, Montserrat, Insulele Pitcairn, Sfânta Elena, Ascension și Tristan da Cunha, Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud, Akrotiri și Dhekelia, precum și Turks și Caicos.

Anterior, Rusia a introdus sancțiuni împotriva a trei teritorii britanice de peste mări, și anume insula Anguilla, Insulele Virgine Britanice și Gibraltar.

Marea Britanie a fost una dintre țările fruntașe în ceea ce privește sancționarea Rusiei de când a început războiul împotriva Ucrainei. De asemenea, a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului.

UPDATE 12.00: Forțele armate ucrainene răspund dur în această dimineață: ‘Am doborât 44 din cele 50 de rachete rusești!’

Forțele Armate ale Ucrainei susțin că au doborât 44 din cele 50 de rachete rusești în atacul din această dimineață.

„Se menționează că pe 31 octombrie, începând cu ora 07:00, ocupanții ruși au comis mai multe valuri de atacuri cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei. În special, peste 50 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 au fost trase de la rachetele strategice de aviație Tu-95/Tu-160 din nordul Mării Caspice și din zona Volgodonsk (regiunea Rostov)”, transmit forțele armate ucrainene, relatează presa de la Kiev.

Rușii au bombardat în această dimineață regiunile Kiev, Harkov, Vinnița, Cerkasy, Zaporozhye, Kirovograd, Cernihiv, Hmelnițki, Poltava și Dnipropetrovsk. Rușii au vizat infrastructura critică a Ucrainei. Există, de asemenea, informații despre distrugerea obiectelor civile.

UPDATE 11.42: O rachetă doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană a căzut în Republica Moldova

O rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut luni în extremitatea de nord a localității Naslavcea, raionul Ocnița, aflată la granița cu Ucraina, potrivit Moldpres, agenția națională de presă a Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că, în urma incidentului, au fost luate toate măsurile de protecție. Potrivit MAI, în urma cazului, nu s-au înregistrat victime, dar ferestrele mai multor locuințe au fost distruse.

UPDATE 10.30: Alertă în Ucraina după ofensiva Rusiei: pene de curent introduse de urgență de autorități

Din cauza bombardamentelor masive ale Federației Ruse asupra infrastructurii critice din această dimineață, în Ucraina sunt introduse pene de curent de urgență, a anunțat adjunctul șefului biroului președintelui, Kyrylo Timoșenko, într-o postare pe Telegram, elatează Ukrinform.

„Important! Din cauza bombardamentelor masive ale infrastructurii critice, se introduc pene de curent de urgență”, a scris el.

Rusia a lovit din nou facilitățile sistemului energetic din mai multe regiuni ale Ucrainei. Unele dintre rachete au reușit să doboare apărarea aeriană, în timp ce altele au lovit ținta aleasă de ruși.

UPDATE 10.20: Rușii nu lasă nimic în urmă. Chiar și moaștele din biserici sunt luate și duse la `loc sigur`

Președintele rus este un mare admirator al acestui militar din secolul al XVIII-lea care a anexat Crimeea pentru Ecaterina cea Mare, relatează 20 Minutos preluat de Rador.

Pe lângă evacuarea a mii de civili din Herson, armata rusă a jefuit și catedrala orașului și, printre piesele de mare valoare istorică furate, a furat rămășițele lui Grigori Potemkin, un erou militar rus al secolului al XVIII-lea.

Trupele ruse au scos o pungă din interiorul unui sicriu negru care conținea relicvele lui Potemkin, inclusiv craniul lui și alte rămășițe de schelet, potrivit ziarului „Daily Mail”, care asigură, de asemenea, că au luat monumentul acestui om de stat care a devenit amantul ţarinei Ecaterina cea Mare.

Guvernatorul administrației pro-ruse a Hersonului, Vladimir Saldo, a admis sustragerea pieselor, deși asigură că au luat această măsură pentru a le „proteja” împotriva bătăliei iminente care se preconizează în oraș.

„Am transportat pe malul de est al Niprului rămășițele sfântului prinț care se aflau în catedrala Sfânta Ecaterina pentru a le proteja. Toate moaștele se vor întoarce la locul lor pentru că luptăm pentru o cauză dreaptă”, a explicat Saldo.

Președintele rus Vladimir Putin este un mare admirator al lui Potemkin, printre ale cărui realizări se numără şi anexarea Peninsulei Crimeea la Imperiul Rus în 1783; operațiune pe care Putin însuși a imitat-o în 2014.

UPDATE 09.45.: Moscova: ”În zilele următoare vom avea contacte cu ONU și Turcia pentru acordul de grâu”

Rusia plănuiește contacte ”în viitorul apropiat” cu Turcia și ONU cu privire la situația acordului de grâu. Cel puțin așa a declarat ministrul adjunct de Externe rus, Andreij Rudenko, după cum a raportat agenția de știri Interfax, citată de Nova News.

UPDATE 08.00: Turcia: Rusia îşi suspendă participarea la inspectarea navelor care transportă cereale din Ucraina

Delegaţia rusă care participă de la începutul lunii august la inspectarea navelor care transportă cereale ucrainene se va retrage „pentru o perioadă nedeterminată”, a anunţat duminică seara Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, informează AFP.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

Cea mai mare fregată a Rusiei ar fi fost lovită de o rachetă

„Bucătarul lui Putin” cere verificarea YouTube

Serghei Lavrov acuză Polonia că „se joacă cu bomba nucleară”

Rusia acuză Marea Britanie de implicare în exploziile de la Nord Stream

Un nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia

Nave de război ale Rusiei, bombardate în Marea Neagră

Avertisment lansat de Zelenski cu privire la regiunea Herson

O jurnalistă pro-Kremlin a fost împuşcată mortal în Crimeea

Rusia şi Ucraina se pregătesc pentru o bătălie majoră în Herson

Adauga un comentariu