Culinar

Rețetă veche de chec pufos. Cum prepari un desert delicios și savuros

Publicat: 17 iun. 2022
doua felii de chec pe o farfurie transparenta
După ce se va scoate din cuptor, rețeta veche de chec va trebui lăsată timp de 5 minute în tavă să se răcească

Rețeta veche de chec pufos este rapidă și ușor de preparat. Aceasta poate fi realizată în doar 45 de minute. Din ingredientele menționate se va va obține o tavă de desert. Datorită texturii sale, prăjitura se poate păstra proaspătă pentru câteva zile. 

În compoziția sa pot fi adăugate nuci, cireșe sau stafide. O altă rețetă veche și tradițională de chec este cea a bunicii. 

Rețetă veche de chec pufos, ingrediente

Rețeta veche de chec se prepară din apă minerală sau sifon. Aceasta este rapidă, simplă și se gătește din 4 ouă, fără praf de copt. Desertul are un gust foarte bun, textura sa fiind una pufoasă și fragedă. Prăjitura se păstrează la rece și moale pentru câteva zile în șir. Pentru prepararea rețetei veți avea nevoie de 250 grame făină, 220 grame de zahăr, 50 mililitri de ulei, 40 grame de cacao, 2 plicuri zahăr vanilat, 4 ouă și 100 mililitri apă minerală. Pentru aromă se va adăuga coaja rasă de la o lămâie. 

De asemenea, zahărul vanilat se poate înlocui cu o linguriță de extract de vanilie. Timpul de preparare este de 15 minute, iar timpul total 45 minute. Înainte de a vă apuca să gătiți checul, va trebui să preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Totodată, ingredientele vor trebui scoase de la rece cu câteva ore înainte pentru a ajunge la temperatura camerei. 

Cum prepari un desert delicios și savuros

Mai întâi veți separa ouăle, apoi gălbenușurile vor fi bătute cu 50 grame de zahăr și extractul de vanilie. Ulterior, vor fi adăugate uleiul și apa minerală sau sifonul. Compoziția se va mixa până ce va deveni omogenă, apoi se pune coaja rasă de lămâie. Albușurile vor fi bătute cu un praf de sare până vor deveni spumă. Când observați că aceasta devine densă și lucioasă, turnați restul cantității de zahăr. Trebuie să aveți în vedere că spuma trebuie să fie tare, astfel încât atunci când veți întoarce bolul, nu trebuie să curgă. Se va turna amestecul de gălbenușuri, apoi se mai mixează timp de 10 minute. 

Pentru compoziția neagră veți cântări 100 grame făină și 40 grame de cacao și le veți amesteca pentru a nu se forma cocoloașe. Ulterior, aceasta se va turna peste 300 grame din mixul de gălbenușuri și albușuri. Cu ajutorul unei spatule veți amesteca cu grijă de sus în jos pentru a nu scoate aerul din albușuri. Peste restul compoziției albe, se va turna 150 grame de făină și se va încorpora în același mod. Tava va fi tapetată cu hârtie de copt, apoi se va turna aluatul din vanilie, cel de culoare albă. Se nivelează cu o spatulă, apoi se toarnă compoziția de cacao. Checul va fi lăsat la cuptorul preîncălzit timp de 10 minute la 180 de grade, apoi se va reduce temperatura la 170 de grade și se va mai lăsa pentru încă 20-25 de minute. Pentru a afla dacă desertul este gata, puteți să îl încercați cu o scobitoare.

După ce se va scoate din cuptor, rețeta veche de chec va trebui lăsată timp de 5 minute în tavă să se răcească. Ulterior, prăjitura va fi pusă pe un grilaj și va fi lăsată să se răcorească. După ce se va răci complet, va putea fi feliat. Datorită faptului că are o textură pufoasă și netedă, feliile nu vor fi sfărâmicioase. Un desert gustos și aspectuos este și prăjitura cu mac și biscuiți picnic. 
Adauga un comentariu