National

Riscurile comune ale consumului de anticoncepţionale

Publicat: 21 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Riscurile comune ale consumului de anticoncepţionale
dministrarea anticoncepţionalelor este un subiect de interes pentru majoritatea femeilor

Administrarea anticoncepţionalelor este un subiect de interes pentru majoritatea femeilor. Acestea reprezintă un tip de medicament pe bază de hormoni, care se administrează zilnic, cu scopul de a preveni o sarcină nedorită. Dincolo de acest principal scop al lor, anticoncepţionalele au şi alte beneficii pentru sănătate, fiind prescrise şi ca tratament în unele afecţiuni.

Cu toate acestea, sunt foarte frecvente întrebările în legătură cu beneficiile şi riscurile care pot apărea din această cauză. Astfel, dr. Silviu Istoc, şef de secţie obstetrica-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, prezintă astăzi principalele riscuri ale consumului de anticoncepţionale.

Anticoncepţionalele se administrează doar la recomandarea medicului

„În primul rând, un lucru foarte important de precizat, este faptul că administrarea anticoncepţionalelor trebuie făcută doar la recomandarea medicului pe baza unui plan bine personalizat şi nicidecum, la întâmplare. Într-adevăr există anumite efecte secundare pe care orice femeie ar trebui să le cunoască înainte de a începe tratamentul”, afirma dr. Silviu Istoc.

Anticoncepţionalele influenţează creşterea în greutate

Multe dintre femei asociază creşterea în greutate cu administrarea de anticoncepţionale, însă studiile au arătat că efectul acestora asupra greutăţii este mic. De fapt, este vorba despre reţinerea de fluide, care poate crea senzaţia de mărire a volumului, în special la nivelul sânilor, şoldurilor şi coapselor. Estrogenii din pilulele anticoncepţionale nu afectează celulele adipoase, singurul efect asupra lor este că le face mai mari, dar nu mai numeroase.

Anticoncepţionalele pot provoca sensibilitate emoţională

Pilulele contraceptive pot accentua sensibilitatea emoţională, mai ales în cazul celor care suferă de aceasta. Nu este neapărat că acest simptom să apară în cazul tuturor consumatoarelor de anticoncepţionale. Cu toate acestea, este bine să eviţi antidepresivele, deoarece în combinaţie cu anticoncepţionalele, acestea pot afecta foarte mult libidoul.

Anticoncepţionalele afectează nivelul de colesterol

Atunci când ne gândim la creşterea în greutate, inevitabil vorbim şi despre nivelul de colesterol din organism, ceea ce nu este tocmai o asociere corectă şi implicită. Cercetările de specialitate au demonstrat că există şanse ca anticoncepţionalele să influenţeze nivelul colesterolului, dar numai în anumite situaţii. Pilulele contraceptive pot afecta nivelul colesterolului, însă acest proces depinde de tipul de anticoncepţionale pe care îl administrezi şi ce concentraţie de estrogen sau progestativ conţine. Pilulele contraceptive cu mai mult estrogen pot avea un efect de ansamblu uşor benefic asupra nivelurilor lipidelor din sânge. În general, însă, schimbările nu sunt semnificative şi nu afectează sănătatea generală.

Pilulele contraceptive modifica tensiunea arterială

Anticoncepţionalele pot creşte uşor tensiunea arterială. Dacă optezi pentru o astfel de metodă, este indicat să îţi monitorizezi tensiunea arterială şi variaţiile ei. Dacă ai deja tensiune arterială ridicată, cel mai bine este să discuţi cu medicul ginecolog, iar el îţi va spune dacă ar trebui să schimbi metodă de contracepţie sau să optezi pentru o alta.

Pentru o alegere înţeleaptă a celei mai bune metode contraceptive pentru tine, nu ezită să consulţi medicul ginecolog, pentru a afla care sunt efectele adverse ale anticoncepţionalelor. El este singurul în măsură să îţi recomande ce este mai bine în cazul tău.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică minim invaziva şi Medicină materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologică, ultrasonografie obstetricală şi ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologică minim invaziva şi medicină materno-fetala.

Adauga un comentariu