Boli si tratamente

Ruptura de perineu. Simptome si tratament

Publicat: 07 mart. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ruptura de perineu. Simptome si tratament
7

Ruptura de perineu este o afectiune a perineului, care consta intr-o fisura spontana a tesuturilor perineale situate intre comisura posterioara vulvei si anus. Apare cu o frecventa crescuta la femeile care nasc pe cale naturala, fiind favorizata de presiunea pusa asupra organelor in timpul nasterii, dar poate aparea si la femeia care nu a nascut pe cale vaginala sau la femeile aflate la menopauza.

Simptome ale rupturii de perineu
In tabloul simptomatic al rupturii de perineu intra incontinenta urinara (pierderea involuntara a urinei) produsa de largirea canalului vaginal si senzatiile de disconfort sexual care pot duce pana la frigiditate.

Dignostic si tratament
Ruptura de perineu poate fi depistata de pacienta de la primele semne, atunci cand constata pierderi spontane de urina (incontinent urinara). Aceasta poate fi diagnosticata de medicul ginecolog dupa o simpla examinare clinica si dupa efectuarea unor teste specifice urodinamice.

Este necesar ca pacienta care acuza simptomele acestei afectiuni sa se prezinte cat mai repede la medicul ginecolog. Fiind depistata in primele ei stadii, aceasta poate fi tratata simplu, cu ajutorul exercitiilor fizice Kegel, evitandu-se astfel interventiile chirurgicale sau eventualele complicatii.

Exercitiile Kegel, sport pentru muschii vaginali 

Exercitiile Kegel au rolul de tonifiere a musculaturii perineale si, uneori, chiar de stopare a incontinentei urinare. Acestea trebuie efectuate cat mai des, pe parcursul unei zile pe o perioada de 2-3i luni, avantajul exercitiilor de tip Kegel fiind acela ca pot fi realizate oricand, acasa sau la birou. Punctul slab al acestei forme de tratament este ca rezultatele sunt vizibile dupa o perioada mai lunga de practica, iar disparitia simptomelor poate fi doar temporara si partiala.

Ruptura de perineu se poate trata prin mai multe metode: pe cale chirurgicala, medicamentoasa, asociata sau prin exercitii fizice specifice. Forma de tratament cea mai adecvata va fi stabilita numai de medicul ginecolog, in functie de gravitatea afectiunii.

Tratamentul cel mai frecvent in cazul rupturii de perineu este interventia chirugicala, medicii chirurgi recurgand la aceasta metoda in functie de stadiul afectiunii.

Chirurgia perineala se poate realiza pe cale vaginala, abdominala sau combinata. O interventie chirugicala de acest gen se efectueaza sub anestezie generala si dureaza intre o jumatate de ora si o ora. Durata interventiei se poate prelungi în cazurile mai grave, atunci cand este necesararepozitionarea organelor pelvice (uretra, vezica, uter).

Spitalizarea dureaza intre 1-3 zile, iar recuperarea ,1-2 saptamani, timp in care pacienta nu trebuie sa depuna niciun efort fizic. Chirurgia perineala are, totodata, si un rol estetic, de ingustare a lumenului vaginal, ceea ce confera pacientelor si partenerilor acestora un confort sexual mult imbunatatit.

Complicatiile rupturii de perineu
In cazul in care ruptura de perineu nu este tratata in primele ei stadii, aceasta poate capata forme extrem de grave. Incepand de la posibilitatea ca scurgerile de urina involuntare sa se produca in urma celor mai mici eforturi, pana la aparitia prolapsului genital. In alte cazuri, vezica si uretra pot cadea in interiorul vaginului, provocand complicatii precum cistocelul si uretrocelul.

Adauga un comentariu