International

Rusia afirmă că mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale împotriva lui Putin este „lipsit de semnificație”

Publicat: 17 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rusia afirmă că mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale împotriva lui Putin este lipsit de semnificație
Rusia afirmă că mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale împotriva lui Putin este „lipsit de semnificație”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a răspuns la anunțul privind emiterea mandatului de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin de către Curtea Penală Internațională, relatează The Guardian.

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a afirmat Zaharova.

Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia.

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, a anunțat instituția, vineri, într-un comunicat de presă, citat de CNN, BBC și The Guardian.

Curtea a precizat că președintele rus „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”. Lvova-Belova este oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

Ce a invocat Curtea Penală Internațională

Judecătorii de cameră preliminară au apreciat că există „motive rezonabile de a crede că fiecare suspect poartă responsabilitatea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și pentru cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în detrimentul copiilor ucraineni”.

Judecătorii au luat în considerare emiterea de mandate secrete, dar au decis că publicarea acestora ar putea „contribui la prevenirea comiterii de noi infracțiuni”. Moscova a declarat că nu recunoaște jurisdicția CPI.

Un grup de anchetă ONU estima joi că transferul de către Rusia a unor copii ucraineni în zone aflate sub controlul său, în Ucraina, dar şi pe propriul teritoriu rusesc, constituie o ”crimă de război”, relatează News.ro.

Mai mulţi oficiali internaţionali au solicitat măsura emiterii mandatului de arestare de către Curtea de la Haga, inclusiv preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, încă din primele zile ale invaziei Ucrainei de către trupe ruseşti.

Mai recent, ministrul francez de Externe Catherine Colonna aprecia că un proces al lui Vladimir Putin la CPI reprezintă ”o posibilitate”.

Adauga un comentariu