Actualitate

Se prelungește valabilitatea certificatelor verzi – SURSE

Publicat: 27 ian. 2022
telefon cu cod qr
România a hotărât să nu se alinieze la această reglementare cu Uniunea Europeană, prin care a fost decisă valabilitatea certificatului verde la 270 de zile, adică 9 luni

Certificatele verzi vor rămâne valabile de la 1 februarie. Cetățenii români vor putea beneficia în continuare de documentul online. De la începutul lunii viitoare, certificatele digitale de vaccinare rămân valabile pe teritoriul României, pentru persoanele vaccinate cu schema completă.

„Într-adevăr, mulți români pot respira ușurați în acest moment, pentru că erau îngrjorați de faptul că trebuie să facă această doză booster pentru a beneficia în continuare de certificatul verde”, conform Antena3.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmase, săptămâna trecută, că certificatul verde ar expira pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu 9 luni. Așadar, dacă nu vor mai efectua doza booster, persoanele nu ar mai putea să folosească certificatul digital de la data de 1 februarie 2022. Decizia anunțată promova o aliniere la reglementările Uniunii Europene.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila în urmă cu o săptămână.

România urmează o reglementare diferită de cea stabilită de UE

Sursele arată că România a hotărât să nu se alinieze la această reglementare cu Uniunea Europeană, prin care a fost decisă valabilitatea certificatului verde la 270 de zile, adică 9 luni.

„Așadar, de marțea viitoare, de la 1 februarie, vom putea beneficia în continuare de certificatul verde, chiar dacă avem doar schema completă sau o singură doză de vaccin, în cazul celor vaccinați cu Johnson. Este o informație exclusivă, verificată la cel mai înalt nivel, la Ministerul Sănătății.

Hotărârea luată de Comisia Europeană în luna decembrie va intra în vigoare de la 1 februarie. Din păcate, românii care au mai mult de 9 luni de la vaccinarea cu schema completă de la ultima doză de vaccin și vor să plece în străinătate după data de 1 februarie, practic nu mai au certificat verde din acel motiv și trebuie să își facă doza booster pentru a beneficia de acest certificat verde prin care pot să călătorească liberi, în spațiul european. Altfel, dacă nu vor face această doză, practic nu vor avea certificat verde”, scrie antena3.ro.

Hotărârea Uniunii Europene privind valabilitatea certificatelor digitale

Țările membre ale Uniunii Europene au transmis la data de 24 ianuarie că au ajuns la un acord privind actualizarea normelor în scopul facilitării circulației libere în UE în condiții de siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a unei propuneri din 25 noiembrie 2021, făcută de Comisia Europeană.

Principalele actualizări ale recomandării sunt eliminarea, în principiu, a restricţiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID şi alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, respectiv 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Judecata soților Ceaușescu
Adauga un comentariu