National

Se va prelungi compensarea prețului la carburant? Ce spune premierul Nicolae Ciucă

Publicat: 16 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se va prelungi compensarea prețului la carburant Ce spune premierul Nicolae Ciucă
Compensarea prețului la carburant ar putea fi prelungită

Compensarea prețului la carburant ar putea fi prelungită, anunță premierul Nicolae Ciucă ce a afirmat faptul că se va lua, cât de curând o decizie în acest sens. Șeful Executivului precizează că vor fi discutate, în Coaliția de Guvernare, mai multe aspecte. În baza rapoartelor primite, premierul Nicolae Ciucă va prelungi, sau nu, măsura compensatorie.

Compensarea la pompă a fost luată în urmă cu mai multe luni, iar Guvernul a declarat la acel moment faptul că acest lucru va fi suportat, de stat, dar și de agenții economici care vând combustibil. Decizia nu a fost una care a stârnit ovațiuni în spațiul public pentru că cetățenilor nu li s-a părut o ieftinire care să se facă simțită real în buzunarele proprii.

Compensarea prețului la carburant va fi prelungită?

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că actuala compensare a prețului la carburant ar putea să fie prelungită. Premierul a punctat că la viitoare ședință de coaliție, care va avea loc săptămâna următoare se va discuta despre posibilitatea ca actuala compensare să fie prelungită. În acest context, membrii coaliției vor face o expertiză asupra evoluției prețurilor la carburanți, a prețului la petrol și la evoluția economiei de pe piața internațională. Pe baza acestor analize, Guvernul ar putea, sau nu să prelungească măsura de compensare:

”Acum trebuie să analizăm care sunt elementele de evoluţia a preţurilor la carburanţi, care este evoluţia preţului la petrol, pe piaţa internaţională şi în funcţie de aceasta, vom lua decizia”, a mai spus şeful Executivului.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat faptul că măsura luată de Guvern și-a făcut impactul incă din a doua zi de la implementare, iar prețurile carburanților s-a micșorat cu 50 de bani. Măsura urmează să expire la data de 1 octombrie şi a fost adoptată de pe data de 1 iulie 2022. Prețurile carburanților s-ar putea majora simțitor pentru că Uniunea Europeană a adoptat un embargo asupra petrolului rusesc care intră în vigoare de la 1 decembrie 2022.

Compensarea carburanților, o măsură eficientă?

Cetățenii români plătesc printre cele mai mari prețuri la carburanți din Uniunea Europeană. Comparația este făcută şi raportată la salariul minim al țării. Din momentul în care a fost anunțată măsura, reprezentanții firmelor de transporturi și cetățenii obișnuiți au criticat decizia Guvernului. Aceștia susțineau la acea dată că măsura nu este una eficientă și că impactul nu este unul considerabil din punct de vedere al economisirilor făcute. Asta în condițiile în care, din cei 50 de bani, 25 provin de la bugetul de stat, inclusiv din buzunarele românilor. Nici comercianții care vând combustibil nu au reacționat pozitiv. Aceștia și-au făcut griji că nu-și vor recupera sumele de bani de la stat:

“Este foarte clar că vom ajunge în aceeaşi situaţie, în care să ne recuperăm banii de la stat foarte târziu. Între timp, de unde luăm bani? Băncile râd dacă le spunem că le vom da banii înapoi atunci când ni-i va da statul. Plus că aceste împrumuturi se fac cu dobânzi”, au declarat oameni din sectorul petrolier.

În aceste condiții, pare că există o speculă în zona prețului carburanților pentru că piața a crescut considerabil, în pofida unor momente în care barilul de petrol s-a ieftinit. Vom vedea dacă compensarea prețului carburanților va fi prelungită și dacă aceasta va avea efecte reale în economia internă.

Adauga un comentariu