Local

Semnal de alarmă tras de prof. univ. dr. Laura Gheucă Solovăstru! Când și cum utilizăm crema cu factor de protecție solară?

Publicat: 01 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Semnal de alarmă tras de prof. univ. dr. Laura Gheucă Solovăstru Când și cum utilizăm crema cu factor de protecție solară
Medicul dermatolog Laura Gheucă Solovăstru ne avertizează că trebuie să aplicăm protecție solară în toate anotimpurile, chiar dacă nu este o zi însorită, ba chiar și în anotimpul rece

Ne aflăm în plin sezon estival, iar mulţi dintre noi sunt tentaţi să stea ore în şir la plajă sau la piscină pentru a căpăta un bronz de invidiat. Specialiştii ne avertizează însă că n-ar trebui să ne expunem la soare fără, în prealabil, să aplicăm o cremă cu factor de protecţie solară. Factorul de protecţie solară reprezintă capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiaţii UV, protejându-ne de îmbătrânirea prematură, deshidratarea pielii, arsurile solare sau de cancerul de piele

Protecția solară este o piedică în procesul de bronzare, mai ales dacă folosim o cremă cu factor de protecție solară ridicat, cum ar fi 50. În acest caz, procesul de bronzare este încetinit și aproape eliminat. Atunci când ne dorim o piele sănătoasă, dar şi un bronz plăcut, putem folosi o cremă cu un factor de protecție ceva mai scăzut, 20-30, procesul de bronzare devenind unul posibil, dar ceva mai lent.

Care este rolul cremelor cu factor de protecţie solară

Utilizarea unei creme cu factor de protecţie solară ne ajută să luptăm contra radiaţiilor solare care cauzează îmbătrânirea prematură a pielii, deshidratarea acesteia și care, în cele mai nefericite cazuri, poate duce chiar la aparaţia cancerului de piele.

„Protecţia solară garantează siguranţa tegumentului, protejându-l împotriva radiaţiilor solare nocive, a îmbătrânirii precoce, precum şi împotriva arsurilor solare. De asemenea, aplicarea unei protecţii solare reduce riscul de dezvoltare a leziunilor precanceroase sau a cancerului de piele. Protecţia solară este o metodă adjuvantă a diferitelor terapii pe care le face o persoană, terapii care cresc, la rândul lor, sensibilitatea pielii la acţiunea radiaţiilor solare. Aplicarea unei creme cu factor de protecție solară previne şi deteriorarea fibrelor de elastină, element esenţial în procesul de îmbătrânire cutanată. Ştim că deteriorarea fibrelor de elastină duce la pierderea elasticităţii tegumentului şi la apariţia ridurilor, de la riduri fine până la riduri profunde. Protecţia solară are şi rolul de a menţine hidratarea cutanată la standarde optime, astfel încât pielea să fie într-un echilibru adecvat”, declară prof. univ. dr. Laura Gheucă Solovăstru, şefa Clinicii de Dermatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi.

Crema cu factor de protecție solară trebuie folosită indiferent de anotimp

Medicul dermatolog Laura Gheucă Solovăstru ne avertizează că trebuie să aplicăm protecție solară în toate anotimpurile, chiar dacă nu este o zi însorită, ba chiar și în sezonul rece. Astfel, vom fi siguri că pielea noastră va fi protejată de efectele nocive ale radiaţiilor UV.

„Protecţia solară, ca regulă generală, se aplică înainte de expunerea directă, totală sau parţială la radiaţiile ultraviolete şi este recomandat a fi utilizată în toate anotimpurile. Se recomandă a fi folosită, cu preponderenţă, pe suprafeţele descoperite, faţă, decolteu, lobul urechii, partea dorsală a mâinilor, precum și pe gambe şi braţe, dacă acestea sunt expuse la radiaţiile solare. Aplicarea corectă a cremei cu fotoprotecţie se realizeză cu aproximativ 20-30 de minute înainte de expunerea directă. Se aplică pe întreaga suprafață descoperită, printr-un masaj ușor, astfel încât să fie uniform distribuită”, spune medicul dermatolog.

În zilele în care ne vom expune direct la radiaţiile UV, cum ar fi atunci când mergem la plajă sau la piscină, crema cu factor de protecţie solară se aplică din 2 în 2 ore, în cazul în care folosim o cremă rezistentă la apă. În schimb, dacă recurgem la o cremă fără rezistenţă la apă, o vom reaplica după fiecare baie în mare sau în piscină.

„În funcție de tipul de activitate pe care dorim să o facem, protecția solară trebuie sau nu reaplicată pe parcursul zilei. Când este vorba de plajă, cu expunere directă, care este asociată cu baie în piscină și mare, este obligatoriu să reaplicăm crema cu protecție solară la fiecare 2 ore sau, după caz, dacă este o cremă fără rezistență la apă, după baie sau duş. Dacă este vorba de o activitate mai puțin intensă, cum ar fi o simplă plimbare prin parc, care nu determină o expunere directă și care nu presupune spălare sau îndepărtare a protecției solare, sigur că intervalul de aplicare se poate mări la de două ori pe zi. Practic, dacă mergem la serviciu, aplicăm protecția solară dimineața și, eventual, mai aplicăm o dată la întoarcerea acasă”, adaugă prof. univ. dr. Laura Gheucă Solovăstru.

Pentru a ne proteja de efectele nocive ale radiațiilor UV, pe lângă folosirea unor creme cu factor de protecție solară, se recomandă și evitarea expunerii directe la soare în intervalul orar 10.00–17.00.

Adauga un comentariu