Actualitate

Semnal de alarmă tras de virusologul Mihnea Boștină: „Vaccinul nu va duce la dispariția COVID-19!”

Publicat: 05 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Semnal de alarmă tras de virusologul Mihnea Boștină Vaccinul nu va duce la dispariția COVID-19
Mihnea Boștină, cunoscut virusolog român, director academic la Otago Micro and Nano Imaging, în Noua Zeelandă, și profesor la Departamentul de microbiologie si imunologie al Universității din Otago

Mihnea Boștină, cunoscut virusolog român, director academic la Otago Micro and Nano Imaging, în Noua Zeelandă, și profesor la Departamentul de microbiologie si imunologie al Universității din Otago, trage un semnal de alarmă în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19 și riscul de infectare.

Mihnea Boștină susține că vaccinurile anti-COVID nu vor duce la dispariția virusului și că, probabil mulți ani de acum înainte, SARS-CoV-2 va reprezenta o problemă medicală pe tot globul.

Virusologul consideră că persoanele imunizate, asimptomatice, pot transmite infecția mai departe, motiv pentru care COVID-19 va fi prezent în rândul populației mulți ani, fiind greu de eliminat.

„Vaccinul doar elimină simptomele, însă virusul se poate replica chiar în cei vaccinați care, deși asimptomatici, pot transmite infecția mai departe. Este probabil ca în aceste cazuri încărcătura virală să fie redusă și deci să nu avem aceleași efecte ca în cazul unei populații nevaccinate. Însă vaccinul nu va duce la dispariția virusului. Probabil că mulți ani de acum înainte, SARS-CoV-2 va fi o importantă problemă medicală”, a declarat Mihnea Boștină.

Mihnea Boștină: „În realitate, numărul de cazuri și de decese este mult mai mare!“

Directorul academic la Otago Micro and Nano Imaging menționează că apariția noilor tulpini de COVID-19 împiedică și mai mult o aproximare a perioadei când populația va scăpa de SARS-CoV-2, care a făcut zeci de mii de victime la nivel global. Vaccinarea este foarte importantă, dar nu suficientă, în opinia lui Mihnea Boștină, să oprim în viitorul apropiat virusul.

„Apariția noilor variante de virus complică foarte mult orice încercare de predicții. Chiar dacă vaccinurile folosite în prezent asigură protecție completă sau parțială, întrebarea este cât de multe persoane pot fi vaccinate într-un termen scurt. Asta, pe de o parte, ar limita numărul de îmbolnăviri și de decese – lucrul cel mai important la momentul acesta.

Dar, și asta e foarte important, ar limita și posibilitatea virusului de a evolua. Să ne gândim că oficial, până acum, au fost peste 100 de milioane de cazuri și peste două milioane de decese. În realitate, probabil că numărul este de multe ori mai mare. Și cu fiecare transmisie apar noi mutații, iar unele din mutațiile acestea se pot dovedi avantajoase pentru transmisie”, a mai spus Mihnea Boștină.

Valentin Pârvu: „Ne-am putea trezi cu zeci de mii de cazuri de COVID-19 pe zi!“

Valentin Pârvu, cunoscut statistician, susține că din cauza măsurilor de relaxare, România s-ar putea trezi cu zeci de mii de cazuri de COVID-19 în fiecare zi. Specialistul consideră că la finalul lunii martie 2021, în România ar putea exista între 9000 şi 20000 de cazuri zilnice de îmbolnăviri.

Conform statisticianului Valentin Pârvu, la finalul lunii martie 2021 în România s-ar putea înregistra între 9.000 şi 20.000 de cazuri zilnice. Totul ar fi cauzat de relaxarea măsurilor luate dar şi de frecvenţă tulpinii de coronavirus. Statistica este publicată pe baza datelor furnizate pe data de 10 ianuarie 2021, moment în care Bucureștiul dar şi alte judeţe se aflau deja în scenariul roşu.

Scenariile publicate de Valentin Pârvu pe platforma graphs.ro, raportate la situația din 10 ianuarie, arată că, dacă restricțiile se relaxează – ceea ce între timp s-a întâmplat inclusiv în Capitală -, în 28 martie România ar putea înregistra între 9.000 și 20.000 de cazuri zilnice de COVID, în funcție de cum va evolua și răspândirea noii tulpini de coronavirus.

 

Adauga un comentariu