Sanatate

Simptome date de glanda tiroidă: Nod în gât și agitație. Ce e de făcut?

Publicat: 28 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simptome date de glanda tiroidă Nod în gât și agitație. Ce e de făcut
Nodul în gât este cel mai comun simptom al afecțiunilor tiroidiene.

Cele mai comune simptome întâlnite la persoanele care au probleme cu glanda tiroidă sunt senzația de nod în gât și starea de agitație. Iată ce e de făcut.

Semnele că suferim de glanda tiroidă nu apar peste noapte. Ele se instalează în timp, iar dacă sunt ignorate, vă pot da mari bătăi de cap. De aceea, la primele simptome este bine să apelați la ajutorul unui medic endocrinolog, care vă poate îndruma spre următorul pas: analize medicale și, dacă este necesară, o ecografie a glandei tiroide.

Simptome glanda tiroidă: Nod în gât, stare de agitație, scăderi sau creșteri în greutate și ochi exoftalmici

Nodul în gât este cel mai comun simptom al afecțiunilor tiroidiene. El este provocat de creșterea în volum a tiroidei, iar dacă acesta persistă și nu este determinată o altă cauză a apariției lui, este necesară o vizită la medicul endocrinolog.

Potrivit unui medic din Baia Mare, Gheorghe Lascu, nodul în gât presupune o creștere în volum a tiroidei sau tiroidită virală acută.

„În general, când pacientul vine şi acuză de exemplu creşteri sau scăderi în greutate, agitaţie, termurături, oboseală permanentă, insomnie, sau când apar anumite semne fizice precum exoftalmia, sau acel vestit nod în gât, care de fapt indică mărirea în volum a tiroidei, cu siguranţă e nevoie de un consult de specialitate, de analize”, explică el.

„Tiroidita acută, virală, se manifestă prin creşterea în volum a tiroidei şi apariţia unor ganglioni, în regiunea occipitală. Te trezeşti dimineaţa că ai , undeva spre ceafă”, completează el. Acesta a mai arătat că, în general, cazurile în care apare durerea sunt foarte rare. ”Nu vorbim de durere, ci poate de o sensibilitate la atingere”, consideră medicul de familie Gheorghe Lascu din Baia Mare, care este şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Maramureş, potrivit adevarul.ro.

Ai slăbit sau te-ai îngrășat brusc? Este posibil să ai probleme cu glanda tiroidă

Afecțiunile hormonale pot da scăderi sau creșteri în greutate. Dacă ați sesizat că v-ați îngrășat sau ați slăbit brusc, fără să vă schimbați dieta, este necesar să mergeți la medic. Oscilațiile greutății corporale într-un timp destul de scurt nu sunt normale, fapt ce ar putea indica o problemă a tiroidei.

Un alt indiciu al unei posibile afecțiuni tiroidiene este agitația sau insomnia. Starea de agitație este normală în condiții de stres, însă dacă vă confruntați cu ea și după ce factorul stresant nu mai există, înseamnă că vă confruntați cu o problemă a glandei tiroide. Așa cum se întâmplă și în cazul scăderii în greutate, agitația poate fi un simptom al hipertiroidiei.

Nu în ultimul rând, ochii exoftalmici sau proeminenți indică o afecțiune a glandei tiroide. Persoana care se confruntă cu această problemă poate părea mereu speriată sau mirată. Acest lucru este cauzat de hiperactivitatea glandei tiroide, ceea ce poate cauza boala Basedow, o boală gravă, autoimună, care presupune atacarea glandei tiroide de către proprii anticorpi.

Glanda tiroidă și rolul ei în organism

Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman, având greutatea de 5-6 grame la nou-născut și 25-30 de grame la adult. Aceasta este mai mare la femei decât la bărbați și este situată la nivelul gâtului, în partea din față.

Rolul tiroidei este acela de creștere, de stimulare a activității celulare și de reglare a metabolismului.

animație glanda tiroidă

Cele mai des întâlnite afecțiuni ale tiroidei sunt gușa (se manifestă prin creșterea glandei tiroide), cancerul tiroidian (are o rată de vindecare mare), hipertiroidismul (o producție exagerată de hormoni tiroidieni) și hipotiroidism (o producție insuficientă de hormoni tiroidieni)

Totodată, o afecțiune frecventă este și tiroidita. Ea presupune inflamarea glandei tiroide și are simptome asemănătoare cu cele ale gripei: febră, durere în gât, dar și manifestări de hiper și hipotiroidie. Aceasta din urmă poate da durere sau sensibilitate la atingere.

Adauga un comentariu