National

Singura lege care se aplică doar în România! Ce trebuie să știe cetățenii

Publicat: 02 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Singura lege care se aplică doar în România Ce trebuie să știe cetățenii
Ministerul Energiei a transmis că România devine prima țară de la Marea Neagră cu un cadru de reglementare pentru energia eoliană offshore.

Singura lege care se aplică doar în România! Ministerul Energiei a transmis că România este prima țară de la Marea Neagră cu un cadru de reglementare al energiei eoliene offshore. Legea va intra în vigoare pe 30 mai. Iată ce trebuie să știe cetățenii.

Singura lege care se aplică doar în România!

Ministerul Energiei a transmis marți, pe 30 aprilie 2024, că România devine prima țară de la Marea Neagră cu un cadru de reglementare pentru energia eoliană offshore. Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ministerul Energiei a mai transmis că prin legea promulgată de Președintele României, țara noastră și-a reconfirmat poziția de lider regional în domeniul energiei.

,,Adoptarea unui cadru legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore este un demers vital în asigurarea independenţei şi rezilienţei energetice a României. Totodată, prin legea promulgată, România marchează îndeplinirea unui alt jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.”, au mai transmis oficialii ministerului.

,,Printre altele, proiectul de lege va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ţinând cont de: potenţialul eolian al acestora, posibilităţile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum şi de restricţiile impuse de Planul de amenajare a spaţiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversităţii şi mediului înconjurător.”, a mai precizat Ministerul Energiei.

În urma acestui studiu, perimetrele care vor fi incluse în concesiune vor fi deja validate ca fiind potrivite pentru exploatarea energiei eoliene offshore, și anume:

(a) se află într-o zonă cu potenţial eolian ridicat;

(b) amplasarea perimetrului permite evacuarea energiei electrice;

(c) nu afectează biodiversitatea maritimă, inclusiv culoarul de zbor a păsărilor;

(d) poziţionarea perimetrelor nu interacţionează cu alte activităţi economice sau militare din spaţiul românesc al Mării Negre.

Noi reguli europene pentru români

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în anul 2024 cei care locuiesc la casă vor putea beneficia de vouchere pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Astfel, românii  vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că voucherele pentru cei care stau la casă vor acoperi costurile pentru panouri și baterii destinate stocării energiei.

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați. Acest voucher de 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de încă un voucher de – 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total), 10.000 de euro pentru o gospodărie.” a spus ministrul.

Programul prevede anveloparea a aproximativ 60.000 de case. Beneficiarii de vouchere trebuie să depună o solicitare la primărie sau la consiliul județean. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai precizat cine vor fi persoanele care vor avea prioritate la primirea acestor vouchere.

„În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic. Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie.” a explicat ministrul.

Adauga un comentariu